Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

H καταστροφή φέρνει κοντά Ελλάδα-Τουρκία, Δένδιας και Τσαβούσογλου στην ισοπεδωμένη Αντιόχεια [βίντεο]

Ο υπ. Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το πρωί (12/2) τις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στην Τουρκία και συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 9:00 το πρωί της Κυριακής, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Αδάνων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Εκεί βρισκόταν για να τον υποδεχθεί ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και είχαν θερμό εναγκαλισμό.

Συνάντηση του Νίκου Δένδια με την ελληνική αποστολή βοήθειας για τον σεισμό στην Τουρκία

Τον Νίκο Δένδια, συνόδευσε ο Τούρκος ομόλογός του καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης στην Τουρκία. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τα μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας, η οποία επιχειρεί σε περιοχές που υπέστησαν τεράστια καταστροφή εξαιτίας του σεισμού 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, της 6ης Φεβρουαρίου.

Σύντομη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στην αίθουσα του αεροδρομίου

Στην συνέχεια, οι δύο υπουργοί είχαν σύντομη συνάντηση σε αίθουσα του αεροδρομίου και αμέσως μετά επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο με προορισμό τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές, στην επαρχία Χατάι.

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια και ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω συνδρομής εκ μέρους της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Αντιόχεια, μετά από αυτοψία στις πληγείσες από το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ περιοχές.

Δένδιας: Η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί να στηρίξει την Τουρκία

Ο Νίκος Δένδιας διαβίβασε προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, προς την τουρκική κυβέρνηση και προς τον τουρκικό λαό τα βαθύτατα συλλυπητήρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του συνόλου του ελληνικού λαού για τις χιλιάδες απώλειες συνανθρώπων μας μετά τους δύο καταστροφικούς σεισμούς.

Παράλληλα, διαμήνυσε πως η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό και την τουρκική κοινωνία να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματάει εδώ. «Έχω εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ» ανέφερε συγκεκριμένα.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα πολύ θερμά λόγια του για τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών και για τη θερμή αναφορά του στην ελληνική παρουσία στην περιοχή.

Κοινές δηλώσεις Δένδια-Τσαβούσογλου: «Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες»

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών προσυπέγραψε απολύτως αυτό που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε προηγουμένως στη δήλωσή του, ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.

Περαιτέρω, δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες που επιχείρησαν εδώ στην Τουρκία, όπως επίσης και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν και από τους Ευρωπαίους διασώστες. «Είχαμε την ευκαιρία μαζί με τον κ. Τσαβούσογλου να επισκεφτούμε και τους Αυστριακούς και τους Ολλανδούς και τους Ισλανδούς διασώστες. Απ’ ό,τι μας είπαν 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων» σημείωσε.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την τουρκική κυβέρνηση για τη θερμότητα της υποδοχής του σε αυτή την πολύ δύσκολη ώρα για την Τουρκία.

Τσαβούσογλου: Θερμές ευχαριστίες στην Ελλάδα για την βοήθεια

Το μήνυμα πως οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες ημέρες, καθώς και ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια από την Αντιόχεια. «Ελπίζω ότι θα καταβάλλουμε προσπάθεια για να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές, μέσω διαλόγου», υπογράμμισε επίσης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η σημερινή παρουσία του Νίκου Δένδια δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό με τις τουρκικές αρχές για να ευχηθούν περαστικά και να δηλώσει ότι είναι έτοιμη για να βοηθήσει. Αμέσως, έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, εκφράζοντας τις προσωπικές ευχαριστίες του στον Νίκο Δένδια για τη σημερινή επίσκεψη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συμβολή των μελών της ελληνικής αποστολής βοήθειας, η οποία επιχειρεί σε περιοχές που υπέστησαν τεράστια καταστροφή εξαιτίας του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου, αλλά και στην επίσκεψη του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας στην Τουρκία, ο οποίος συνόδευσε την αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα που έγινε με πέντε αεροσκάφη. «Πριν από λίγο επισκεφτήκαμε και την αποστολή της ΕΜΑΚ. Επιχείρησαν 7 ημέρες, 24 ώρες και κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και τους ευχαριστήσαμε για τις προσπάθειες αυτές. Είδαμε και παρακολουθήσαμε ότι μετά τη διάσωση της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, δεν χάρηκαν μόνοι οι Έλληνες που βρίσκονται στις ομάδες έρευνας και διάσωσης, αλλά είδαμε ότι χάρηκαν όλοι οι Έλληνες».

Υπενθυμίζοντας τους σεισμούς το 1999 σε Τουρκία και Ελλάδα, είπε: Πρώτα έτρεξε να μας βοηθήσει η Ελλάδα την Τουρκία και μετά εμείς πήγαμε στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε τους γείτονες. Θυμάμαι ότι εκείνο το διάστημα το περιοδικό TIME είχε κάνει μια πολύ καλή είδηση αναφορικά με το θέμα αυτό. Δεν ήμουν τότε πολιτικός, αλλά είχα στείλει μια επιστολή ως αναγνώστης προς το περιοδικό TIME και δημοσιεύθηκε. Είχα γράψει, είναι βέβαια πολύ σημαντικό να βοηθάνε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές και ημέρες, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Εκείνη την εποχή είχα πει αυτό ως ένας απλός Τούρκος πολίτης. Το επαναλαμβάνω τώρα ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας».

Τέλος, εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς «τον Νίκο Δένδια, τον φίλο μου, στην ελληνική κυβέρνηση και προς τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στις δύσκολες αυτές ημέρες».


Πηγή