Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων: Τι είναι & πώς εκδηλώνεται

Σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων: Τι είναι & πώς εκδηλώνεται

Το λεγόμενο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια επισήμως αναγνωρισμένη νευρολογικής φύσεως διαταραχή που επηρεάζει κυρίως τα κάτω άκρα και χαρακτηρίζεται από μια ακαταμάχητη επιθυμία για κίνηση. Μια παρόμοια νεοανακαλυφθείσα διαταραχή που πλήττει το αναπαραγωγικό σύστημα είναι το σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων (restless genital syndrome – RGS).

Ο όρος σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων χρησιμοποιείται για να περιγράψει το αίσθημα επίμονης διέγερσης που δεν συνοδεύεται από ερωτική επιθυμία.

Το αίσθημα παλμών, το μούδιασμα και η αυξημένη ευαισθησία των γεννητικών οργάνων χωρίς να έχουν προηγηθεί σεξουαλικά ερεθίσματα (π.χ. σεξουαλικής φύσεως σκέψεις) είναι τυπικές ενδείξεις του συνδρόμου.

Το πρώτο περιστατικό του συνδρόμου σε άνδρα –μέχρι τη στιγμή εκείνη οι ειδικοί πίστευαν ότι το σύνδρομο επηρεάζει μόνο το γυναικείο πληθυσμό– καταγράφηκε το 2014 και περιγράφεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Case Reports in Urology. «Ο ασθενής δήλωσε πως βρισκόταν συνεχώς ένα βήμα πριν τον οργασμό, χωρίς όμως να αισθάνεται ερωτική διέγερση», αναφέρει ο ένας εκ των δύο συντακτών της σχετικής έκθεσης, Tobias Köhler.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Η κίνηση ή η διέγερση των γεννητικών οργάνων (π.χ. μετά από επαφή με τη σέλα ποδηλάτου) μπορεί να πυροδοτήσουν ένα επεισόδιο. Άλλοτε πάλι, το επεισόδιο εκδηλώνεται σε κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης, όταν το άτομο απλώς κάθεται ή έχει ξαπλώσει. Το επεισόδιο δεν συνοδεύεται πάντοτε από στύση στον άνδρα.

Ο κοινός παρονομαστής σε όλα τα επεισόδια του συνδρόμου ανήσυχων γεννητικών οργάνων είναι ένας: η διέγερση είναι ανεπιθύμητη και όχι ευχάριστη.

Ο οργασμός είναι συχνά μια «διέξοδος» ώστε να υποχωρήσει το αμήχανο αίσθημα, αναφέρει ο δεύτερος συντάκτης της προαναφερθείσας έκθεσης, Brad Stevenson.

Εκτιμάται ότι το σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων εκδηλώνεται σε ποσοστό 1% του γυναικείου πληθυσμού, ενώ τα καταγεγραμμένα περιστατικά σε άνδρες είναι λιγοστά.

Δεν έχει διαπιστωθεί ποιοι παράγοντες καθοδηγούν την εκδήλωση του συνδρόμου, όμως οι ειδικοί πιθανολογούν ότι προκύπτει λόγω αισθητηριακής ανωμαλίας των νεύρων που ελέγχουν την αίσθηση στα γεννητικά όργανα. Όπως εξηγεί ο Δρ Stevenson, είναι σαν να αποστέλλουν τα γεννητικά όργανα σήμα στον εγκέφαλο για την ύπαρξη κάποιου σεξουαλικού ερεθίσματος όταν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει (ως σκέψη ή στο περιβάλλον) ένα τέτοιο ερέθισμα.

Δεν έχουν διαπιστωθεί επιπλοκές στην υγεία ατόμων που έχουν εκδηλώσει το σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων, ωστόσο η διαταραχή συνοδεύεται από σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση και έντονο στρες.

Πηγή: onmed.gr