Τετάρτη , 17 Απρίλιος 2024
Οι ιπτάμενοι ήρωες του Norman Atlantic

Οι ιπτάμενοι ήρωες του Norman Atlantic

Έλληνες κυβερνήτες περιγράφουν πώς έσωσαν δεκάδες επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των πληρωμάτων, των ανθρώπων που με ρίσκο τη ζωή τους έσωσαν δεκάδες ανθρώπους περισυλλέγοντάς τους από το φλεγόμενο πλοίο «Norman Atlantic».

«Πετάω 20 χρόνια και μπορώ να πω ότι ήταν από τις πιο δύσκολες αποστολές που είχαμε να αντιμετωπίσουμε» δηλώνει ο επισμηναγός Ιωάννης Καλέμος και περιγράφει: «Απογειωθήκαμε από το Λέτσε αργά το βράδυ της Κυριακής. Στην περιοχή επικρατούσαν πυκνές νεφώσεις. Τα κύματα ήταν πιο δυνατά από τον άνεμο. Εκείνη tην ώρα το μόνο που σκέφτεσαι είναι να κάνες τη δουλειά σου και η σκέψη ότι πρέπει να σώσεις ανθρώπους που κινδυνεύουν σου δίνει περισσότερη δύναμη».

Περίπου με τον ίδιο τρόπο περιγράφει τις δραματικές ώρες ο σμηναγός Παντελής Σελτσιώτης: «Τα μόνα φώτα που βλέπαμε ήταν από τα δύο πλοία που είχαν πλησιάσει. Βλέπαμε τον κόσμο κάτω να μας περιμένει. Φαίνονταν αρκετά ψύχραιμοι αμ και είχαν να παλέψουν με τον άνεμο, τη φωτιά το κρύο και τα κύματα. Τελικά καταφέραμε να περισυλλέξουμε επτά γυαίκες και να τις μεταφέρουμε στο Λέτσε. Ήταν αρκετά δύσκολη αποστολή και κάναμε ό,τι μπορούσαμε».

Όπως δήλωσε στα Παραπολιτικά και ο πιλότος του C 130 επισμηναγός Νίκος Βρανάς που μετέφερε διασωθέντες από ην Ιταλία στην Ελλάδα το βράδυ της Δευτέρας, οι εικόνες που είδε και οι ιστορίες που άκουσε ξεπερνούν αρκετές τραγωδίες που έχει αντιμετωπίσει έως τώρα. «Οι άνθρωποι που μετέφερα πέρασαν συγκλονιστικές» στιγμές. Ανάμεσά τους ήταν και τρία παιδιά. Τα δύο από αυτά ήταν ο Μάρκος και ο Θωμάς. Ο Θωμάς ήτα 13 ετών και ο Μάρκος 10» λέει συγκινημένος και συνεχίζει: «Έκατσα με τα παιδιά κι άρχισαν να μου μιλάνε. Μου περιέγραψαν πώς προσπαθούσαν να σωθούν. Ο Θωμάς μου περιέγραψε πώς τον χτυπούσαν τα κύματα. Μάλιστα είπε πως τράβηξε κι ένα άλλο παιδί από το χέρι για να μην πέσει στη θάλασσα. Αυτά τα παιδιά θα μιλάνε για καιρό για αυτά που έζησαν».

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr