Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ερευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος σοβαρών θρομβώσεων έως έξι μήνες μετά από λοίμωξη Covid-19

Οι άνθρωποι που είχαν λοίμωξη Covid-19, αντιμετωπίζουν στη συνέχεια αυξημένο κίνδυνο για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και για πνευμονική εμβολή.

Δηλαδή των δύο όψεων της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή Έλληνα επιστήμονα που μελέτησαν ανθρώπους με λοίμωξη covid.

Κινδυνος για μήνες μετά τη λοίμωξη από covid

Ο κίνδυνος για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (θρόμβο αίματος στο πόδι) είναι αυξημένος έως τρεις μήνες μετά την Covid-19, ο κίνδυνος για πνευμονική εμβολή (θρόμβο αίματος στους πνεύμονες) είναι αυξημένος έως έξι μήνες μετά, ενώ για αιμορραγία έως δύο μήνες μετά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μελέτη δείχνει ότι υψηλότερος είναι ο κίνδυνος για όσους ασθενείς έχουν υποκείμενα νοσήματα (συννοσηρότητες) και όσους πέρασαν πιο βαριά Covid-19 στο παρελθόν. Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη για μέτρα πρόληψης τέτοιων θρομβωτικών επεισοδίων, ιδίως στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, καθώς και την σημασία του εμβολιασμού τους.

Η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής θρόμβωσης

Είναι γνωστό ότι η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής θρόμβωσης, αλλά η νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι ο κίνδυνος αυτός συνεχίζει να υπάρχει σε βάθος χρόνου μετά την ανάρρωση από την οξεία λοίμωξη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Αν-Μαρί Φορς Κόνολι του Τμήματος Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Ουμέα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «The British Medical Journal»(BMJ). Πρώτος συγγραφέας της μελέτης είναι ο ελληνικής καταγωγής καρδιολόγος Ιωάννης Κατσουλάρης, υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κλινικής Ιατρικής του σουηδικού Πανεπιστημίου Ουμέα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους περίπου το ένα εκατομμύριο είχαν επιβεβαιωμένα μολυνθεί από τον κορονοϊό το 2020-21. Η ανάλυση βρήκε ότι ο κίνδυνος εν των βάθει φλεβικής θρόμβωσης παρέμενε σημαντικά αυξημένος 90 μέρες μετά από τη λοίμωξη Covid-19, για πνευμονική εμβολή μετά από 180 μέρες και για αιμορραγία μετά από 60 μέρες.

Λαμβάνοντας υπόψη διάφορους άλλους παράγοντες, οι ερευνητές συμπέραναν ότι 30 μέρες μετά την αρχική λοίμωξη από κορονοϊό, υπήρχε πενταπλάσιος κίνδυνος για εν των βάθει φλεβική θρόμβωση, 33 φορές μεγαλύτερος για πνευμονική εμβολή και σχεδόν διπλάσιος για αιμορραγία. Σε απόλυτους όρους, μια πρώτη εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συνέβαινε σε κάθε 400 ασθενείς με Covid-19 (απόλυτος κίνδυνος 0,04% έναντι 0,01% στην ομάδα ελέγχου από υγιείς ανθρώπους χωρίς κορονοϊό). Αντίστοιχα, μία πρώτη πνευμονική εμβολή συνέβαινε σε κάθε 1.761 ασθενείς με Covid-19 (απόλυτος κίνδυνος 0,17% έναντι 0,004% της ομάδας ελέγχου), ενώ μια πρώτη αιμορραγία συνέβαινε σε κάθε περίπου 1.000 ασθενείς με Covid-19 (απόλυτος κίνδυνος 0,1% έναντι 0,04% της ομάδας ελέγχου).

Ακόμη και μεταξύ ατόμων που είχαν περάσει ήπια Covid-19 χωρίς ανάγκη νοσηλείας, βρέθηκε στη συνέχεια αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης στα πόδια ή στους πνεύμονες. Ο κίνδυνος κατοπινής αιμορραγίας ήταν αυξημένος μόνο σε όσους είχαν περάσει σοβαρή Covid-19.


Πηγή