Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Bebbo: H UNICEF γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων με μια νέα εφαρμογή γονικής μέριμνας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων στις 1 Ιουνίου το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα παρουσίασε τη νέα παγκόσμια εφαρμογή γονικής μέριμνας του Οργανισμού, Bebbo, σεμια ξεχωριστή εκδήλωση στο ξενοδοχείο Coco-Mat BC.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από το χώρο της δημοσιογραφίας, influencers, bloggers και celebrities – μεταξύ των οποίων η Χριστίνα Κοντοβά, οι αδερφές Κλέλια και Άννι Πανταζή, η Λυδία Παπαϊωάννου και ο Παναγιώτης Χατζηδάκης – οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το νέο ψηφιακό εργαλείο της UNICEF που προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε κάθε νέο γονέα και φροντιστή κατά τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών τους.

Το Βebbo είναι μια δωρεάν εφαρμογή, διαθέσιμη ήδη σε 13 χώρες και 20 γλώσσες, η οποία παρέχει συμβουλές και άρθρα από ειδικούς για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με την υγεία και τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, τη διατροφή και το θηλασμό, την πρώιμη μάθηση, τη σημασία του παιχνιδιού, τη γονεϊκή φροντίδα, την προστασία και την ασφάλεια του βρέφους καθώς και την ευημερία του ίδιου του γονέα.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της UNICEF
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της UNICEF

Η εφαρμογή περιλαμβάνει εύχρηστες λειτουργίες και εργαλεία που επιτρέπουν σε κάθε γονέα να παρακολουθεί και να καταγράφει ενεργά τα αναπτυξιακά στάδια κάθε ηλικιακής περιόδου, εμβολιασμούς και ιατρικούς ελέγχους, λαμβάνοντας σχετικές ειδοποιήσεις βάσει της ηλικίας του παιδιού. «Η παιδική προστασία και η πρώιμη ανάπτυξη είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της UNICEF παγκοσμίως» δήλωσε η Μαριέλλα Μιχαηλίδου, Ειδική σε θέματα Παιδικής Προστασίας της UNICEF στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας, «το Bebbo στοχεύει να γίνει ο βασικός σύμμαχος γονικής μέριμνας στην Ελλάδα και τον κόσμο παρέχοντας αξιόπιστες και έγκυρες πληροφορίες ώστε γονείς και φροντιστές να λαμβάνουν άμεσα και εύκολα τη υποστήριξη που χρειάζονται για να μεγαλώσουν ένα υγιές και χαρούμενο παιδί».

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με παρεμβάσεις η Δρ. Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου, Αναπτυξιακή Παιδίατρος MD, και Τέως Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος – LaLecheLeagueGreece, καθώς και η Δρ. Λιάνα Μαϊλλη, Παιδίατρος με μετεκπαίδευση στην Παιδιατρική Φυματιολογία και πρώην Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου – Medecins du Monde Grece.

Άννι Πανταζή - Κλέλια Πανταζή 
Άννι Πανταζή – Κλέλια Πανταζή 

Οι εισηγητές ανέπτυξαν θεματικές που αναπτύσσονται σε βάθος στην εφαρμογή όπως ο θηλασμός, η πρώιμη και παιδική ανάπτυξη, ο παιδικός εμβολιασμός και το βιωματικό παιχνίδι. Συγκεκριμένα, η Δρ. Αντωνιάδου-Κουμάτου, τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η οικογένεια στην ανάπτυξη ενός παιδιού καθώς και για τη μεγάλη σημασία του να αποδέχεται ένας γονέας τη διαφορετικότητα τόσο την δική του ως γονέα όσο και του παιδιού. Επίσης, επεσήμανε τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για έγκυρη πληροφόρηση και στήριξη των γονέων, αναφέροντας πως το Bebbo μπορεί να καλύψει το κενό που υπάρχει σήμερα και να αποτελέσει μια πλατφόρμα που μπορεί κάθε νέος γονέας να χρησιμοποιεί ώστε να έχει τεκμηριωμένη πληροφόρηση αλλά και χρήσιμα διαδραστικά εργαλεία που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων σχετικά με την παιδική ανάπτυξη. Η Δρ. Μαϊλλη, ανέλυσε το θέμα του παιδικού εμβολιασμού, απατώντας σε βασικά ερωτήματα και ανησυχίες που έχει ένας νέος γονέας και τονίζοντας τον καταλυτικό ρόλο των εμβολίων στην ασφάλεια και προστασία της υγείας κάθε παιδιού.

Γεωργία Αβασκαντήρα - Ζωή Κατσάτου 
Γεωργία Αβασκαντήρα – Ζωή Κατσάτου 

Τέλος, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League Greece, μίλησαν για μύθους και αλήθειες γύρω από το μητρικό θηλασμό τονίζοντας πως η διαδικασία του θηλασμού είναι μια διαφορετική εμπειρία για την κάθε μητέρα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία ενότητα αφιερωμένη στο βιωματικό παιχνίδι με εισηγήτρια την κ. Κατερίνα Μπάστα, Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλο Γονέων, και Ιδρύτρια του φορέα ‘Παιχνιδόσωμα’, η οποία μέσα από μία διαδραστική ομαδική δραστηριότητα ανέδειξε το πως μπορεί το παιχνίδι να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως εργαλείο σύνδεσης παιδιού – γονέα.

Λυδία Παπαιωάννου 
Λυδία Παπαιωάννου 

Η εν λόγω εφαρμογή γονικής φροντίδας καθώς και το κάλεσμα της UNICEF προς δημοσιογράφους και influencers αποτελεί μέρος της υλοποίησης του 5ετούς Εθνικού Προγράμματος του Οργανισμού για την Ελλάδα το οποίο ενώνει κρατικούς και ανεξάρτητους φορείς, ΜΜΕ, Κοινωνία των Πολιτών, ακαδημαϊκό κλάδο, άτομα από τον χώρο της δημοσιότητας αλλά και τον καθένα από εμάς να θέσουμε ως προτεραιότητα το βέλτιστο συμφέρον κάθε παιδιού στη χώρα μας. Ο χώρος που φιλοξένησε την εκδήλωση καθώς και το catering ήταν ευγενική χορηγία της COCO MAT BC.


Πηγή