Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Olaudah Equiano, ο σκλάβος και το μυστήριο με τον τάφο του στο doodle της Google

Τα 272 χρόνια από την γέννηση του Olaudah Equiano τιμά με το σημερινό doodle η Google.

Ο Olaudah Equiano, έγινε γνωστός με το όνομα Gustavus Vassa και ήταν ένας εξέχων Αφρικανός στο Λονδίνο. Ένας απελευθερωμένος σκλάβος που υποστήριζε το βρετανικό κίνημα για να τερματίσει τις εμπορικές συναλλαγές σκλάβων.

Η αυτοβιογραφία του που δημοσιεύθηκε το 1789 βοήθησε στη δημιουργία του νόμου περί σκλάβων του 1807, ο οποίος ουσιαστικά τερμάτισε το αφρικανικό εμπόριο για τη Βρετανία και όλες τις αποικίες της.

Στην αυτοβιογραφία του, ο Olaudah Equiano γράφει ότι γεννήθηκε στην επαρχία Eboe, στην περιοχή που είναι τώρα νότια της Νιγηρίας. Περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο απήχθη με την αδελφή του περίπου την ηλικία των 11 ετών και πουλήθηκε από τοπικούς έμπορους σκλάβων για να μεταφερθεί στη Βιρτζίνια.

Ελλείψει γραπτών αρχείων δεν είναι βέβαιο αν η περιγραφή του Equiano για την πρώιμη ζωή του είναι ακριβής. Η αμφιβολία πηγάζει επίσης από το γεγονός ότι, στη μεταγενέστερη ζωή του, ανέφερε δύο φορές ως γενέτειρα του την Αμερική.

Στη Βιρτζίνια πωλήθηκε σε αξιωματικό του βασιλικού ναυτικού, τον υπολοχαγό Michael Pascal, ο οποίος τον μετονόμασε σε Gustavus Vassa. Ο Equiano ταξίδεψε τους ωκεανούς με τον Pascal για οκτώ χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων βαφτίστηκε και έμαθε να διαβάζει και να γράφει.

Ο Pascal πώλησε τότε τον Equiano σε έναν πλοίαρχο πλοίου στο Λονδίνο και ξαναπουλήθηκε στον εξέχοντα έμπορο Robert King στην Αγγλία.

Κατάφερε να μαζέψει λεφτά και να αγοράσει την ελευθερία του.

Το 1786 στο Λονδίνο, συμμετείχε στο κίνημα για την κατάργηση της δουλείας.

Ο Equiano όταν ζούσε στο Λονδίνο ήταν μέλος της ομάδας «Οι Γιοι της Αφρικής», που ήταν μία ομάδα που αποτελούνταν από εξέχοντες Αφρικανούς που ζούσαν στην Βρετανία.

Η αυτοβιογραφία του απεικόνιζε ουσιαστικά τη φρίκη της δουλείας.

Ως ελεύθερος άνθρωπος ο Equiano, είχε μια αγχωτική ζωή και είχε αυτοκτονικές σκέψεις έως ότου έγινε προτεσταντικός Χριστιανός και βρήκε την ειρήνη στην πίστη του.

Ο Equiano παντρεύτηκε την Αγγλίδα Susannah Cullen το 1792 και απέκτησαν μαζί δύο κόρες.

Πέθανε το 1797 στο Λονδίνο και μέχρι σήμερα παραμένει μυστήριο ο τόπος που κηδεύτηκε.

localStorage.clear();


Πηγή