Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Η νέα γενιά λατρεύει την ερωτική ασφυξία χωρίς συγκατάθεση και αυτό είναι πρόβλημα

Τα τελευταία χρόνια, κάθε έρευνα που πραγματοποιείται γύρω από το σεξ καταλήγει σ’ ένα συμπέρασμα. Η νέα γενιά αρέσκεται στο να πειραματίζεται και υπάρχει αύξηση στην «ερωτική ασφυξία». Μάλιστα η Gen Z φαίνεται να περνάει περισσότερο χρόνο από κάθε προηγούμενη γενιά, με τα χέρια ο ένας στο λαιμό του άλλου. Ωστόσο που δεν έχουν βρει οι ερευνητές είναι αν υπάρχει πραγματικά συναίνεση σε όλο αυτό. Αντ’ αυτού, έχουν καταλήξει στην πιθανότητα ότι πολλοί εκπρόσωποι της Gen Z πιστεύουν ότι η ερωτική ασφυξία πρέπει να μην έχει συγκατάθεση. Παρόλο που πρόκειται για μία σεξουαλική πράξη, δυνητικά θανατηφόρα, οπότε θα έπρεπε να υπάρχει συγκατάθεση.

Ποιο είναι το ποσοστό των νέων που επιδίδονται σε αυτόν τον «σεξουαλικό στραγγαλισμό»; Μία έρευνα του 2020 σε Αμερικανούς ηλικίας 18 έως 60 ετών διαπίστωσε ότι το 1/5 των γυναικών έχουν «πνιγεί» κατά τη διάρκεια του σεξ. Ωστόσο για τους νεότερους ενήλικες, τα ποσοστά είναι αρκετά υψηλότερα. Μία μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior εξετάζοντας τη γενική αποδοχή του πνιγμού μεταξύ φοιτητών στις ΗΠΑ σημείωσε ότι το 58% των γυναικών που ερωτήθηκαν είχαν «πνιγεί» κατά τη διάρκεια του σεξ και ότι η μέση ηλικία μιας πρώτης εμπειρίας ερωτικής ασφυξίας ήταν 19 ετών, ανεξαρτήτως φύλου.

 

 

Αυτοί οι αριθμοί δεν αποτελούν απαραίτητα πρόβλημα από μόνοι τους. Ο κίνδυνος είναι ο τρόπος με τον οποίο ασκείται συχνά η ερωτική ασφυξία: Δηλαδή χωρίς συγκατάθεση ή κατάλληλη τεχνική. Το 2020, το BBC ερεύνησε ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με αυτό που οι ερευνητές είχαν ορίσει ως πρακτικές «σκληρού σεξ», όπως το φτύσιμο, το χαστούκι και την ασφυξία. Το 1/3 των ανδρών που δήλωσαν ότι κάνουν σκληρό σεξ είπαν επίσης ότι δε θα ρωτούσαν πριν «πνίξουν» τη σύντροφό τους κατά τη διάρκεια του σεξ.

Πώς ο προγραμματισμός στο κρεβάτι μπορεί να σώσει τη σχέση σου

Σε λάθος χέρια, και στην πιο ακραία του περίπτωση, η ερωτική ασφυξία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο. Γνωστή και ως «παιχνίδι αναπνοής», η ερωτική ασφυξία είναι μια μορφή σεξουαλικού στραγγαλισμού που συχνά περιλαμβάνει διακοπή της ροής οξυγόνου της συντρόφου και μερικές φορές την αναγκάζει να χάσει τις αισθήσεις της. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν την ασφυξία σέξι επειδή τους επιτρέπει να παίζουν με τη δύναμη, τον έλεγχο, την κυριαρχία και την υποταγή. Και για μερικούς, ο στραγγαλισμός αυξάνει την ένταση των οργασμών τους επειδή η ροή του αίματος από τον εγκέφαλο αποκόπτεται από το σώμα.

Από αυτούς που ανέφεραν ότι είχαν εμπειρία ερωτικής ασφυξίας στην έρευνα του 2022, πολλοί έδωσαν θετικές απαντήσεις: το 82% είπε ότι βίωσε ευχαρίστηση ή ευφορία. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό ανέφερε ενοχλητικές παρενέργειες, όπως το 43% που είπε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει, το 40% που είχε δυσκολία στην κατάποση, το 38% που δεν μπορούσε να μιλήσει, το 15% με μώλωπες στο λαιμό και το 3% που έχασε τις αισθήσεις τους.

 

 

Σύμφωνα με αρκετές από αυτές τις έρευνες, η πλειονότητα των νέων αναφέρει ότι μαθαίνει για την ασφυξία από το πορνό, το TikTok, τους φίλους και τους συντρόφους αντί για ενήλικες με γνώσεις και εμπιστοσύνη σε ένα περιβάλλον σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Κατά συνέπεια, πολλοί δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που εμπεριέχονται.

Η σεξουαλική ασφυξία, φυσικά, δεν είναι πάντα τόσο ακραία. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν ελαφρύτερη πίεση στο λαιμό. Ανάλογα με τη δυναμική μεταξύ των συντρόφων, ο πνιγμός μπορεί να είναι περισσότερο παιχνιδιάρικο παρά επιθετικό ή ακόμα και δολοφονικό. Και οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την ασφυξία δεν δικαιολογούν την ντροπή των νόμιμων σεξουαλικών προτιμήσεων κανενός που ασκούνται σε ασφαλή, συναινετικά περιβάλλοντα.

 

 

Αλλά το γεγονός παραμένει: Οποιοσδήποτε βαθμός ασφυξίας πορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος – σωματικά ή συναισθηματικά – εάν εκτελείται χωρίς συγκατάθεση, φροντίδα και δεξιότητα. Και η συγκατάθεση δεν γίνεται ξαφνικά αμφισβητήσιμη τη στιγμή που μια σεξουαλική πράξη κανονικοποιείται, ανεξάρτητα από το τι προσπαθούν να σας πουν οι «ειδήμονες» στο TikTok.


Πηγή