Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Good Will Hunting: Θα είναι για πάντα μία από τις καλύτερες ταινίες

Γιατί να τη δεις άλλη μια φορά

 

Είναι από εκείνες τις ταινίες που αποτελούν σημείο αναφοράς στον σύγχρονο κινηματογράφο και μέχρι σήμερα ανήκει σε εκείνη την κατηγορία που λέμε «πρέπει να τη δεις». Στο τοπίο του κινηματογράφου, ορισμένες ταινίες ξεχωρίζουν όχι μόνο για την αφήγησή τους, αλλά και για το πόσο βαθιά επηρεάζουν τους θεατές. Το «Good Will Hunting», σε σκηνοθεσία Γκας Βαν Σαντ κυκλοφόρησε το 1997 και είναι ένα τέτοιο κινηματογραφικό αριστούργημα που συνεχίζει να έχει απήχηση στο κοινό σε όλο τον κόσμο.

To «Good Will Hunting» άνοιξε τους ορίζοντες του άντρα προς την ψυχοθεραπεία

Βασικός πυρήνας του «Good Will Hunting» πραγματεύεται την ιστορία ενός ακατέργαστου ταλέντου, διάνοιας και της μεταμορφωτικής δύναμης της ανθρώπινης σύνδεσης. Με φόντο την εργατική Βοστώνη, η ταινία ακολουθεί το ταξίδι του Γουίλ Χάντινγκ, θυρωρού στο διάσημο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), τον οποίο υποδύεται έξοχα ο Ματ Ντέιμον είναι ένας ταραγμένος νεαρός άνδρας με διάνοια σε επίπεδο ιδιοφυΐας και απέχθεια για την εξουσία.

Κεντρικό στοιχείο της αφήγησης είναι το χάρισμα του Γουίλ στα μαθηματικά, ένα ταλέντο που αρχικά σπαταλά σε άθλιες δουλειές και ασήμαντες συγκρούσεις με το νόμο. Ωστόσο, η ζωή του παίρνει μια αποφασιστική τροπή όταν λύνει ένα σύνθετο μαθηματικό θεώρημα που έχει αφεθεί σε έναν πίνακα κιμωλίας στο MIT. Αυτή η πράξη προσελκύει την προσοχή ενός καθηγητή, ο οποίος αναγνωρίζει τις αναξιοποίητες δυνατότητες του και ξεκινά να τον καθοδηγεί.

 

 

Η μαγική σύνδεση

Η συσχέτιση που έχουν ο Γουίλ με τον Σον Μαγκουάιρ, που υποδύεται ο αείμνηστος Ρόμπιν Γουίλιαμς, είναι ο συναισθηματικός πυρήνας της ταινίας. Ο Μαγκουάιρ, ο καθηγητής ψυχολογίας και θεραπευτής, βλέπει το παρελθόν του σκληρού εξωτερικά Γούιλ και αντιμετωπίζει τα τραύματα που έχουν διαμορφώσει την ταραγμένη ψυχή του. Οι συνεδρίες τους εμβαθύνουν σε θέματα ταυτότητας, ευπάθειας και αναζήτησης νοήματος μπροστά στις αντιξοότητες.
Αυτό που ξεχωρίζει το «Good Will Hunting» είναι η αυθεντικότητα και το συναισθηματικό του βάθος. Το σενάριο, που γράφτηκε από τους Μπεν Άφλεκ και Ματ Ντέιμον βασίζεται στις δικές τους εμπειρίες μεγαλώνοντας στη Βοστώνη, δίνοντας στην ταινία μια αδιαμφισβήτητη αίσθηση ρεαλισμού. Η ερμηνεία του Γουίλ από τον Ντέιμον είναι εμποτισμένη με μια πολυπλοκότητα που ξεπερνά το τυπικό αρχέτυπο του Χόλιγουντ, ενώ ο Ουίλιαμς προσφέρει μια ερμηνεία που καθορίζει την καριέρα του  συνδυάζοντας το χιούμορ και τη γοητεία με την αξιοσημείωτη φινέτσα.

Γιατί ο Robin Williams έγινε εκατομμυριούχος μετά το Good Will Hunting;

Το ζήτημα της διδασκαλίας

Προσωπικά πιστεύω στην έννοια της διδασκαλίας και της διδαχής, καθώς έχω βιώσει ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου, που συναντά έναν τέτοιο άνθρωπο και πάει παραπέρα. Είναι ένας «μαγικός» άνθρωπος στη ζωή ενός ατόμου, που του μαθαίνει να βλέπει τα πράγματα λίγο διαφορετικά έως πολύ διαφορετικά. Το ξέρω γιατί το έχω βιώσει και μπορώ να αισθανθώ αυτή τη σύνδεση.
Πέρα όμως από αυτό, το «Good Will Hunting» εξερευνά θέματα της ταξικής πάλης, της αυτοανακάλυψης και της αναζήτησης της γνώσης. Το ταξίδι του Γουιλ από αυτοκαταστροφικό επαναστάτη σε άτομο που έχει επίγνωση του εαυτού του είναι μια απόδειξη της μεταμορφωτικής δύναμης της εκπαίδευσης και της καθοδήγησης. Ο Γουίλ μαθαίνει να αντιμετωπίζει το παρελθόν του, να αγκαλιάζει τη διάνοιά του και να χαράζει το δικό του μονοπάτι στη ζωή. Είναι η απόλυτη δύναμη της μόρφωσης, το μέσο και η ουσιαστική καλλιέργεια ενός ανθρώπου που σε αφήνει να πας παραπέρα τη ζωή σου και να δεις πράγματα στη ζωή σου που δεν είχες φανταστεί ποτέ. Έτσι είναι η ζωή αλλάζει με τη γνώση, την βλέπεις αλλιώς ΟΤΑΝ θες να τη δεις και αλλιώς.

Είκοσι εφτά  χρόνια από την κυκλοφορία του, το «Good Will Hunting» συνεχίζει να έχει απήχηση σε κοινό όλων των ηλικιών. Το διαχρονικό μήνυμα της λύτρωσης, της ανθεκτικότητας και της ανθρώπινης ικανότητας για ανάπτυξη παραμένει τόσο επίκαιρο σήμερα όσο και το 1997. Καθώς περιηγούμαστε στην πολυπλοκότητα της δικής μας ζωής, μπορούμε να βρούμε παρηγοριά και έμπνευση σε αυτή την ιστορία -μια υπενθύμιση ότι κάτω από την επιφάνεια, βρίσκεται η δυνατότητα για ένα μεγαλείο που περιμένει να «ανακαλυφθεί».

 


Πηγή