Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

O Γάλλος ΥΠ ΟΙΚ Λεμέρ στη γραμμή Μακρόν: Η Ευρώπη πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από τις ΗΠΑ

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Εμανουέλ Μακρόν ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να οικοδομήσει την «ανεξαρτησία» της και τη δική της «στρατηγική σκέψη» έναντι των Αμερικανών «συμμάχων» και να μην περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου σε μια παγκόσμια κρίση.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απόλυτο δίκιο να ζητεί την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία και κυριαρχία, όπως το κάνει από το 2017», είπε ο Λεμέρ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Προφανώς είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ», τόνισε μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα σχόλια του Μακρόν σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο. «Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, έχουμε πολλά κοινά οικονομικά συμφέροντα, αλλά μόνον επειδή είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι πρέπει να στεκόμαστε και απέναντι στην Κίνα», τόνισε.

Λεμέρ:
«Η Ευρώπη δεν χρειάζεται να βρεθεί
μεταξύ σφύρας και άκμονος»

«Και δεν χρειάζεται να γίνουμε μέρος αυτού του ανταγωνισμού που υφίσταται μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, θέλουμε να οικοδομήσουμε την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, να ενισχύσουμε την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Λεμέρ, σημειώνοντας ότι όπως και η ΕΕ, η Γαλλία επιλέγει «την οδό του διαλόγου». «Δεν είναι προτιμότερο αυτό από μια λογική αντιπαράθεσης και επιτάχυνσης οποιασδήποτε σύγκρουσης;», πρόσθεσε.

Πυρά κατά Μακρόν από Ρεπουμπλικανούς & Γερμανούς –Τον κατηγορούν για φιλοκινεζική στάση στο θέμα τηςΤαϊβάν

Γαλλία: Ο Μακρόν αρνείται να μπει στην λογική των μπλοκ -Ζητά από την Ευρώπη να μην είναι ακόλουθος ΗΠΑ, Κίνας

Μετά τις
αμφιλεγόμενες δηλώσεις
του κατά
την επιστροφή του από το Πεκίνο, ο Μακρόν
ξεκινά σήμερα
μια διήμερη κρατική
επίσκεψη στην Ολλανδία, όπου θα
παρουσιάσει το απόγευμα το όραμά του
για την ευρωπαϊκή κυριαρχία
και «ασφάλεια» σε οικονομικά και
βιομηχανικά θέματα.

Ο Γάλλος πρόεδρος πιέζει για ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο στην πράσινη βιομηχανία στην Ευρώπη, ως αντιστάθμισμα αυτού που ξεκίνησε ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν. «Δεν χρειάζεται να βρεθούμε μεταξύ σφύρας και άκμονος, πρέπει να χτίσουμε τη δική μας δύναμη», είπε ο Λεμέρ. «Αυτό αφορά οικονομικά θέματα, χρηματοοικονομικά θέματα, γεωπολιτικά θέματα. Η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της στρατηγική σκέψη. Είναι σύμμαχος των Αμερικανών, αλλά δεν έχει απαραίτητα την ίδια στρατηγική σκέψη με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.


Πηγή