Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

NYT: Οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία να δώσει στην Ουκρανία S-400 με αντάλλαγμα F-35

Οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία να στείλει αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα S-400 στην Ουκρανία.

Την αποκάλυψη αυτή κάνουν οι New York Times σε δημοσίευμά τους στο οποίο αναφέρουν ότι αμερικανικοί αξιωματούχοι πρότειναν στην Αγκυρα να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που έχει στην κατοχή της.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή το αντάλλαγμα για μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 από το οποίο είχε εκδιωχθεί/αποκλειστεί ακριβώς επειδή είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των New York Times, Ντέιβιντ Σάνγκερ, η πρόταση έχει γίνει από τις ΗΠΑ, αλλά η τουρκική πλευρά δεν έχει απαντήσει.

Με αυτόν τον τρόπο αμερικανοί διπλωμάτες εκτιμούν, σύμφωνα πάντα με τους ΝYT πως οι ΗΠΑ θα πετύχαιναν ένα διττό στόχο, αφενός να ενισχύσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας και αφετέρου να φέρουν στην αγκαλιά της Δύσης και να απομακρύνουν από τη ρωσική επιρροή την Τουρκία.

Γράφουν οι New York Times: «Ο νέος πόλεμος ανάγκασε σε έναν επανυπολογισμό σε άλλα μέτωπα. Για παράδειγμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έφεραν στο προσκήνιο την ιδέα η κυβέρνηση της Τουρκίας να παράσχει στην Ουκρανία το εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Πρόκειται για το ίδιο σύστημα, κατασκευασμένο από τη Ρωσία, για το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι τιμώρησαν την Τουρκία – σύμμαχο του ΝΑΤΟ – επειδή αγόρασε από τη Μόσχα πριν από αρκετά χρόνια. Τώρα οι Αμερικανοί διπλωμάτες βλέπουν έναν τρόπο να απομακρύνουν την Τουρκία από τη Ρωσία – και να δώσουν στους Ουκρανούς ένα από τα πιο ισχυρά αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που υπάρχουν.

Η πρόταση της Τουρκίας να προμηθεύσει την Ουκρανία με ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα δοκιμάσει επίσης τι είναι διατεθειμένος να δεχτεί ο κ. Πούτιν από το ΝΑΤΟ – και πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια συχνά φαινόταν να χτίζει γέφυρες με τη Μόσχα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του στη συμμαχία και υποστηρίζοντας την Ουκρανία».

Και σημειώνουν παρακάτω οι NYT: «Ένας άλλος ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ότι η πρόταση θα εξόργιζε τον κ. Πούτιν. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής, αλλά η Τουρκία ανησυχεί ότι η παροχή των αντιαεροπορικών συστημάτων θα μπορούσε να προκαλέσει την οργή της Ρωσίας σε βάρος της».

Oι New York Times σημειώνουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ αξιωματούχοι της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε σχόλιο.


Πηγή