Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μια λίστα με 10 δημοτικά που θα κάνουν τον μπάρμπα σου περήφανο

Σήμερα ΜΟΝΟ κλαρίνα!

Μεγάλη γιορτή το Πάσχα, μεγάλα και τα γλέντια που στήνονται σε όλη την Ελλάδα. Τα μεγάλα γλέντια, όμως, θέλουν και τα επικά τα ΑΣΜΑΤΑ της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής να τα συνοδεύουν. Νέτα-σκέτα. 

Όσο αντίθετος κι αν είσαι με αυτά, όσο κι αν τα ακούσματά σου δεν είναι τέτοια, Πάσχα χωρίς νότα από κλαρίνο δε γίνεται. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να σου ετοιμάσουμε το απόλυτο κλαρινο-Top 10 για να απολαύσεις την μέρα όπως της πρέπει. Πού να τρέχεις τώρα στα γιουτιούμπια να ψάχνεις με μισό κιλό αρνί στο στομαχάκι σου;

 

1. «Σήμερα Χριστός Ανέστη »

Χριστός Ανέστη χθες, αλλά δεν θα τα χαλάσουμε σε αυτό. Δυνάμωσε ηχεία, πάτα play. 

 

2. «Μια Πασχαλιά και μια Λαμπρή»

Συνεχίζουμε με μια βόλτα από τη Θράκη. 

 

3. «Σήμερα Γιώργη μ’ Πασχαλιά»

Μεγάλο πασχαλινό άσμα και μπράβο στον Γιώργο Μπέκιο που μας βάζει για τα καλά στο κλίμα. 

 

 

4. «Τσοπανάκος ήμουνα»

Χωρίς αυτούς, η σημερινή μέρα θα έβγαινε με πίτσες. Μια ωδή στους αδερφούς τους τσοπανάκους. Το αξίζουν.  

 

5. «Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί»

Η συνάντηση με τον τσοπανάκο έγινε και τώρα έφτασε η ώρα για να πάρουμε αυτό που θέλαμε. Εντάξει, μιλάει για γίδια και όχι για αρνιά, αλλά καταλαβαίνεις. Γεια σου Θώδη με τα ωραία σου!

 

 

6. «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά»

Μία από τις καλύτερες ερμηνείες του Αλέκου Κιτσάκη. Γενικά έχουμε ένα… θέμα με τον τραγουδιστή και γι’ αυτό δεν θα μπορούσαμε να μην τον έχουμε στην λίστα μας. Αφήστε που είναι και ράιτ του δε πόιντ. 

 

 

 

7. «Σκάρνατα βλάχα μ’ σκάρνατα»

Το συγκεκριμένο άσμα μπαίνει για τρεις λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τον τίτλο του, που προσπαθήσαμε έντονα για να καταλάβουμε τι θέλει να πει, αλλά δεν τα καταφέραμε. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τα έρημα τα γίδια που… φιλάει ο τσοπανάκος και ο τρίτος και ο κυριότερος είναι ο τραγουδιστής. Ο Δημήτρης Καμπίτσης είναι μία φιγούρα που δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα παραδοσιακό κλαρινο-Top 10.

 

 

8. «Καήκαμε κι απόψε καήκαμε»

Άλλο ένα υπεραπαραίτητο τραγούδι της λίστας! Αφιερωμένο σε εκείνους που θα αναλάβουν τη διαδικασία του γυρίσματος. Με τόση φωτιά, αρπάξαμε! 

 

 

9. «Τα καγκέλια»

Φτάνοντας στο τέλος της λίστας, είπαμε να αφήσουμε τα φαγητά και να το ρίξουμε για λίγο στο χορό, προκειμένου να κάψουμε αυτά που κατεβάσαμε. Τσιμπήστε κλαρινο-χιτάκι.

 

 

10. «Μουρμούρα»

Μουρμούρες καλό είναι να μην υπάρχουν ποτέ και πουθενά. Κάνουμε μια εξαίρεση στη λίστα μας, το άσμα το δικαιούται.

Καλό Πάσχα σε όλες και όλους!


Πηγή