Πέμπτη , 4 Αύγουστος 2022
Απιστία: Τα επιστημονικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζετε

Απιστία: Τα επιστημονικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζετε

Η απιστία αποτελεί πόλο ενδιαφέροντος για τους επιστήμονες που μελετούν την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Οι έρευνες που έχουν κατά καιρούς εστιάσει στο θέμα αυτό αποκαλύπτουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τα αίτια, τις επιπτώσεις και άλλες παραμέτρους του φαινομένου.

Δείτε μερικά στοιχεία-κλειδιά που πρέπει να γνωρίζετε για την απιστία.

1. Ορισμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά συνδέονται με τις αυξημένες πιθανότητες απιστίας. Για παράδειγμα, οι άντρες που έχουν μεγαλύτερους όρχεις είναι πιο πιθανό να απατήσουν, λόγω των αυξημένων επιπέδων τεστοστερόνης στον οργανισμό τους (The Journal of Sexual Medicine).

2. Όταν απατά ένα άτομο που διατηρεί μονογαμική σχέση, είναι αρκετά πιθανό να μην πάρει προφυλάξεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

3. Παρά τις «ευκολίες» που παρέχει η τεχνολογία (π.χ. ιστοσελίδες γνωριμιών, εφαρμογές για απόκρυψη μηνυμάτων), τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι δείκτες απιστίας δεν είναι κατά πολύ αυξημένοι σήμερα σε σύγκριση με την περασμένη 20ετία. Αυτό σημαίνει ότι η τεχνολογία δεν ωθεί περισσότερα άτομα στην απιστία, απλώς διευκολύνει όσους ούτως ή άλλως σκόπευαν να παραστρατήσουν.

4. Η συχνότητα του οργασμού στις γυναίκες δεν «προβλέπει» τις πιθανότητες να απατήσει το σύντροφό της. Ωστόσο, η συχνότητα με την οποία η γυναίκα προσποιείται τον οργασμό είναι ενδεικτική για τέτοιου είδους προθέσεις.

5. Δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία για τον ορισμό της απιστίας. Άλλοι την ταυτίζουν με τη σεξουαλική επαφή και άλλοι με το φλερτ ή ένα κρυφό ραντεβού.

6. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να απατήσουν όταν πρόκειται να περάσουν από μία δεκαετία της ζωής στην επόμενη, δηλαδή στα 39, τα 49 κ.ο.κ., πιθανώς λόγω του στρες που συνοδεύει τη μετάβαση αυτή.

7. Ένα άτομο που έχει απατήσει είναι πιο πιθανό να απατήσει ξανά στο μέλλον. Βέβαια, οι πιθανότητες να εξελιχθεί κάποιος σε «κατά συρροή άπιστο» εξαρτώνται από τους λόγους που ώθησαν στην απιστία την πρώτη φορά.

8. Ο κίνδυνος εμφράγματος κατά τη διάρκεια του σεξ είναι αυξημένος μόνο στην περίπτωση σεξουαλικής επαφής εκτός της μόνιμης σχέσης, πιθανότατα επειδή το «παράνομο» σεξ συνοδεύεται από έντονο στρες και τύψεις (The Journal of Sexual Medicine).

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr