Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Παρόμοιος ο εθισμός στο σεξ και τα ναρκωτικά

Παρόμοιος ο εθισμός στο σεξ και τα ναρκωτικά

Επιστήμονες διαπίστωσαν παρόμοιες νευρολογικές αντιδράσεις

Επιστήμονες από το περίφημο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ βρήκαν ότι ο εθισμός στο σεξ και τα ναρκωτικά μπορεί να αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου «νευρολογικού νομίσματος».

Όταν έδωσαν σε ορισμένους διαγνωσμένους με εθισμό στο σεξ ασθενείς να κοιτάξουν εικόνες με σαφές σεξουαλικό περιεχόμενο, παρατήρησαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα που προκλήθηκε ήταν παρόμοια με αυτή που συνέβαινε σε άτομα που βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτό δεν υποδηλώνει ότι η πορνογραφία είναι γενικά εθιστική.

«Οι ασθενείς που συμμετείχαν στο πείραμά μας ήταν όλοι άνθρωποι που εμφάνιζαν σημαντικές δυσκολίες στον έλεγχο της σεξουαλικής τους συμπεριφοράς, κάτι που επέφερε σημαντικές συνέπειες στη ζωή τους, επηρεάζοντας την καθημερινότητα και τις σχέσεις τους» ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph η επικεφαλής της μελέτης Dr Valerie Voon.

«Παρατηρήσαμε πολλές ομοιότητες στη συμπεριφορά τους με αυτές που είχαν ασθενείς με εθισμό στα ναρκωτικά και θέλαμε να δούμε αν αυτές οι ομοιότητες αντικατοπτρίζονταν και στη δραστηριότητα του εγκεφάλου» πρόσθεσε και συνέχισε: «Υπάρχουν σαφείς διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα μεταξύ των ασθενών που έχουν ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά και υγιών εθελοντών. Αυτές οι διαφορές αντικατοπτρίζουν εκείνες τις εγκεφαλικές δραστηριότητες που παρατηρούνται στους τοξικομανείς».

Προηγούμενες μελέτες έχουν υποστηρίζει ότι ένας στους 25 ενήλικες μπορεί να επηρεάζεται από μια εμμονή με σεξουαλικές σκέψεις, συναισθήματα ή συμπεριφορά που δεν είναι σε θέση να ελέγξει.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές από το Κέμπριτζ «στρατολόγησαν» 19 άντρες με διαγνωσμένο εθισμό στο σεξ, στους οποίους έδειξαν μικρά βίντεο με πορνογραφικές σκηνές ή με ανθρώπους που ασχολούνταν με αθλήματα όπως το σκι ή ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των εθελοντών με τη βοήθεια ενός σαρωτή fMRI.

Το πείραμα επαναλήφθηκε με μια ακόμη ομάδα εθελοντών, οι οποίοι όμως δεν είχαν εθισμό στο σεξ.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια των βίντεο με το σεξουαλικό περιεχόμενο ενεργοποιήθηκαν ιδιαίτερα τρεις περιοχές του εγκεφάλου στους εθισμένους στο σεξ εθελοντές: το κοιλιακό ραβδωτό σώμα, το ραχιαίο πρόσθιο προσαγωγίου και η αμυγδαλή.

Και οι τρεις αυτές περιοχές είναι γνωστό ότι ενεργοποιούνται στους τοξικομανείς, που διεγείρονται από το θέαμα των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Το κοιλιακό ραβδωτό σώμα και το πρόσθιο προσαγωγίου εμπλέκονται στην επεξεργασία και την πρόβλεψη της ανταμοιβής, ενώ η αμυγδαλή βοηθά στη διαπίστωση της σημασίας των γεγονότων και των συναισθημάτων.

«Παρότι τα ευρήματα αυτά παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, είναι σημαντικό να τονίσουμε, ότι δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση μιας κατάστασης. Απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε πλήρως τη σχέση ανάμεσα στην ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά και την τοξικομανία».

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του Public Library of Science ONE.