Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Καθησυχαστικές δηλώσεις από τη Ρωσία για την εισαγωγή ελληνικών φρούτων

Καθησυχαστικές δηλώσεις από τη Ρωσία για την εισαγωγή ελληνικών φρούτων

Εντοπίστηκε παράσιτο σε παρτίδες με ροδάκινα και νεκταρίνια

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και τους εξαγωγείς οπωροκηπευτικών μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων αναφορικά με την εισαγωγή ελληνικών φρούτων.

«Με την Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ελλάδας έχουμε εποικοδομητικές σχέσεις» δήλωσε χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας Σεργκέι Ντάνκβερτ, συμπληρώνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι σχετικά με τις ενέργειές μας».

«Εάν προκύψει ανάγκη, τότε μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα οι ειδικοί εμπειρογνώμονές μας για έλεγχο των προϊόντων πριν τη φόρτωσή τους» είπε ο κ. Ντάνκβερτ.

Στο ενδεχόμενο πιθανής απαγόρευσης της εισαγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και όλης της φυτικής παραγωγής από την ΕΕ, είχε αναφερθεί ο κ. Ντάνκβερτ και άλλα στελέχη της υπηρεσίας του την περασμένη Πέμπτη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι σε παρτίδες με ροδάκινα και νεκταρίνια από την Ελλάδα εντοπίστηκε παράσιτο καραντίνας grapholita molesta.

Τις δηλώσεις αυτές υποδέχτηκε με ανακούφιση η διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών “INCOFRUIT – HELLAS”, αφού τυχόν επιβεβαίωση της απειλής της Μόσχας για “εμπάργκο” θα οδηγούσε σε ναυάγιο τις ελληνικές εξαγωγές τού κλάδου, σε μια χρονιά που οι πωλήσεις ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία εξελίσσονται με ρυθμούς-ρεκόρ.

Βάσει εκτιμήσεων του Συνδέσμου, μέχρι 31 Ιουλίου οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία σε ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα και κεράσια υπολογίζεται ότι ανήλθαν σε 40.000 τόνους, έναντι 16.000 τόνων στο αντίστοιχο επτάμηνο πέρυσι (μια χρονιά χαμηλής εγχώριας παραγωγής) και 36.000 τόνων το 2012, που ήταν χρονιά- ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές του κλάδου, από το 1992.

Το 2014, οι ελληνικές εξαγωγές συνολικά των νωπών φρούτων και λαχανικών προς τη Ρωσία δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τους 170.000 τόνους, έναντι 140.000 τόνων το 2013 και περίπου 160.000 τόνων το 2012. Από τις συνολικές εξαγωγές του 2013, 122.000 τόνοι αφορούσαν απευθείας εξαγωγή από Ελλάδα, ενώ περίπου 20.000 τόνοι προήλθαν από προωθήσεις από τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες. Παράλληλα, από 43.000 τόνους το 2004, το 2012 οι εισαγωγές από την Ελλάδα ανήλθαν στους 158.000 τόνους.

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση