Δευτέρα , 27 Ιούνιος 2022

Bloomberg: Η ΕΕ αποκλείει τους Ρώσους από το ευρωπαϊκό real estate -Οι συναλλαγές ακινήτων στις νέες κυρώσεις

Μια νέα προσθήκη περιλαμβάνει το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που θα πλήξει τους ολιγάρχες.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ αποφάσισε να απαγορεύσει τις όποιες συναλλαγές ακινήτων σε Ρώσους υπηκόους, με σκοπό να αυξήσει την πίεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσε να διακόψει τις συμφωνίες ιδιοκτησίας με Ρώσους πολίτες, κατοίκους και οντότητες -απαγορεύοντας την πώληση ή τη μεταβίβαση, άμεσα ή έμμεσα, «δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στην επικράτεια της Ένωσης ή μονάδων σε οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων που παρέχουν έκθεση σε τέτοια ακίνητη περιουσία», σύμφωνα με το νομικό κείμενο που είδε το Bloomberg News.

Η εν λόγω απαγόρευση αποτελεί μία πτυχή της τελευταίας κίνησης της ΕΕ να πλήξει το ρωσικό κράτος και τους ολιγάρχες, με μέτρα που θα στοχεύουν για πρώτη φορά την προσοδοφόρα πετρελαιοβιομηχανία της Μόσχας και τη Sberbank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απαγόρευση θα ισχύει για Ρώσους που δεν είναι πολίτες της ΕΕ και δεν διαθέτουν άδεια παραμονής στα κράτη μέλη της. Δεν θα ισχύει για όσους έχουν υπηκοότητα ή άδεια παραμονής στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή στην Ελβετία.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το σχέδιο για το έκτο πακέτο κυρώσεις πρέπει να εγκριθεί εντός της εβδομάδας από τα κράτη μέλη της ΕΕ πριν τεθεί σε ισχύ και ως εκ τούτου ενδέχεται να αλλάξει.

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στο έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ

Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προς τα κράτη-μέλη για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συστήνεται η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου.

Μεταξύ άλλων, η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε: «Τώρα προτείνουμε την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Αυτό θα είναι μια πλήρης απαγόρευση εισαγωγής για όλο το ρωσικό πετρέλαιο, αυτό που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης και αγωγών, αργό και διυλισμένο. Θα φροντίσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τάξη, με τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και στους εταίρους μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός έξι μηνών και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του έτους».


Πηγή