Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Τα 6 εκατομμύρια quattro έφτασε η Audi

Τα 6 εκατομμύρια quattro έφτασε η Audi

Ένα SQ5 quattro των 313 ίππων το τυχερό όχημα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Το όνομα quattro είναι πολύ σημαντικό στην αγορά, αφού σχεδόν ένα στα δυο Audi διαθέτουν αυτό το σύστημα. Αναμενόμενα, η μεγάλη ζήτηση έφτασε τον αριθμό των μοντέλων που έχουν πουληθεί με το logo του quattro στο αμάξωμά τους, στα 6 εκατομμύρια.

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι ένα SQ5 quattro, ένα σπορ SUV με 3λιτρο twin-turbo κινητήρα diesel, ο οποίος αποδίδει 313 ίππους. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Audi, στη γκάμα της υπάρχουν 170 διαφορετικές εκδόσεις με το logo της quattro.

Το σύστημα quattro έχει τρεις διαφορετικούς τύπους. Το ένα χρησιμοποιεί υδραυλικό πολύδισκο συμπλέκτη και το συναντάμε στα A1, A3, Q3 και TT και αυτό στέλνει σχεδόν τη συνολική δύναμη στους εμπρός τροχούς και όταν χρειαστεί τη μοιράζει και στους πίσω.

Επίσης, υπάρχει το σύστημα με το κεντρικό διαφορικό, το οποίο κατανέμει τη δύναμη ισόποσα ανάμεσα στους δυο άξονες και είναι η πιο κοινή εκδοχή του συστήματος quattro, που το συναντάμε στα A4, A5, A6, A7, A8, Q5, Q7. Τέλος υπάρχει και η ειδική εκδοχή που συναντάμε στο R8, με το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης να περνά στους πίσω τροχούς.

Πηγή: gazzetta.gr