Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Στο υπουργείο Παιδείας οι λίστες με τους «αιώνιους» φοιτητές

Στο υπουργείο Παιδείας οι λίστες με τους «αιώνιους» φοιτητές

Πόσοι διαγράφονται

Σε 129.008 ανέρχονται οι αιώνιοι φοιτητές που θα διαγραφούν από τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν τα ιδρύματα στο υπουργείου Παιδείας κι ενώ εκκρεμούν τα στοιχεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, του Ιονίου, των Καλών Τεχνών και της Γεωπονικής.

Ο συνολικός αριθμός των αιώνιων φοιτητών είναι 139.175. Σύμφωνα με τη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, μια τελευταία ευκαιρία να πάρουν το πτυχίο τους θα δοθεί σε 10.167 πανεπιστημιακούς φοιτητές, οι οποίοι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εξεταστικές του Σεπτεμβρίου και του Ιανουαρίου.

Στα ΤΕΙ υπάρχουν 39.283 αιώνιοι φοιτητές, θα διαγραφούν 23.811 από αυτούς και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις δύο επόμενες εξεταστικές περιόδους 13.359 φοιτητές.

Οι περισσότεροι αιώνιοι φοιτητές είναι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (53.886 από τους οποίους οι 49.583 διαγράφονται οριστικά) και ακολουθούν το ΑΠΘ (27.347), το Οικονομικό (14.061) και το ΕΜΠ (9.064). Οι λιγότεροι φοιτητές καταγράφηκαν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (91).

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι στην κατηγορία των αιώνιων υπάγονται μόνο οι φοιτητές που εισήχθησαν στις σχολές τετραετούς φοίτησης πριν από το 2003, στις σχολές πενταετούς φοίτησης προ του 2001 και εξαετούς προ του 1999.

Ως προς την χρησιμότητα των διαγραφών, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι «θα αποδοθεί το αληθινό φοιτητικό δυναμικό των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και σε μας αλλά και στους αξιολογητές από τον διεθνή τομέα, που πολλές φορές αξιολογούν τα ιδρύματα χωρίς να έχουν άμεση επαφή».

Ο υπουργός Παιδείας κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία, καθώς, όπως είπε, με βάση την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να διαγραφούν πολύ περισσότεροι φοιτητές.

«Βγαίνει χθες η Αυγή με πρώτο τίτλο “Διαγράφουν τη μαζική εκπαίδευση, συρρίκνωση της μαζικής δημοκρατικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την επιλογή του Νομοθέτη και τη δική μας”. Σήμερα μάλιστα στο πρωτοσέλιδο πάλι σε δεύτερο θέμα λέει ότι “είμαι ευεργέτης των ιδιωτικών κολεγίων με αυτή μου την απόφαση” ανέφερε ο κ.Λοβέρδος.

«Έχω μπροστά μου την τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και θα συζητηθεί κι αυτή μαζί με τη δική μας τροπολογία την Τρίτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί -όπως εμείς προτείνουμε- μία συμμετοχή τα τελευταία δύο χρόνια σε μία εξεταστική διαδικασία για ένα μάθημα να αρκεί, μας προτείνει να έχουν παρουσία σε εξετάσεις τεσσάρων εξαμήνων. Τεσσάρων εξαμήνων παρακαλώ. Σε 2 συνεχόμενα εξάμηνα κι εμείς λέμε ότι αρκεί και σε ένα. Και δεύτερον λένε χωρίς ίσως να το καταλαβαίνουν εδώ, καταργούν μία διάταξη από το νόμο του 2011 που αν καταργηθεί αντί το μέτρο να αφορά από το 2003 και πίσω, το φέρνει από το 2015 πιο εδώ. Δηλαδή επιταχύνει τη διαδικασία των διαγραφών και σε κάποιους από τους παρόντες φοιτητές» είπε ο κ. Λοβέρδος.

«Είναι πολύ σοβαρό, όταν ένα έντυπο, όταν μια εφημερίδα σοβαρή η οποία εκφράζει τις απόψεις ενός κόμματος, μας κατηγορεί ότι “αυτά που κάνουμε τα κάνουμε για τα κολέγια” και προτείνουν πιο αυστηρές ρυθμίσεις οι ίδιοι στη Βουλή. Νομίζω πρέπει να έχουν δώσει μία γνώμη, μια εντύπωση ή και μία πεποίθηση σε κάποιους ότι με ανεύθυνη αντιπολίτευση ετοιμάζονται δήθεν να αναλάβουν την εξουσία κι αυτή η ανεύθυνη αντιπολίτευση είναι σε βάρος των συμφερόντων του λαού» κατέληξε ο κ.Λοβέρδος.

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση