Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Γλωσσίτιδα: Αίτια κι αντιμετώπιση

Γλωσσίτιδα: Αίτια κι αντιμετώπιση

Γλωσσίτιδα είναι η πάθηση κατά την οποία η επιφάνεια της γλώσσας είναι διογκωμένη και έχει ασυνήθιστα σκούρο κόκκινο χρώμα.

Η επιφάνεια της γλώσσας έχει θηλές, μικρά εξογκώματα που βοηθούν στην μάσηση και τη γεύση.

Ότνα υπάρχει γλωσσίτιδα, προκαλείται φλεγμονή της γλώσσας με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι θηλές. Τότε προκαλούνται προβλήματα στην ομιλία, τη μάσηση και την κατάποση.

Αίτια

Γλωσσίτιδα μπορεί να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες, μία λοίμωξη, μία φλεγμονή, κάποια αλλεργία, ένα τραύμα, αλλά και ορισμένες διαταραχές του οργανισμού, όπως η αναιμία.

Αρκετά κοινές περιπτώσεις είναι η πρόκληση γλωσσίτιδας από μια μόλυνση στο στόμα, η κακή τοποθέτηση οδοντοστοιχίας, εγκαύματα ή άλλοι τραυματισμοί της γλώσσας, ενώ σπανιότερα υπάρχει γενετική προδιάθεση για τη νόσο.

Θεραπεία

Η θεραπεία της γλωσσίτιδας περιλαμβάνει τη θεραπεία της φλεγμονής της γλώσσας, καθώς και οποιαδήποτε υποκείμενη αιτία. Ανάλογα με την αιτία, οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα, αλλαγές στη διατροφή, η προσοχή στην υγιεινή του στόματος.

Επειδή σε κάποιες περιπτώσεις, η γλωσσίτιδα μπορεί να οφείλεται σε σοβαρές ασθένειες, όπως βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις, σύφιλη ή ή ορισμένες μορφές αναιμίας, αν έχετε ενοχλήσεις ή παρατηρήσετε αλλαγές στην εμφάνιση της γλώσσας σας, συμβουλετείτε άμεσα τον κατάλληλο γιατρό.

 

Πηγή: onmed.gr