Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Μια διαφορετική ματιά στο σύμπαν με… πράσινη αύρα και έκρηξη αστεριού

Μια διαφορετική ματιά στο σύμπαν με… πράσινη αύρα και έκρηξη αστεριού

Μοναδικές φωτογραφίες στον φετινό διαγωνισμό αστρονομίας

Σύννεφα που «χορεύουν» στον γαλαξία, το θέαμα μιας ολικής έκλειψης μέχρι και έκρηξη αστεριού… Εικόνες που ξεχωρίζουν και εντυπωσιάζουν, έκαναν την εμφάνιση τους στο φετινό φωτογραφικό διαγωνισμό αστρονομίας.

Το σύμπαν από μια διαφορετική πλευρά δείχνουν οι φωτογραφίες που ξεχώρισαν και έκαναν τους κριτές να τις κοιτάζουν και να μην καθυστερούν να τις ξεχωρίσουν ανάμεσα σε πολλές άλλες. Εκείνη που έκλεψε όλα τα βλέμματα όμως ήταν τραβηγμένη στην Ιρλανδία. Μην πάει ο νους σας σε τοπίο, διότι πρόκειται περί κάτι… μαγικού. Ο Τζέιμς Γούντλαντ έκανε «κλικ» ευρισκόμενος στο εθνικό πάρκο Vatnajokull στην Ιρλανδία. Αυτό που απαθανάτισε πήρε το πρώτο βραβείο και θα (2.440 δολάρια). Δείχνει μια πράσινη αύρα πάνω από τα βραχώδη χιονισμένα όρη, η οποία καθρεφτίζεται και στη λίμνη Jokulsrlon Glacier δημιουργώντας… μαγεία.

Κοιτάζοντας τη συγκεκριμένη φωτογραφία «χάνεσαι» μέσα της. «Είναι η πρώτη φορά που μια φωτογραφία που απεικονίζει αύρα κερδίζει τον διαγωνισμό, παρότι έφτασαν στα χέρια μας αρκετές την τελευταία εξαετία», τονίζει ο κριτής και αστρονόμος του Βασιλικού Παρατηρητηρίου Δρ. Μάρεκ Κουκουλα.

Παρά του γεγονότος ότι η φωτογραφία του Γούντλαντ συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της, ξεχώρισαν άλλες δέκα. Όλες αυτές θα εκτεθούν στο Κέντρο του Βασιλικού Παρατηρητηρίου Αστρονομίας στο Λονδίνο τον προσεχή Φεβρουάριο. Δείτε τις… πριν την έκθεση.

Η νικήτρια του διαγωνισμού.

Ένα από τα πιο πολύ-φωτογραφημένα φαινόμενα στον ουρανό είναι το Nebula με κεφάλι αλόγου, αλλά στη φωτογραφία του Bill Snyder τα άστρα και η σκόνη τους δημιουργούν ένα άλλο… τοπίο.

Νέα Ζηλανδία, βράχια, «σκονισμένα» σύννεφα και –παρόλα αυτά- έναστρος ουρανός, από τον Chris Murphy.

Το υλικό που απελευθερώθηκε από μια γιγάντια έκρηξη σούπερ νόβα στη Φιλανδία, από τον J.P. Metsävainio.

Τι συμβαίνει όταν το φεγγάρι και η Αφροδίτη καταλαμβάνουν την ίδια θέση στον ουρανό φαίνεται στη φωτογραφία του Chul Kwon.

Η επιφάνεια του Ηλίου βράζει και δείχνει σαν να υγροποιείται στη φωτογραφία της Alexandra Hart.

Η Julie Fletcher απαθανάτισε το ζωδιακό φως να φαίνεται σαν να ανατέλλει από τον ορίζοντα.

Ένα τεράστιο μάτι κοιτάζει το διάστημα, από τον David Fitz-Henry.

Ο Patrick Cullis μας δείχνει μια καμπύλη της επιφάνειας της Γης.

«Ταξιδιάρικες» φωτογραφίες από τους Matt James και Catalin Beldea.

Μια περιοχή κάτω από τη ζώνη του Ωρίωνα απαθανάτισε ο Marco Lorenzi.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr