Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Archie Battersbee, ο θάνατος του 12χρονου που συγκλόνισε-Δεν οφείλεται σε challenge, τι έδειξαν sms στο κινητό

Αμφισβητούνται οι ισχυρισμοί της μητέρας του άτυχου Archie Battersbee, που κατέληξε το περασμένο καλοκαίρι σε ηλικία 12 ετών, ότι το παιδί της συμμετείχε σε επικίνδυνη διαδικτυακή πρόκληση και έτσι προκάλεσε στον εαυτό του ασφυξία.

Η υπόθεση του 12χρονου Archie Battersbee απασχόλησε όχι μόνο τη βρετανική κοινή γνώμη αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Ο μικρός Archie στις 7 Απριλίου εντοπίστηκε από τη μητέρα του στο σπίτι του, με ένα πανί τυλιγμένο στο κεφάλι του, χωρίς τις αισθήσεις του.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά είχε περάσει αρκετή ώρα κατά την οποία δεν υπήρχε οξυγόνωση του εγκεφάλου και το παιδί θεωρήθηκε εγκεφαλικά νεκρό. Ύστερα από καιρό οι γιατροί θεώρησαν ότι πρέπει να αποσυνδεθεί από τη μηχανική υποστήριξη και να πεθάνει ειρηνικά. Οι γονείς διαφώνησαν και το θέμα πήγε στο δικαστήριο. Η δικαστική σύγκρουση μάλιστα ήταν σφοδρή. Ωστόσο η απόφαση όλων των δικαστηρίων ήταν να αφαιρεθεί η μηχανική υποστήριξη στον Archie, όπως και έγινε στις 6 Αυγούστου.

Archie Battersbee

Η μητέρα του υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι το παιδί της μάλλον συμμετείχε σε κάποια διαδικτυακή πρόκληση, όπου οι συμμετέχοντες προκαλούν ασφυξία στον εαυτό τους. Και έκρουσε καμπανάκι κινδύνου ότι και άλλα παιδιά μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο όπως το δικό της.

Οι γονείς του Archie Battersbee

Δεν συμμετείχε σε challenge o Αrchie Battersbee, αυτό δείχνουν τα στοιχεία

Ωστόσο, στην προανακριτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα δεδομένα ανατρέπονται. Στη διάθεση των Αρχών υπάρχει η ιατροδικαστική εξέταση αλλά και τα δεδομένα από το κινητό του παιδιού που δεν δείχνουν τη συμμετοχή του σε κάποιο challenge. Αντίθετα, δείχνουν ότι ο μικρός Archie είχε πολύ κακή διάθεση…

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Metro, ο ιατροδικαστής δήλωσε ότι δεν είδε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο Archie Battersbee συμμετείχε σε διαδικτυακή πρόκληση black out (έτσι λέγεται το εν λόγω challenge που θεωρήθηκε υπεύθυνο για τον θάνατο του παιδιού), καθώς στην ανάκριση προσκομίστηκαν στοιχεία από την αστυνομία η οποία βρήκε μηνύματα στο τηλέφωνο του 12χρονου που αντανακλούσαν «πολύ κακή διάθεση».

Ο ανώτερος ιατροδικαστής του Έσεξ, Λίνκολν Μπρουκς, που προήδρευσε σε ακρόαση προανάκρισης στο Τσέλμσφορντ την Τρίτη, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία σε αυτό το στάδιο που να τεκμηριώνουν την ανησυχία (σ.σ.: συμμετοχής σε challenge)».

Eπίσης, αξιωματικός της αστυνομίας του Έσεξ, έχοντας μελετήσει όλα τα στοιχεία που ανακτήθηκαν από το κινητό του Archie, υποστήριξε ότι βρέθηκαν μηνύματα στο τηλέφωνο του παιδιού που αντανακλούσαν αυτό που ο κ. Brookes περιέγραψε ως «πολύ κακή διάθεση».

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο Μπρουκς είπε στους γονείς του παιδιού: «Επιτρέψτε μου να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου και στους δυο σας και στα πολλά μέλη της οικογένειας του Archie που δεν μπορούν να είναι εδώ σήμερα».

Τι βρήκαν στο κινητό του Archie Battersbee

Η ντετέκτιβ επιθεωρητής Sarah Weeks της αστυνομίας του Έσεξ, διαβάζοντας την έκθεση ενός συναδέλφου της, δήλωσε ότι η μητέρα του Archie «ανησυχούσε ότι υπήρχε μια διαδικτυακή πρόκληση που κυκλοφορούσε και άλλοι νέοι άνθρωποι θα μπορούσαν να κινδυνεύουν».

Είπε ότι η κυρία Hollie Dance, μητέρα του Archie, έδωσε τη συγκατάθεσή της στους αστυνομικούς να κατεβάσουν πληροφορίες από το τηλέφωνο του Archie, το οποίο κατασχέθηκε αμέσως αφότου το παιδί βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από την αστυνομία, ως αποδεικτικό στοιχείο.

Η Weeks δήλωσε: «Δεν υπάρχουν φωτογραφίες ή βίντεο στα δεδομένα από το κινητό που να υποδηλώνουν ότι ο Archie συμμετείχε σε οποιαδήποτε διαδικτυακή πρόκληση. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Archie τράβηξε κάποιο βίντεο την ημέρα του περιστατικού».

Είπε ακόμη ότι ο Archie έμπαινε στο YouTube «τακτικά» και οι περισσότεροι όροι αναζήτησης αφορούσαν «μαχητές ΜΜΑ, πυγμαχία ή μουσικά βίντεο».

Archie Battersbee

«Οι περισσότερες από τις αναζητήσεις του στο διαδίκτυο σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά του», είπε, συμπεριλαμβανομένης μιας αναζήτησης για το «πόσα πληρώνονται οι μαχητές ΜΜΑ».

Ανέφερε ακόμη ότι ο Archie είχε την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok στο τηλέφωνό του και ότι «χρησιμοποιούσε και είχε πρόσβαση στο TikTok» στις 7 Απριλίου (τη μέρα που βρέθηκε αναίσθητος), αλλά δεν υπήρχε «κανένα στοιχείο» που να υποδηλώνει ότι συμμετείχε σε διαδικτυακή πρόκληση.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια σειρά μηνυμάτων που αντικατοπτρίζουν τη διάθεση του Archie. Αυτά ελήφθησαν μόλις σήμερα το πρωί, οπότε θα κοιτάξουμε να ετοιμάσουμε μια πλήρη έκθεση».

Ο ιατροδικαστής, κ. Brookes, δήλωσε: «Εδώ έχουμε να κάνουμε με κακή διάθεση, πολύ κακή διάθεση».

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν στοιχεία σε αυτό το στάδιο που να τεκμηριώνουν την ανησυχία, τον φόβο της μητέρας του, σχετικά με την πρόκληση πνιγμού ή την πρόκληση black out, είτε στο TikTok είτε σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα ή πάροχο».

Είπε ότι τα θέματα που θα καλύψει η πλήρης ανάκριση θα περιλαμβάνουν την ιατρική αιτία θανάτου του Archie και την «κατάσταση του μυαλού του και τις προθέσεις του στις 7 Απριλίου 2022».

Στην ακροαματική διαδικασία της Τρίτης η μητέρα του διατύπωσε ακόμη τις ανησυχίες της σχετικά με το γεγονός ότι ο Archie μεταφέρθηκε πρώτα στο νοσοκομείο Southend, αντί να μεταφερθεί απευθείας στο Royal London Hospital.

Αλλά ο ιατροδικαστής είπε ότι ο δικηγόρος της «καθιστά σαφές ότι πρόκειται για τους φόβους μιας μητέρας και όχι για κάτι που έχει αποδεικτική βάση πίσω του».

Η πλήρης ανάκριση, που θα διαρκέσει μία ημέρα, ορίστηκε για τις 7 Φεβρουαρίου 2023.

Archie Battersbee

Πηγή