Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Ξανά σε περιοδεία η «Αληθινή απολογία του Σωκράτη»

Ξανά σε περιοδεία η «Αληθινή απολογία του Σωκράτη»

Το έργο του Κ. Βάρναλη με τον Χρ. Καλαβρούζο

H… αληθινή παράσταση της «Αληθινής απολογίας του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη, δόθηκε ιδανικά πριν από 27 ακριβώς χρόνια στο Εθνικό θέατρο με «αληθινό» -ιδανικό ερμηνευτή του λόγου του Βάρναλη τον ηθοποιό Χρ. Καλαβρούζο.

«Άμβωνας, γραφείο, εφημερίδα και γκλοπ θα δουλεύουν αιώνια μαζί για να στηρίξουν το του κρείττωνος συμφέρον», «πόλεμος και εξουσία δεν θα χωρισθούν ποτέ», ήταν οι φράσεις -κλειδιά που έκαναν πάντα (στην υπερ-εικοσιπενταετή θεατρική ζωή της παράστασης) τους θεατές να ξεσπούν σε χειροκροτήματα ενθουσιασμού για τη διαχρονία του λόγου του Βάρναλη.

Έκτοτε, η ίδια παράσταση (σε σκηνοθεσία του Χρίστου Σιοπαχά με σκηνοθετική επιμέλεια του ίδιου του Χρ. Καλαβρούζου, σκηνικά και κοστούμια του Βασίλη Φωτόπουλου και μουσική του Βασίλη Χριστοδουλίδη) δόθηκε περί τις 200 φορές σε όλη τη χώρα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές τη δεκαετία του 1990 και μετά το 2000 με την ίδια πάντα επιτυχία.

«Ο λόγος του Βάρναλη βρήκε στο πρόσωπο και την ερμηνευτική δεινότητα του Χρ. Καλαβρούζου την απόλυτη έκφρασή του», έγραφαν οι θεατρικές παρουσιάσεις των εφημερίδων προ 25ετίας.

«Η γενιά μου είχε τον… Βάρναλη για μαξιλάρι» έλεγε ο Χρ. Καλαβρούζος περιγράφοντας την «αληθινή απολογία του Σωκράτης» ως «ένα συγκλονιστικό έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, κόντρα στο καθεστώς της αδικίας, στη μασκαρεμένη δημοκρατία, στους μηχανισμούς των «σοφιστάδων» της πολιτικής, της ηθικής και της τέχνης κάθε απόχρωσης. Έργο που μας διδάσκει και οδηγεί στο συλλογισμό για ζητήματα που έχουν σημασία στις μέρες της παρακμής, της εξαθλίωσης και της βαρβαρότητας της εποχής μας».

Η «Αληθινή απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη, σε ερμηνεία του Χρ. Καλαβρούζου, επιστρέφει για μια ακόμη φορά στη Θεσσαλονίκη (πρωτοπαρουσιάστηκε τον Οκτώβρη του 1988 στην αίθουσα της ΕΜΣ στο πλαίσιο των «Δημητρίων») με τον Χρ. Καλαβρούζο που επιστρέφει υπό την «ομπρέλα» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης του οποίου είναι επικεφαλής τα τελευταία χρόνια.

Η παράσταση δίνεται φέτος με αφορμή την απότιση ελάχιστου φόρου τιμής στον ποιητή Κώστα Βάρναλη καθώς συμπληρώνονται 130 χρόνια από τη γέννηση και 40 χρόνια από το θάνατό του.

Στη Θεσσαλονίκη θα δοθούν δυο παραστάσεις, την 1η και 2α Δεκεμβρίου (την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη) στο θέατρο «Φαργκάνη» (Αγ. Παντελεήμονος 10 – τηλ. 2310-960063. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 και 5 ευρώ (φοιτητικό-ανέργων).

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr