Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Απαλλαγή από τη φορολογία ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν εισηγείται ο ΣτΠ

Απαλλαγή από τη φορολογία ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν εισηγείται ο ΣτΠ

Η ανεξάρτητη αρχή κατέθεσε νομοθετικές και λειτουργικές προτάσεις

Την επανεξέταση των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αποζημίωση από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) των ιδιοκτητών ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν και την απαλλαγή από τη φορολογία των ακινήτων αυτών, εισηγείται ο Συνήγορος του Πολίτη σε επιστολή που απέστειλε προς τους αρμόδιους υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών.

Παράλληλα, ο Συνήγορος κατέθεσε νομοθετικές και λειτουργικές προτάσεις, προκειμένου να συμβάλει στην κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τις αρχαιολογικές απαλλοτριώσεις, με αφορμή τη διαρκώς συρρικνούμενη χρηματοδότησή τους από το υπουργείο Πολιτισμού.

Επίσης, η ανεξάρτητη αρχή προτείνει την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης και την αποζημίωση των ιδιοκτητών των εν λόγω ακινήτων, και επισημαίνει την αναγκαιότητα εξορθολογισμού των νέων αιτημάτων απαλλοτρίωσης και τη θέσπιση κριτηρίων στη διαχείρισή τους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με βάση τη δεκαπενταετή εμπειρία του, έχει διαπιστώσει τη διαχρονικότητα του προβλήματος της ελλιπούς χρηματοδότησης στον τομέα των αρχαιολογικών απαλλοτριώσεων, η οποία δεν αποτελεί σύμπτωμα της παρούσας μόνο οικονομικής συγκυρίας.

Όπως αναφέρει η Αρχή, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί αισθητά από νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες περιορίζουν τις δημόσιες δαπάνες στο πλαίσιο των πρόσφατων δανειακών δεσμεύσεων της χώρας. Αυτό έχει ως συνέπεια την εμφάνιση πολύχρονων καθυστερήσεων στην καταβολή των αποζημιώσεων και στην αναστολή χορήγησης από το ΤΑΠΑ βεβαιώσεων αποζημίωσης, από τον Απρίλιο του 2012.

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση