Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Άραγε μπορούμε να μάθουμε κάτι από τα αγαπημένα τραγούδια του James Hetfield;

O frontman των Metallica έχει κλασικά γούστα και το αποδεικνύει με το Top 10 του.

Οι Metallica δεν χρειάζονται συστάσεις, μπορούμε να πούμε όμως ότι χωρίς τον frontman τους, τον James Hetfield, δεν θα ήταν οι ίδιοι. Οι πρωτοπόροι του thrash metal έφεραν τα πάνω κάτω στον κόσμο της μουσικής με τον πρώτο τους δίσκο Kill ‘Em All. Εκτός από το ότι είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά συγκροτήματα στον πλανήτη, είναι επίσης ένα από τα πιο επιδραστικά, αντανακλώντας με τους δίσκους τους το πώς κατάφεραν να επηρεάσουν τόσους μουσικούς εκεί έξω, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Μήπως οι Metallica κατάφεραν επιτέλους να γράψουν έναν καλό δίσκο;

Ο James Hetfield είναι μια επιβλητική φιγούρα με γρέζα φωνή και κλίση στα κοφτά guitar riffs. Ξέρουμε πολύ καλά το ταλέντο του στην κιθάρα και μας έχει αποδείξει την αξία του μέσα στα χρόνια. Σαν μουσικός φαν όμως δεν μας είχε δείξει πολλά στοιχεία. Από που παίρνει τις επιρροές του ο Hetfield; Κι όμως θα περίμενε κανείς να ακούει περισσότερο metal, κάτι που δεν συμβαίνει τελικά, μιας και η λίστα που μας έδωσε είναι περισσότερο του κλασικού ροκ. Αυτό φυσικά και δεν μας χαλάει.

Μπορούμε άραγε εμείς οι δεινόσαυροι του ροκ να μάθουμε κάτι νέο από τη λίστα του Hetfield; Πολύ αμφιβάλω. Όμως σίγουρα θα δώσει κάτι σε κάποιον νέο άνθρωπο που μόλις τώρα ξεκινάει την πορεία του στη μουσική. Αν είσαι νέος και θέλεις να μάθεις λίγο παραπάνω για το τι σημαίνει κλασικό ροκ, τότε ίσως η λίστα του Hetfield να σε μάθει ένα δυο πράγματα. Βούτυρο στο ψωμί σου που λέμε. Μπορείς άνετα να ξεκινήσεις από δω μιας και ο Hetfield επιλέγει κλασικά πράγματα που όλοι έχουμε λιώσει μέσα στα χρόνια.

Σίγουρα έχει γούστο αυτή η λίστα, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Μοιάζει λίγο σαν να πόνταρε στα πιο στάνταρ κομμάτια εδώ ο Hetfield, μιας και περιμέναμε να δούμε κάτι λίγο πιο ψαγμένο. Εντάξει αν μην παραπονιόμαστε όμως. Εδώ ο άνθρωπος μας βγάζει την ψυχή του. Ας δούμε όμως σιγά σιγά ποια είναι τα αγαπημένα κομμάτια του James Hetfield.

Lynyrd Skynyrd – Free Bird

Ένα κομμάτι που μας έχει συντροφεύσει σε πολλές στιγμές της ζωής μας. Αρχίζοντας κάπως έτσι το ταξίδι μας στην country rock, οι Skynyrd είναι ένας βασικός πυλώνας της. Κομμάτι σταθμός που έγινε τεράστια επιτυχία την δεκαετία του ’70.

 

Led Zeppelin – Stairway to Heaven

Δεν υπάρχουν λέξεις για αυτό το κομμάτι. Νύχτες ολόκληρες καρφωμένος στο ηχειάκι του ραδιοφώνου, κάτι καλοκαίρια στο πατρικό, περιμένωντας, ποιος ξέρει τι ακριβώς, κοιτώντας τον σκοτεινό ορίζοντα. Χωρίς αυτό το κομμάτι πολλά από τα πράγματα που είμαστε σήμερα θα ήταν λειψά. 

 

Elvis Presley – Jailhouse Rock

Από τα πρωτα ροκ κομμάτια όλων των εποχών από τον ίδιο τον Βασιλιά. Δεν υπάρχει κάτι να πεις εδώ. Το ξέρουν και οι πέτρες.

 

The Who – Behind Blue Eyes

Μία αξεπέραστη επιλογή. Σίγουρα κάπου το έχεις ακούσει, ακόμη κι αν είσαι άσχετος με μουσική. Κομματάρα αξεπέραστη, ογκόλιθος συναισθήματος από τις Αγγλούρες που έχουμε μάθει να αγαπάμε, The Who και ξερό ψωμί. 

 

Elton John – Candle in the Wind

Εδώ έχουμε μία παράξενη επιλογή από τον Hetfield. Το κομμάτι είναι τεράστιο, απλά δεν περιμέναμε τον Hetfield τόσο μερακλή. Εύγε James. Για όσους ενδιαφέρονται για κάπως ασήμαντες πληροφορίες, το κομμάτι ακούστηκε μέχρι και στην κηδεία της Diana.

 

Beach Boys – God Only Knows

Άλλη μία τρομερή κομματάρα. Και πάλι όμως δεν περιμέναμε μία τέτοια επιλογή από έναν σκληρό ροκά όπως είναι ο Hetfield. Ωραίος ο κύριος James. Οι Beach Boys έβαλαν τη σφραγίδα τους στην ποπ. Ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να επηρεάζουν τον ήχο.

 
 

Beatles – Yesterday

Τι να πει κανείς για αυτό το τραγούδι; Ό,τι και να πεις θα είναι λίγο. Απλά ακούστε το και θα δείτε γιατί. Οι Beatles έβαλαν την πινελιά τους στην παγκόσμια μουσική παλέτα. Ακόμη και οι πιο σκληροί μεταλλάδες έχουν ένα αφράτο κομμάτι μέσα στην καρδιά τους. 

 

Black Sabbath – Black Sabbath

Επιτέλους και μία πιο σκληρή επιλογή από τον James. Στο τέλος νομίζαμε πως έιχε ξεχάσει και τις ρίζες του. Doom πανδαισία από τους μάστορες του είδους. Hail to England! 

 

Nirvana – Smells Like Tenn Spirit

Όλοι μας κρύβουμε έναν πληγωμένο έφηβο μέσα στην καρδιά. Έτσι και ο Hetfield μας δείχνει πως δεν είναι διαφορετικός από όλους εμάς. Ένας ύμνος στην καταστροφή. Ένας ύμνος στην ανθρώπινη εντροπία. Συγκίνηση μόνο. 

 

Thin Lizzy – The Boys are back in Town

Κλείνουμε τη λίστα του Hetfield με κάτι αμιγώς “αλανιάρικο”. Η συμμορία είναι ξανά εδώ. Οι Thin Lizzy είναι ίσως ένα από τα πιο αδικημένα συγκροτήματα όλων των εποχών με τον Phil Lynott να αξίζει τον τίτλο του τύπου που μπορούσε να τραγουδάει και να παίζει μπάσο ταυτόχρονα, κάτι που δεν το λες και εύκολο. 

 

Πηγή