Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Χειμερινή κατάθλιψη: 3+ 1 απλοί τρόποι να βρείτε και πάλι το χαμόγελό σας

Χειμερινή κατάθλιψη: 3+ 1 απλοί τρόποι να βρείτε και πάλι το χαμόγελό σας

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ανθρώπων που όταν κάνει κρύο και νυχτώνει νωρίς νιώθουν πιο κουρασμένοι και κακοδιάθετοι από ποτέ. Και οι γιορτές που πλησιάζουν, αποτελούν μία από τις συχνότερες αιτίες που πολλοί τα βάφουν… μαύρα. Ένας ακόμη χρόνος πέρασε και κάποιοι από τους στόχους σας δε βρήκαν τη θέση που θέλατε στη ζωή σας. Μη ξεχνάτε όμως, πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο και μπορεί η επόμενη χρονιά να σας φέρει τα καλύτερα.

Η υπνηλία, η τάση απομόνωσης και η δυσκολία συγκέντρωσης είναι όλα πιθανά συμπτώματα της συναισθηματικής διαταραχής. Προτιμάτε να μένετε στο σπίτι περνώντας ατελείωτες ώρες μπροστά από την τηλεόραση ή να κοιμάστε από το πρωί ως το βράδυ; Τότε μάλλον θα πρέπει να λάβετε δράση και μάλιστα σύντομα.

 

Για τις πιο συνηθισμένες και ελαφριές περιπτώσεις, υπάρχουν μερικά απλά βήματα, που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα κίνητρά σας και να αποφύγετε τη χειμερινή κατάθλιψη. Αυτά είναι:

Ρίξτε το έξω: Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για την κατάθλιψη από την οικειοθελή απομόνωση. To «αντίδοτο», λοιπόν, στη χειμερινή κακοκεφιά είναι να δώσετε μία δέσμευση απέναντι στον εαυτό σας. Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά να βλέπετε όσο πιο συχνά γίνεται τους φίλους σας. Ακόμα και αν έχετε ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, κανονίστε μία γρήγορη συνάντηση μαζί τους. Το μυαλό σας θα ξεφύγει από προβλήματα και το άγχος και είναι σίγουρο, ότι θα αισθανθείτε καλύτερα. Και αν πάλι πιάνετε τον εαυτό σας να βαριέται να κάνει το οτιδήποτε, θυμηθείτε τι ωραία που είχατε περάσει την τελευταία φορά που συναντηθήκατε. Μπορεί να είχατε βγει με το ζόρι για ένα χαλαρό ποτό αλλά τελικά καταλήξατε να γυρίσετε σπίτι με το πρώτο φως του ηλίου.

Γυμναστείτε: Όπως ακριβώς ακυρώνετε τη μία έξοδο πίσω από την άλλη με τους φίλους σας, το ίδιο κάνετε και με το γυμναστήριο. Αναβάλλετε συνεχώς τις επισκέψεις σας και προτιμάτε να μείνετε μέσα. Όχι, φορέστε τη φόρμα σας, πάρτε τα κλειδιά σας και τρέξτε για γυμναστική. Έρευνες έχουνδείξει, πως η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση ακόμη και κατά 33%. Ένα κόλπο για να μείνετε πιστές στην άσκησή σας είναι να επιλέξετε μια άσκηση που δε βαριέστε (ή που βαριέστε όσο το δυνατόν λιγότερο…) και να την εντάξετε στο πρόγραμμά σας. Μία ώρα χορού, για παράδειγμα, θα σας δώσει την αυτοπεποίθηση που έχετε χάσει και το χαμόγελο θα επιστρέψει στα χείλη σας.

Αντικρίστε κατάματα τον ήλιο: Ανοίξτε πατζούρια, τραβήξτε κουρτίνες και αφήστε το φως  να εισχωρήσει στο χώρο σας. Το φως του ήλιου θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της παραγωγής της σεροτονίνης, η οποία επηρεάζει τη διάθεσή μας. Όσο λιγότερο φως, τόσο χαμηλότερα τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό σας. Ευτυχώς ζείτε σε μία χώρα που για το μόνο που δεν μπορείτε να παραπονεθείτε είναι για την κακοκαιρία της. Για αυτό, λοιπόν, εκμεταλλευτείτε το! Μη διστάσετε ακόμη να πάρετε το αγαπημένο σας ποδήλατο και να κάνετε βόλτες στη γύρω γειτονιά ή να βγείτε για ένα περίπατο με μία φίλη ή το σύντροφό σας.
Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με Ω3: Τα Ω3 λιπαρά οξέα και το αμινοξύ τριπτοφάνη, που είναι ουσιαστικής σημασίας για την καλή λειτουργία του ΚΝΣ (Κεντρικού Νευρικού Συστήματος) συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσής σας. Τι θα λέγατε για μια καλή και ισορροπημένη διατροφή με φρέσκο ψάρι, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς; Θα καταφέρετε να κρατήσετε τόσο την σωματική σας υγεία όσο και την ψυχική, στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

Πηγή: queen.gr