Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

H Μετσόλα γύρισε από το Κίεβο και μίλησε για τον Ζελένσκι- Τι είδε στο πρόσωπό του

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα γύρισε από το Κίεβο πριν λίγες μέρες και μίλησε στη γερμανική Deutsche Welle για την συνάντησή της με τον Ζελένσκι.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα επισκέφθηκε το Κίεβο, εκτάκτως και με μεγάλη μυστικοπάθεια, καθώς μετέβαινε σε μια εμπόλεμη χώρα. Η επίσκεψή της, την 1η Απριλίου έγινε λίγο πριν ο κόσμος δει τις τραγικές εικόνες των νεκρών αμάχων στους δρόμους της Μπούκα. Η Μετσόλα αφού συναντήθηκε με πλήθος Ουκρανών αξιωματούχων, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μια συνάντηση στην οποία ο Ζελένσκι τίμησε την Μετσόλα με το παράσημο της πριγκίπισσας Όλγας.

 H Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, κεντροαριστερά, μεταβαίνει στη συνάντηση με τον Ζελένσκι
H Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, κεντροαριστερά, μεταβαίνει στη συνάντηση με τον Ζελένσκι/ Φωτογραφία AP

«Eίδα κουράγιο και αντοχή»

Όπως η ίδια περιγράφει στη DW, στα μάτια του Ουκρανού προέδρου είδε «κουράγιο και ανθεκτικότητα», σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην πολιτική καριέρα της Μαλτέζας πολιτικού.

«Είδα επίσης το πρόσωπο ενός ηγέτη που θα ήθελε περισσότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από ηγέτες», είπε η Μετσόλα, σαφώς αναφερόμενη σε διασταγμούς και αντιφάσεις που παραμένουν στην Ευρώπη σχετικά με την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας. Η συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και αποτελούσε επιδίωξη τις Μετσόλα εδώ και πολύ καιρό, να επισκεφθεί το Κίεβο, παρά τους κινδύνους.

Και πρόσθεσε, «Γι’ αυτό πήγα εκεί, για να μιλήσω πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του, για να δω πώς εγώ ως αρχηγός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και όλοι εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε».

O Ζελένσκι, περιτρυγιρισμένος από πάνοπλους στρατιώτες, ετοιμάζεται να συναντήσει την Μετσόλα
O Ζελένσκι, περιτρυγιρισμένος από πάνοπλους στρατιώτες, ετοιμάζεται να συναντήσει την Μετσόλα/ Φωτογραφία ΑΡ

«Οι μέρες είναι κρίσιμες»

Η απάντηση του Ζελένσκι, σύμφωνα με τα λόγια της Μετσόλα, ήταν: «Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια επειγόντως. Χρειαζόμαστε περισσότερα όπλα. Χρειαζόμαστε περισσότερη στρατιωτική, οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια».

Η Μετσόλα σημείωσε: «Νομίζω ότι αυτές οι μέρες είναι κρίσιμες. Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη για να διασφαλίσουμε ότι οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να πολεμήσουν. Δεν παλεύουν μόνο για τη χώρα τους, παλεύουν για την Ευρώπη».

Για το λόγο αυτό, η Μετσόλα υποστήριξε: «Δεν θέλουμε να παραμείνουμε εξαρτημένοι από το ρωσικό πετρέλαιο, τον άνθρακα αλλά και το αέριο».

H Μετσόλα συζητά με τον Ζελένσκι στο Κίεβο/ Φωτογραφία ΑΡ
H Μετσόλα συζητά με τον Ζελένσκι στο Κίεβο/ Φωτογραφία ΑΡ

«Δεν μπορούσα να φανταστώ έναν νέο πόλεμο στην Ευρώπη»

«Είμαι μια από αυτές τις γενιές που δεν μεγάλωσαν με πόλεμο σε αυτή την ήπειρο», υπογράμμισε η Μετσολα, προσθέτοντας: «Δεν θα ονειρευόμουν ποτέ έναν πόλεμο στην Ευρώπη. Αλλά ζούμε έναν πόλεμο και οι αποφάσεις μας αυτές τις λίγες μέρες θα είναι απόδειξη του θάρρους μας να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά μας δεν θα ζήσουν ξανά τον πόλεμο».

Λόγω αυτών των συνθηκών «πρέπει να έχουμε όλο το οπλοστάσιο, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη, είτε είναι πολιτικό, οικονομικό είτε στρατιωτικό, προκειμένου να έχουμε εργαλεία στα χέρια μας για να να ανταποκριθούμε», κατέληξε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Πηγή: Deutsche Welle




Πηγή