Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
«Όχι» στην κυριακάτικη λειτουργία από τις ενώσεις καταναλωτών

«Όχι» στην κυριακάτικη λειτουργία από τις ενώσεις καταναλωτών

Εκτιμήσεις για την επίδραση του μέτρου στην αγορά

Δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές όπως υποστηρίζουν οι 15 ενώσεις μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» (Π.ΟΜ.Ε.Κ. «Η Παρέμβαση»). Η δευτεροβάθμια οργάνωση καταναλωτών θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς εκτιμά ότι:

– Θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων,

– Θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων,

– Δεν θα γίνουν νέες προσλήψεις ένεκα της κυριακάτικης λειτουργίας,

– Δεν θα αυξηθεί ο τζίρος των καταστημάτων, απλά θα μεταφερθεί ένα μέρος του τζίρου από τις άλλες ημέρες στην Κυριακή.

– Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο ιδιοκτήτης είναι αυτός που πρώτος ανοίγει την επιχείρησή του το πρωί και ο τελευταίος που κλείνει το βράδυ. Με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αφαιρείται και η μοναδική ημέρα ξεκούρασης και ανάπτυξης οικογενειακών, φιλικών και κοινωνικών σχέσεων.

Σε σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναφέρεται ακόμη ότι, αν για κάποιους ειδικούς λόγους (τουρισμός, τοπικές γιορτές, κ.λπ.) κρίνεται σκόπιμη η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αυτό το γνωρίζει καλύτερα από όλους η τοπική κοινωνία και οι εκεί εμπορικοί σύλλογοι, με την θέση των οποίων συμπορεύεται η Π.ΟΜ.Ε.Κ. «Η Παρέμβαση».

Ακόμη, επειδή οι Αντιπεριφερειάρχες ήδη έχουν στο σύνολό τους εκφρασθεί, αφού πρώτα συνομίλησαν με τους κοινωνικούς εταίρους. Και βέβαια τον ερχόμενο Ιανουάριο μπορούν να επανεξετάσουν το θέμα και να προβούν στις όποιες αλλαγές, η Π.ΟΜ.Ε.Κ. θεωρεί ότι η παρέμβαση της κεντρικής διοίκησης δεν εξυπηρετεί ούτε την τοπική κοινωνία, ούτε τους μικροεπαγγελματίες, ούτε τους καταναλωτές και οι μόνοι που θα ωφεληθούν από μία γενικευμένη «επιβολή» ανοίγματος των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, είναι μόνον τα μεγάλα πολυκαταστήματα.

«Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, ούτε μείωση τιμών θα έχουμε, ούτε νέες προσλήψεις θα γίνουν, ούτε αύξηση του τζίρου θα γίνει. Το μόνον που θα γίνει είναι η μεταφορά τζίρου από τις καθημερινές στις Κυριακές και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις μεγάλες αλυσίδες, με παράλληλη «έξοδο στην ανεργία» πολλών μικρομεσαίων που δεν θα αντέξουν άλλο. Αυτό θέλει η κυβέρνηση;» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: newsbeast.gr