Κυριακή , 1 Μάιος 2022

Novavax: «Πολύ ενθαρρυντικά» τα αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου της και έναντι της Όμικρον | ΚΟΣΜΟΣ

Η εταιρεία Novavax ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών της σχετικά με το εμβόλιο που ετοιμάζει, για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο εγκρίθηκε στις 21/12 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνει η εταιρεία -και αναμένεται να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό- τα δεδομένα έχουν ως εξής:

  • Οι δύο δόσεις του εμβολίου προκαλούν ισχυρή ανοσοποιητική αντιμετώπιση της Όμικρον και των υπόλοιπων παραλλαγών του ιού.
  • Η τρίτη δόση -μετά από 6 μήνες- προκαλεί αυξημένη ανοσοποιητική αντίδραση, σε σχέση με τα αποτελέσματα που ίσχυαν μέχρι τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών. Ειδικά για τη μετάλλαξη Όμικρον, η ενισχυτική δόση κρίνεται απαραίτητη καθώς η ανοσία έναντι αυτής μειώνεται σταδιακά από τις δύο πρώτες δόσεις, έως 4 φορές.
  • Η ανοσοποιητική αντίδραση των παιδιών είναι από 2 έως 4 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τους ενήλικες.

Η εταιρεία επίσης ανακοινώνει ότι θα αναπτύξει στις αρχές Ιανουαρίου ένα εμβόλιο ειδικά για τη μετάλλαξη Όμικρον.

ΠΟΥ: Εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση το εμβόλιο της Novavax κατά του κορωνοϊού

Φον ντερ Λάιεν: Μακάρι το «πράσινο φως» στο Novavax να ενθαρρύνει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν

Ο Gregory Glenn, πρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της Novavax, δήλωσε: «Το εμβόλιο NVX-CoV2373 επιδεικνύει ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση έναντι της Όμικρον και των υπόλοιπων παραλλαγών. Το εμβόλιο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά του ιού και των νέων του παραλλαγών. Ωστόσο, λόγω της μετάλλαξης του ιού, η ανάπτυξη ενός εμβολίου ειδικά για την Όμικρον μπορεί να είναι απαραίτητη. Η Novavax κλωνοποίησε την ακίδα της Όμικρον στο εμβόλιο και σύντομα θα εισέλθει σε φάση παρασκευής του σκευάσματος. Θα ξεκινήσουμε τις κλινικές μελέτες στις αρχές του 2022».

Σχετικά με τις παρενέργειες, αυτές σύμφωνα με την εταιρεία είναι βραχυπρόθεσμες (διαρκούν 2 μέρες) και οι σοβαρές παρενέργειες ήταν πολύ σπάνιες.


Πηγή