Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Το να θέτεις σαφή όρια δε σημαίνει ότι είσαι κακιά αλλά ότι σέβεσαι τον εαυτό σου!

Πόσες φορές έχεις πει «ναι» σε κάτι που δεν ήθελες να κάνεις επειδή απλά φοβήθηκες ή ντράπηκες να αρνηθείς; Πόσες φορές έχεις δεχτεί να σου φέρονται με λιγότερο σεβασμό από όσο σου αξίζει επειδή φοβήθηκες την αντιπαράθεση; Πόσες φορές έβαλες τις ανάγκες κάποιου άλλου πάνω από τις δικές σου επειδή δεν ήθελες να τον στενοχωρήσεις με το να είσαι ειλικρινής μαζί του;

Ένα σημαντικό μέρος της αγάπης για τον εαυτό μας, της αυτο-ανάπτυξης και της εσωτερικής ανάπτυξης είναι να μπορούμε να θέτουμε ξεκάθαρα όρια στους ανθρώπους γύρω μας. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο για τη δική μας αυτοσυντήρηση, ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ενέργεια και ο χρόνος μας επενδύονται εκεί που πραγματικά θέλουμε και έχουμε ανάγκη. 

Μην κάθεσαι σε μία σχέση απλά για να μη μείνεις μόνη! Έτσι θα καταλάβεις ότι δεν είναι ο κατάλληλος

Ο καθορισμός υγιών ορίων είναι, επίσης, το κλειδί για να μπορείς να εκδηλώνεις τα συναισθήματά σου, καθώς επηρεάζει άμεσα την αυτοεκτίμησή σου, η οποία είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από αυτό.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Tiny Humans, Big Emotions (@seed.and.sew)

Μερικοί τρόποι για να θέσεις τα όριά σου και να αλλάξεις μια για πάντα τη ζωή σου – κι ας σε πουν «κακιά» – είναι οι εξής:

  • Βγάλε από τη ζωή σου τους ανθρώπους που σου «ρουφούν» την ενέργεια ή σε κάνουν να νιώθεις άσχημα με τον εαυτό σου.
  • Πες «όχι» σε ένα δείπνο ή ένα πάρτι που απλά δε θέλεις να πας.
  • Κάνε σαφές στο αφεντικό σου ότι δε μπορείς πλέον να εργάζεσαι υπερωρίες χωρίς να πληρώνεσαι.
  • Εξήγησε στον σύντροφό σου ποιες συμπεριφορά δέχεσαι μέσα σε μία σχέση και ποιες όχι. 
  • Πάρε την απόφαση να μην παρατάς πάντα ό,τι κάνεις για να δώσεις  συμβουλές στη φίλη σου τη στιγμή που θα σε πάρει τηλέφωνο. 

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ιδέα του να θέτουν όρια μπορεί να τους προκαλέσει φόβο μήπως φανούν «κακοί» ή «αγενείς», και αυτός ο φόβος διαιωνίζει αυτόν τον φαύλο κύκλο στον οποίο βρίσκονται – να αγνοούν δηλαδή τα δικά τους όρια και θέλω και να μη βάζουν ποτέ τον εαυτό τους ως προτεραιότητα. 

Εγώ είμαι εδώ, λοιπόν, για να σου πω ότι το να λες «όχι» δεν είναι κακό και, όχι, δε σε καθιστά κακιά. Το να είσαι κακιά χρειάζεται μια πρόθεση που στοχεύει να πληγώσει, να ταπεινώσει ή να προσβάλει σκόπιμα ένα άλλο άτομο. Όταν θέτεις σαφή όρια, η πρόθεσή σου δεν είναι να κάνεις κακό σε κάποιον. Είναι απλώς μία συμπεριφορά που σε βοηθά να γίνεις η καλύτερη η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, να ζεις μια καλύτερη ζωή και να σέβεσαι τον εαυτό σου. Εφόσον γνωρίζεις την πρόθεσή σου, μπορείς να είσαι σίγουρη ότι κάνεις το σωστό!

Δε θέλει κόπο, αλλά τρόπο!

Όταν βάζεις όρια, να θυμάσαι ότι ο τρόπος με τον οποίο το κάνεις είναι το παν. Το σημαντικότερο είναι να είσαι ευγενική και γλυκιά, ώστε να αποφύγεις τυχόν παρεξηγήσεις, αλλά ταυτόχρονα απόλυτη και σαφής, ώστε να καταλάβει ο άλλος ότι ενοοείς αυτό που λες.

Στην τελική, ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεται κάποιος σε ένα όριο που θέτεις, λέει περισσότερα για εκείνον παρά για εσένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι θα κατανοήσουν τα θέλω σου και θα τα σεβαστούν. Αν, όμως, κάποιος προσπαθήσει να σε δυσκολέψει, να ξέρεις ότι αυτό είναι απλώς μια αντανάκλαση του εσωτερικού του κόσμου και όχι μια αντανάκλαση του εαυτού σου.

Να θυμάσαι πως μια φορά ζεις, και η ζωή είναι μόνο δική σου! Οφείλεις στον εαυτό σου να τη ζήσεις με τον καλύτερο τρόπο. Δώσε στον εαυτό σου τον σεβασμό που του αξίζει. Αυτό δεν είναι κακό, είναι απλώς το self-love στην πράξη του!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

6 σημάδια που φανερώνουν ότι όσο κι αν θέλει, δεν μπορεί να σε ξεπεράσει

Αν κοιμάσαι με τον σύντροφό σου και υποφέρεις, αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν




Πηγή