Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Εννέα σημάδια ότι η σχέση δεν θα αντέξει στο χρόνο

Εννέα σημάδια ότι η σχέση δεν θα αντέξει στο χρόνο

Πιστεύετε ότι έχετε βρει το άλλο σας μισό ή σας κατακλύζουν ανησυχίες ότι σύντομα οι δρόμοι με το σύντροφό σας θα χωρίσουν;

Καμία σχέση δεν είναι τέλεια και πάντα υπάρχουν πράγματα που μας ενοχλούν στο σύντροφό μας, όπως το γεγονός ότι δεν στρώνει ποτέ το κρεβάτι ή ότι μιλάει την ώρα που μασάει.

Τέτοια μικροπράγματα είναι απολύτως φυσιολογικά και σε καμία περίπτωση δεν υποδεικνύουν ότι η σχέση δεν θα κρατήσει.

Από την άλλη, οι σύμβουλοι ζευγαριών εντοπίζουν συχνά ανησυχητικές ενδείξεις που μπορεί να βάλουν πραγματικά σε κίνδυνο το μέλλον της σχέσης. Δείτε ποιες είναι αυτές.

1. Στις διαφωνίες κυριαρχεί η κριτική και η περιφρόνηση

Για παράδειγμα, αντί να υπενθυμίσει ο ένας από τον άλλο ευγενικά να κάνει κάτι, σπεύδει να επισημάνει την αμέλειά του. Η κριτική δεν αφορά στην ίδια την υποχρέωση που έπρεπε να διεκπεραιωθεί αλλά αποτελεί μια προσωπική επίθεση προς το σύντροφο. Παράλληλα, ο ένας εκ των δύο συντρόφων φέρεται σαν να είναι ανώτερος, τονίζοντας συνεχώς ότι όλα περνούν από τα δικά του χέρια στο σπίτι και πως το έτερον ήμισυ δεν παρέχει καμία βοήθεια. Η κριτική και η περιφρόνηση δεν εκφράζονται μόνο με τα λόγια αλλά και με τη γλώσσα του σώματος. Οι γκριμάτσες και τα λοξά βλέμματα περνούν τα ίδια ακριβώς μηνύματα με ένα καυστικό σχόλιο.

2. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη

Ένα ερωτικό ατόπημα ή μια οικονομική ατασθαλία μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο συντρόφων. Σε πολλές περιπτώσεις, η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη.

3. Δεν υπάρχει καθημερινή σωματική επαφή

Οι αγκαλιές και τα φιλιά είναι ο θεμέλιος λίθος της οικειότητας σε μια σχέση. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια επιζητούν τη σωματική επαφή –όχι απαραίτητα το σεξ– συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυτό αποτελεί ένδειξη υγιούς σχέσης.

4. Οι καβγάδες είναι καθημερινό φαινόμενο

Όσο πιο συχνοί και βίαιοι, τόσο το χειρότερο. Τα ξεσπάσματα θυμού και οι άσεμνοι χαρακτηρισμοί δεν είναι ποτέ σημάδι καλής επικοινωνίας.

5. Δεν υπάρχουν έντονα συναισθήματα

Η ψυχρότητα και η αδιαφορία είναι συναισθήματα εξίσου καταστροφικά για τη σχέση, καθώς δείχνουν ότι οι δύο σύντροφοι έχουν αποκοπεί εντελώς συναισθηματικά ο ένας από τον άλλο. Η παραίτηση στην περίπτωση αυτή είναι πολύ χειρότερη από έναν καβγά που θα προκύψει μια στο τόσο.

6. Υπάρχουν προτεραιότητες που μπαίνουν πάνω από τη σχέση

Εάν ο ένας εκ των δύο συντρόφων εμπλέκεται σε ερωτική σχέση με τρίτο πρόσωπο, διατηρεί στενές επαφές με πρώην, ασχολείται περισσότερο με τη δουλειά ή βάζει οποιοδήποτε άλλο ζήτημα επάνω από τη σχέση, αναπόφευκτα η σχέση κινδυνεύει επειδή δεν επενδύει αρκετό χρόνο και αρκετή φροντίδα στο έτερον ήμισυ.

7. Χάνεται το ενδιαφέρον

Οι δύο σύντροφοι δεν μιλούν όση ώρα τρώνε και δεν έχουν κανένα κοινό χόμπι. Εάν χαθεί η χαρά και η διασκέδαση από τη σχέση, οι δύο σύντροφοι σταματούν να είναι συνοδοιπόροι στη ζωή και η σχέση δεν μπορεί να προχωρήσει.

8. Δεν υπάρχει συμπόνια

Η συναισθηματική ταύτιση είναι απαραίτητη για να ανθίσει η σχέση. Εάν ο καθένας από τους δύο συντρόφους νιώθει μόνος και ανυπεράσπιστος επειδή τα συναισθήματά του δεν αναγνωρίζονται, καλλιεργείται πικρία και χάνεται η οικειότητα.

9. Δεν υπάρχουν κίνητρα για να βελτιωθεί η κατάσταση

Όλα τα παραπάνω μπορούν να διορθωθούν, αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση και να γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες από τις δύο πλευρές. Δεν υπάρχει όμως λόγος να σωθεί μια καταδικασμένη σχέση εάν οι δύο σύντροφοι δεν θέλουν πραγματικά να είναι μαζί.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr