Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Αυτοί που γύρισαν από την Αμερική

Η Μίλαν είναι ένα βήμα πριν την απόκτηση του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς από τους Λος Άντζελες Γκάλαξι αλλά δεν είναι ο πρώτος που κάνει αυτό το δρομολόγιο. Υπάρχουν ακόμα πέντε μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που πήγαν για τα τελευταία ένσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως στη συνέχεια επέστρεψαν στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Ζούλιο Μπαπτίστα

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094805172-0’); });

Το «κτήνος» των ευρωπαϊκών γηπέδων, που αγωνίστηκε σε κάποιους από τους κορυφαίους συλλόγους, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Άρσεναλ και η Ρόμα. Το 2013 αποφάσισε να φύγει από την Γηραιά Ήπειρο (τελευταίος του σταθμός η Μάλαγα) για να επιστρέψει στην πατρίδα του και την Κρουζέιρο. Μετά από παραμονή δύο ετών, ο Βραζιλιάνος φορ μετακόμισε βορειότερα και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, για λογαριασμό της Ορλάντο Σίτι. Στο MLS παρέμεινε για μικρό χρονικό διάστημα και από τον Νοέμβριο του 2016 έως και τον Αύγουστο του 2018 ήταν χωρίς ομάδα. Τελικά, πριν από λίγους μήνες πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ευρώπη, υπογράφοντας συμβόλαιο με την πρωταθλήτρια Ρουμανίας, Κλουζ.

Ζερμέν Ντεφόε

Μετά από πολλά χρόνια παρουσίας στην Τότεναμ, τον Ιανουάριο του 2014 οι «πετεινοί» ήρθαν σε συμφωνία με την Τορόντο FC, για την παραχώρηση του Άγγλου επιθετικού. Ο άνθρωπος που τον έπεισε να αγωνιστεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Ράιαν Νέλσεν (πρώην συμπαίκτες στην Τότεναμ), αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας λίγους μήνες μετά, καθιστώντας δύσκολη και την παραμονή του Ντεφόε. Η διοίκηση του συλλόγου ήταν ανοιχτή σε προσφορές και τελικά, τον Ιανουάριο του 2015, ο Άγγλος φορ επέστρεψε στην πατρίδα του, για λογαριασμό της Σάντερλαντ, ως μέρος της ανταλλαγής με τον Άλτιντορ.

Ντέιβιντ Μπέκαμ

Ο άνθρωπος που «γιγάντωσε» εμπορικά το MLS, αφού με την έλευσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2007, έβαλε το ποδόσφαιρο στη ζωή των Αμερικανών φιλάθλων. Ωστόσο, η Ευρώπη δε βγήκε ποτέ από το μυαλό του Άγγλου σούπερ σταρ, αφού δύο φορές (2009, 2010) αγωνίστηκε ως δανεικός στην Μίλαν και ισάριθμες φορές επέστρεψε στους Λος Άντζελες Γκάλαξι. Στα τέλη του 2012 αποχώρησε οριστικά από το πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών και λίγες ημέρες αργότερα υπέγραψε συμβόλαιο με την Παρί Σεν Ζερμέν. Η γαλλική ομάδα αποτέλεσε και τον τελευταίο σταθμό της καριέρας του, με τον ίδιο να αποχωρεί από την ενεργό δράση στο τέλος της σεζόν 2012-13.

Ρομπέρτο Ντοναντόνι

Ένας από τους κορυφαίους μέσους των ιταλικών γηπέδων τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 και μέλος της εκπληκτικής ομάδας της Μίλαν εκείνη την περίοδο, αρχικά με προπονητή τον Αρίγκο Σάκι και στη συνέχεια με Φάμπιο Καπέλο. Το 1996 αποφάσισε να περάσει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού, για λογαριασμό των Μετροστάρς. Ο ίδιος εξακολουθούσε να παραμένει σε εξαιρετική κατάσταση, συνέχισε να βρίσκεται στις κλήσεις της εθνικής Ιταλίας και μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της αμερικανικής ομάδας, το 1997, ο Ντοναντόνι πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην πατρίδα του και την αγαπημένη του Μίλαν.

Γιόχαν Κρόιφ

Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» του Άγιαξ και της Μπαρτσελόνα πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, σε ηλικία μόλις 31 ετών. Επένδυσε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του σε εκτροφεία χοίρων (!), όμως έπεσε θύμα απάτης. Έτσι, μετακόμισε με την οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον ίδιο να ομολογεί πως «έκανα λάθος που μόλις στα 31 μου αποφάσισα να εγκαταλείψω το μοναδικό ταλέντο που είχα». Ο Κρόιφ άρχισε να παίζει πάλι ποδόσφαιρο, υπογράφοντας συμβόλαιο με τους Λος Άντζελες Άζτεκς, ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε στους Ουάσινγκτον Ντίπλοματς. Το 1981 αποφάσισε να επιστρέψει στα ευρωπαϊκά γήπεδα, για λογαριασμό της Λεβάντε, ενώ ακολούθησαν στη συνέχεια ο Άγιαξ και η Φέγενορντ.

Πηγή: gazzetta.gr

localStorage.clear();


Πηγή