Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Wall Street Journal: Η δραματική μέρα της σύλληψης του Έβαν Γκέρσκοβιτς στη Ρωσία-Το τηλέφωνο δεν ξαναχτύπησε

Τη δραματική μέρα της εξαφάνισής του περιγράφει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ενώ ένα τεράστιο κύμα στήριξης απαιτεί την απελευθέρωση του Έβαν Γκέρσκοβιτς που συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία για κατασκοπεία.

Η εφημερίδα Wall Street Journal αξίωσε χθες Σάββατο να απελευθερωθεί αμέσως ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, ανταποκριτής της στη Μόσχα που συνελήφθη από την υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας FSB.

Ο  Γκέρσκοβιτς, 31 ετών, γιος ζευγαριού εβραίων που εγκατέλειψε τη Σοβιετική Ένωση για να εγκατασταθεί στην Αμερική, σύμφωνα με προφίλ του που δημοσίευσε η WSJ χθες, έχει εργαστεί στο παρελθόν για τις εφημερίδες New York Times και Moscow Times και για το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το τηλέφωνο δεν ξαναχτύπησε ποτέ

Το κινητό τηλέφωνο δεν χτυπούσε πλέον. Η τελευταία φορά που το προσωπικό της Wall Street Journal άκουσε νέα από τον Έβαν ήταν την Τετάρτη, λίγο πριν από τις 4 μ.μ., όταν είχε φτάσει σε ένα σε εστιατόριο στο Εκατερίνενμπουργκ, στη Ρωσία. Ήταν το δεύτερο ταξίδι του ανταποκριτή στα Ουράλια Όρη μέσα σε ένα μήνα.

Λίγο πριν από το γεύμα, ένας συνάδελφος του έγραψε ένα μήνυμα: «Γεια σου φίλε, καλή τύχη σήμερα», επισημαίνει το δημοσίευμα της WSJ.

«Ευχαριστώ αδελφέ», απάντησε ο Γκέρσκοβιτς: «Θα σε ενημερώσω πώς θα πάει».

Ώρες αργότερα, η αίθουσα σύνταξης της Journal προσπαθούσε να επικοινωνήσει με επαφές στο Εκατερίνεμπουργκ, τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Μια ασαφής ανάρτηση στη ρωσική υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ανέφερε ότι πράκτορες ασφαλείας είχαν συλλάβει έναν πελάτη σε εστιατόριο του Εκατερίνμπουργκ.

Στις 10:35 π.μ. το πρωί της Πέμπτης ώρα Μόσχας, ένα δημοσίευμα από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας ανέφερε ότι ο Γκέρσκοβιτς είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για κατασκοπεία από την FSB, τον διάδοχο της KGB.

«Έχετε επικοινωνήσει με τον Έβαν;»

Ο Τόμας Γκρόουβ, παλιός δημοσιογράφος της WSJ για τη Ρωσία, που τώρα εργάζεται στην Πολωνία, πήγαινε σε ένα δείπνο στη Βαρσοβία όταν παρατήρησε ότι ο Έβαν δεν του είχε στείλει μήνυμα εδώ και ώρες. Έστειλε μήνυμα σε έναν υπεύθυνο ασφαλείας της εφημερίδας: «Έχετε επικοινωνήσει με τον Έβαν;».

«Το δουλεύουμε. Το τηλέφωνο είναι κλειστό», απάντησε.

Ο Γκρόουβ γνώριζε έναν φίλο του Γκέρσκοβιτς και τον κάλεσε για να του ζητήσει να περάσει από το διαμέρισμα όπου διέμενε ο δημοσιογράφος. Τα παράθυρα ήταν σκοτεινά..

«Δεν είναι εκεί», του είπε ο φίλος του. «Ας ελπίσουμε για το καλύτερο».

Το επόμενο πρωί, εικόνες στη ρωσική κρατική τηλεόραση έδειχναν τον Γκέρσκοβιτς να συνοδεύεται από αστυνομικούς της FSB με πολιτικά, φορώντας ξεθωριασμένο μπλε τζιν και αθλητικά παπούτσια.

Wall Street Journal: Προσβολή στην ελευθεροτυπία

Ο εργοδότης του, οι συνάδελφοί του και η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνούνται τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι δρούσε ως κατάσκοπος για λογαριασμό των ΗΠΑ και έχουν ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή του. Διπλωμάτες και νομικοί βλέπουν λίγες ελπίδες ότι ο Γκέρσκοβιτς, δημοσιογράφος διαπιστευμένος από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, θα αφεθεί αμέσως ελεύθερος, δεδομένου ότι οι δίκες για κατασκοπεία στη Ρωσία διεξάγονται μυστικά και σχεδόν πάντα καταλήγουν σε καταδίκη.

Είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται ξένος δημοσιογράφος και κατηγορείται για «κατασκοπεία» από την εποχή του ψυχρού πολέμου.

«Η υπόθεση του Έβαν αποτελεί κακοήθη προσβολή στην ελευθεροτυπία και πρέπει να προκαλέσει αγανάκτηση σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους και σε όλες τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο», έκρινε η εφημερίδα σε σχόλιο της, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Bloomberg, POLITICO, New York Times, The Washington Post στο πλευρό το Έβαν

Διεθνές κύμα στήριξης προς τον Αμερικανό δημοσιογράφο με αίτημα την απελευθέρωσή του, έχει απλωθεί σε όλα τα μεγάλα μέσα. Σε κοινή δήλωσή τους, το Bloomberg, το POLITICO, οι New York Times και η Washington Post αναφέρουν:

«Μας προβληματίζει βαθύτατα η κράτηση του Έβαν Γκέρσκοβιτς από τη Ρωσία, ενός αξιοσέβαστου δημοσιογράφου της Wall Street Journal, του οποίου η κάλυψη της Ρωσίας ήταν δίκαιη και ακριβής σε μια εποχή που ο κόσμος χρειάζεται αξιόπιστες πληροφορίες.

Η κράτηση του Έβαν αποσκοπεί στο να έχει ανασταλτική επίδραση στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία και να στερήσει από το κοινό βασικές ειδήσεις.

Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του Έβαν».

Bloomberg News
POLITICO
New York Times
The Washington Post»


Πηγή