Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τσίπρας: Οι Έλληνες θυσιάστηκαν, αντιστάθηκαν στους δανειστές και η Ελλάδα επέστρεψε

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται το ελληνικό ενδιαφέρον στην Ουάσιγκτον, αύριο.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία σήμερα ολοκληρώνει τις επαφές της με τους Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και τους εκπροσώπους της ομογένειας στο Σικάγο.

Η ατζέντα επάνω στην οποία θα συνομιλήσουν ο πρωθυπουργός και ο νέος πλανητάρχης είναι αρκετά πλούσια και ενδιαφέρουσα και για τις δυο πλευρές. Συνεργασία στα εξοπλιστικά, επενδύσεις , ενεργειακά βρίσκονται πολύ ψηλά στον κατάλογο των συνομιλιών που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στην οποία κινείται η κυβέρνηση και έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποτελεί πόλο σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. «Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ, με δεδομένο το ενδιαφέρον τους για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και την εξαιρετικά σημαντική αμυντική συνεργασία μας – μεταξύ άλλων και στη Σούδα- έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που οι σκοποί της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας βρίσκουν κοινά σημεία με τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε» («Greece is back”), τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην αγγλική γλώσσα τον οποίο ολοκλήρωσε στα ελληνικά, στη δεξίωση που παρέθεσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο προς τιμήν του πρωθυπουργού στο National Hellenic Museum.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στους Έλληνες της ομογένειας, υπογράμμισε ότι «ειδικά σήμερα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, που η Ελλάδα επέστρεψε, χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας, και πιστεύω ότι αυτή η δύναμη της ομογένειας, και στην οικονομία και στην πολιτική, θα είναι κινητήριος δύναμη και στη δική μας προσπάθεια να ξανακάνουμε την Ελλάδα δυνατή, ισχυρή και αυτοδύναμη». «Η χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, «πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια τα τελευταία χρόνια αλλά τώρα μπορεί να πατά ξανά στα πόδια της και να κοιτάζει με αισιοδοξία για τις επόμενες γενιές». Από το Σικάγο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι όπως η στήριξη των ΗΠΑ ήταν κρίσιμη για να ανταπεξέλθουμε σ’ αυτή την κρίση, η στήριξη των ΗΠΑ είναι αναγκαία και για να την ξεπεράσουμε μια για πάντα.

Με αφορμή την ξενάγηση του στο ελληνικό μουσείο, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι Έλληνες ξέρουμε να αγαπάμε την ιστορία μας, όχι μόνο γιατί πιστεύουμε στο να τιμούμε το ένδοξο παρελθόν μας, αλλά και διότι τολμούμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να γράψουμε ιστορία.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αυτές τις ημέρες, κλείνουμε το τελευταίο κεφάλαιο και ξεκινάμε να γράφουμε ένα καινούριο». «Η ιστορία», είπε, «ήταν σκοτεινή τα τελευταία επτά χρόνια», «για επτά χρόνια περάσαμε μια τρομερή οικονομική κρίση με βαριές κοινωνικές συνέπειες», στην οποία ήρθε να προστεθεί η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση που έχει δει η Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που έφτασε στο κατώφλι μας.

«Οι Έλληνες πολίτες αντεπεξήλθαν, θυσιάστηκαν, αντιστάθηκαν στους δανειστές όταν έπρεπε και άλλαξαν τελικά για το καλύτερο», είπε ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει: «Και σήμερα, στεκόμαστε δυνατοί ξανά. Η οικονομία μας ανακάμπτει και αναπτύσσεται. Τα σύνορα μας είναι ασφαλή. Η διπλωματία μας αναβαθμίζει τη δυναμική της και την παρέμβαση της όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε», αναφορά που έγινε δεκτή από το ακροατήριο με θερμό χειροκρότημα.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως όταν λέει ότι η Ελλάδα επέστρεψε, δεν εννοεί στο παρελθόν που μας οδήγησε στην κρίση. «Αφήνουμε πίσω, όχι μόνο την κρίση, αλλά το μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή», είπε και πρόσθεσε ότι «ενδυναμώσουμε τη γεωστρατηγική μας θέση ως ο πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή μας». Υπογράμμισε ειδικότερα ότι η Ελλάδα ως αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια από τις σημαντικότερες και ταυτόχρονα ασταθείς περιοχές στον κόσμο, ως χώρα με ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στην περιοχή της και πέραν αυτής, ως χώρα αποφασιστική όπου χρειάζεται, απέναντι σε απειλές των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, «η Ελλάδα επέστρεψε». Υπογράμμισε ότι όπως η στήριξη των ΗΠΑ ήταν κρίσιμη για να ανταπεξέλθουμε σ’ αυτή την κρίση, η στήριξη των ΗΠΑ είναι αναγκαία και για να την ξεπεράσουμε μια για πάντα.

