Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Oυκρανία: Χειροπέδες σε οκτώ άτομα που προσπάθησαν να κλέψουν έργο του Banksy σε μισογκρεμισμένο τοίχο

Η αστυνομία στην
Ουκρανία συνέλαβε την
Παρασκευή οκτώ άτομα που έκοψαν μια
τοιχογραφία του διάσημου
street artist Banksy, ζωγραφισμένη
σε έναν κίτρινο, σημαδεμένο
από μάχες τοίχο κοντά
στο Κίεβο.

Η ομάδα των οκτώ ατόμων κατάφερε να αποσπάσει ένα τμήμα σανίδας και γύψου της τοιχογραφίας, η οποία απεικονίζει μια γυναίκα με μάσκα αερίου και ρόμπα με έναν πυροσβεστήρα στο χέρι.

Τα κίνητρά τους δεν ήταν ξεκάθαρα. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι προσπαθούσαν να κλέψουν το έργο τέχνης.

Τι συνέβη με
το έργο του Banksy;

Η ομάδα των οκτώ ατόμων έγινε αντιληπτή στο Χοστομέλ στα βορειοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας και οι αστυνομικοί κατέσχεσαν την τοιχογραφία και την πήραν υπό την προστασία τους. Το υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας κλήθηκε να καθορίσει την τύχη του.

Συγκλονιστικό βίντεο του Banksy: Πώς μετέτρεψε σε street art τα ερείπια κτιρίων στην Ουκρανία [βίντεο]

O Banksy στην Ουκρανία -Γκράφιτι του μυστηριώδους καλλιτέχνη εμφανίστηκαν σε βομβαρδισμένα κτίρια

«Αυτές οι εικόνες είναι, τελικά, σύμβολα του αγώνα μας ενάντια στον εχθρό… Θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε αυτά τα έργα τέχνης του δρόμου ως σύμβολο της νίκης μας, δήλωσε ο κυβερνήτης του Κιέβου Ολεξίι Κουλέμπα.

O Banksy στο Κίεβο

Τα έργα του φημισμένου, πλην ανώνυμου, Βρετανού καλλιτέχνη μπορούν να πωληθούν έναντι εκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας τον ένας από τους διασημότερους εν ζωή street artists.

Ο Banksy επιβεβαίωσε ότι φιλοτέχνησε επτά τοιχογραφίες τον περασμένο μήνα σε όλο το Κίεβο. Αναζήτησε περιοχές που χτυπήθηκαν από τις σφοδρές μάχες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Μια τοιχογραφία ζωγραφισμένη σε έναν πολύ κατεστραμμένο τοίχο δείχνει μια κοπέλα να στέκεται πάνω από ένα κομμάτι ερειπίων.

Ένα άλλο έργο του δείχνει ένα μικρό αγόρι να ανατρέπει έναν ενήλικο άνδρα με μαύρη ζώνη, που μοιάζει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, γνωστό για την αγάπη του για τις πολεμικές τέχνες. Έργα της εν πολλοίς πολιτικής τέχνη του Banksy, που χαρακτηρίζεται για την τεχνική του στένσιλ, είναι διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιοχών συγκρούσεων.


Πηγή