Σάββατο , 3 Ιούνιος 2023

Stern για Ερντογάν: Εμπρηστής και αδίστακτος προκειμένου να εξασφαλίσει την εξουσία

Ντόμινο επικρίσεων δέχεται το τελευταίο διάστημα ο Ερντογάν, με το γερμανικό περιοδικό Stern να υποστηρίζει με τη σειρά του ότι ο Τούρκος πρόεδρος υποκινεί επικίνδυνες συγκρούσεις για να εξασφαλίσει την εξουσία του.

Μόλις μια εβδομάδα αφότου το κορυφαίο περιοδικό του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Economist, κυκλοφόρησε με εξώφυλλο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι οδήγησε την Τουρκία σε δικτατορία, σειρά παίρνει τώρα το γερμανικό «Stern», το οποίο δημοσίευσε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για την Τουρκία, κατακρίνοντας τις πολιτικές του Ερντογάν.

Στο εξώφυλλο αυτής της εβδομάδας, παρουσιάζεται ο Ερντογάν με τον τίτλο του «εμπρηστή» (Der Brandstifter), ο οποίος υποκινεί επικίνδυνες συγκρούσεις προκειμένου να εξασφαλίσει την εξουσία, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Stern: Υποκινητής συγκρούσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ο Ερντογάν

Μέσα στο εκτενές ρεπορτάζ, αναφέρεται επικριτικά η ακύρωση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία, «παρά το γεγονός ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στους Τούρκους της Γερμανίας για την επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία. Θέλει επίσης να παραμείνει υποκινητής και εμπρηστής συγκρούσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», ανέφερει το περιοδικό.

Σημειώνει, μάλιστα, ότι ο Ερντογάν «παλεύει» για να παραμείνει στην εξουσία. «Για να εξασφαλίσει την εξουσία του, υποκινούσε ακατάπαυστα συγκρούσεις. στη χώρα του, στη Συρία και εδώ στη Γερμανία. Από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία, ο Ερντογάν κρατά πολλά νήματα στα χέρια του και χρησιμοποιεί τη δύναμή του ανάλογα», υπογραμμίζει το Stern.

Ακολούθως, επικρίνοντας τον Ερντογάν ότι διαπραγματεύεται τόσο με τη Δύση όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποτιμώντας το ΝΑΤΟ και προωθώντας τον πόλεμο στη Συρία, «Ωστόσο, πρέπει να συνεχίσει τον ανηλεή αγώνα για να παραμείνει στην εξουσία στη χώρα του», σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Πιθανότητα να παραμείνει ο Ερντογάν στην εξουσία ακόμα και με αντίθετο εκλογικό αποτέλεσμα «βλέπει» το Stern

Τέλος, το γερμανικό περιοδικό κάνει ειδική μνεία στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία, αναφέροντας ότι δεν είναι απίθανο ο Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία παρά την εκλογική ήττα. «Θα παραδεχόταν ο Ερντογάν μια εκλογική ήττα; Το κόμμα του, το AKP, και ο ακροδεξιός εταίρος του MHP είναι τόσο εδραιωμένοι στις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που ορισμένοι ειδικοί εικάζουν ότι μπορεί να παραμείνει στην εξουσία παρά την προτίμηση του κοινού για το αντίθετο», αναναφέρει χαρακτηριστικά το Stern.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός του Economist και του Stern, δριμεία κριτική στον Τούρκο πρόεδρο έχει ασκήσει το τελευταίο διάστημα και το διεθνές ειδσεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφορικά με την στάση του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με το τελευταίο δημοσίευμα να παρακινεί τους κορυφαίους ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν περαιτέρω καθυστέρηση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ εκ μέρους της Τουρκίας.


Πηγή