Συνεπώς, είπε, απευθυνόμενος στην ομογένεια, η στήριξη σας είναι κρίσιμη, στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και αναδεικνύοντας τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος που είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Σικάγο, «μια πόλη που κρατάει τη φλόγα του Ελληνισμού αναμμένη». Είπε ότι οι Έλληνες της ομογένειας μπορεί να έφυγαν από την πατρογονική γη για να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν την πατρίδα. «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και έναν μεγάλο αγώνα, είμαστε όμως αποφασισμένοι να τον συνεχίσουμε μαζί και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό», είπε. Σε ανάρτησή του στο Twitter, αργότερα, σχετικά με την επίσκεψη του «στο μουσείο του Ελληνισμού στο Σικάγο που χτυπάει η καρδιά της ελληνικής κοινότητας», ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Η Ελλάδα αφήνει πίσω της το μοντέλο που την οδήγησε στην κρίση & βγαίνει ξανά μπροστά. Τον αγώνα αυτό τον δίνουμε μαζί με την Ομογένεια».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός και η σύντροφός του κ. Περιστέρα Μπαζιάνα, είχαν ξεναγηθεί στους χώρους του μουσείου από την διευθύντρια του Λόρα Κάλαμος, παρουσία του Τζον Κάλαμος. Το «παρών» στη δεξίωση έδωσε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Παρόντες και οι: Νίκος Παππάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Πάνος Καμμένος, Τέρενς Κουίκ, Λευτέρης Κρέτσος. Τον πρωθυπουργό καλωσόρισε με σύντομο χαιρετισμό η Ευγενία Πετροπούλου, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο, αλλά και ο Τζων Κουδούνης (CEO της Kalamos Investments, η οποία απέκτησε πρόσφατα το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής).

Στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελληνοαμερικανική κοινότητα του Σικάγου και τον κύριο και την κυρία Κάλαμος, για το μουσείο-μνημείο του πολιτισμού και της ιστορίας της χώρας, καθώς και όλους τους ομογενείς για τον κόπο που καταβάλλουν στην στήριξη της Ελλάδας και την προώθηση της ελληνικής κουλτούρας, του πολιτισμού, της ιστορίας και της κληρονομιάς της χώρας.

«Δεν κυνηγάμε εμείς τις επενδύσεις, εδώ έχουν έρθει σε εμάς οι επενδυτές», είπε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου ερωτηθείς εάν η ελληνική πλευρά κάνει «σαφάρι επενδύσεων» στις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της δεξίωσης που παρέθεσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο προς τιμήν του πρωθυπουργού στο National Hellenic Museum, ο κ. Παπαδημητρίου πρόσθεσε ότι «αυτό που έχουμε δει είναι κάτι πρωτοφανές, θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας», επισημαίνοντας τη θερμή υποδοχή της οποίας έχει τύχει ο Έλληνας πρωθυπουργός και η κυβερνητική αποστολή στην επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η χώρα θα βγει από την κρίση, ότι έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, «η οποία περιμένουμε να είναι πολύ σημαντική» και πως αναμένουν το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχουν δείξει και οι Αμερικανοί και οι ομογενείς να φτάσει στη χώρα μας. Επιβεβαίωσε, τέλος, ότι οι επενδύσεις θα είναι έναν από τα θέματα στη συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα.

localStorage.clear();


Πηγή