Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γκαμπριέλα Παπαδάκη: Η Ελληνίδα που έχει ως στόχο το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες -Στο καλλιτεχνικό πατινάζ | ΣΠΟΡ

Μόνο συνηθισμένο δεν είναι για μια Ελληνίδα να πρωταγωνιστεί στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Όμως, η Γκαμπριέλα Παπαδάκη είναι ένα από τα κορυφαία ονόματα στον χώρο.

Η ελληνικής καταγωγής αθλήτρια, μαζί με τον Γκιγιόμ Σιζερόν, οι οποίοι δεν είναι ευρέως γνωστοί στην χώρα μας, ανήκουν στην «αφρόκρεμα» του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Σε διεθνές επίπεδο, το γαλλικό δίδυμο όχι μόνο είναι πασίγνωστο, αλλά και επιτυχημένο. Με ένα αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο (2018), τέσσερα παγκόσμια (2015, 2016, 2018, 2019) και πέντε (2015-2019) ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τέσσερα μετάλλια -εκ των οποίων δύο χρυσά και από ένα αργυρό και χάλκινο- σε τελικούς grand prix και παγκόσμιο ρεκόρ βαθμολογικής συγκομιδής, η Παπαδάκη και ο Σιζερόν, θεωρούνται ως οι κορυφαίοι πρωταθλητές στο παγκόσμιο στερέωμα του καλλιτεχνικού πατινάζ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτήν την περίοδο, η προετοιμασία των δύο πρωταθλητών για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, που θα φιλοξενηθούν στο Πεκίνο (4-20 Φεβρουαρίου), φθάνει στο αποκορύφωμα της. Και η 26χρονη Παπαδάκη, σε ένα από τα ελάχιστα «διαλείμματα» της, επέλεξε να μοιρασθεί με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τις σκέψεις της για τους στόχος και τα σχέδια τους, για την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η ομοφυλοφιλία και η σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο του αθλητισμού.

Κι ενώ απομένουν περίπου 40 ημέρες για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του χειμερινού αθλητισμού, η Γκαπριέλα Παπαδάκη και ο Γκιγιόμ Σιζερόν προετοιμάζονται με αμείωτους ρυθμούς. «Προπονούμαστε πολύ σκληρά και χρησιμοποιούμε τους αγώνες για να τελειοποιήσουμε την χορογραφία και την τεχνική μας. Επί του παρόντος, όλα εξελίσσονται πολύ καλά. Στόχος μας είναι το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου», αναφέρει η ελληνικής καταγωγής πρωταθλήτρια.

«Εξαιρετικά απαραίτητο και κρίσιμο να αρχίσουμε την εξάλειψη αυτής της βίας»

Η αγωνιστική κατάσταση του κορυφαίου διδύμου στο καλλιτεχνικό πατινάζ παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, καθώς μέσα στο 2021 πραγματοποίησαν τρεις εμφανίσεις και επικράτησαν τόσο στο «Coupe de Chine» όσο στο «Trophee de France», αλλά και στο πρωτάθλημα Γαλλίας. Είναι αυτό ένα «μήνυμα» για τους αντιπάλους τους;

«Πρόκειται πράγματι για αγώνες που χρησιμεύουν για να μετρήσουμε τους εαυτούς μας έναντι των ανταγωνιστών μας και να τους νικήσουμε. Φυσικά, όλοι εργάζονται εξαιρετικά σκληρά και για να διατηρήσουμε την κορυφή, θα πρέπει να εργασθούμε πολύ σκληρότερα», δηλώνει η Παπαδάκη και διευκρινίζει: «Αντιμετωπίσαμε όλα τα κορυφαία ζευγάρια, με εξαίρεση το ρωσικό δίδυμο των Σινίτσινα/Κατσαλάποφ, οι οποίοι κατέκτησαν το τελευταίο παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπου δεν συμμετείχαμε. Αυτούς θεωρούμε και τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία δύο χρόνια, η ανθρωπότητα γνωρίζει καινοφανείς καταστάσεις με την πανδημία του κορωνοϊού. Πως βίωσαν ως άνθρωποι και ως πρωταθλητές, την πανδημία η Γκαμπριέλα και ο Γκιγιόμ;

«Ως αθλητές, έχουμε συνηθίσει να ζούμε σε έναν κόσμο βραχυπρόθεσμων, μακροπρόθεσμων στόχων και ρουτίνας. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τόση αβεβαιότητα, τόσες προσδοκίες. Ήμασταν αναγκαστικά εκτός προπόνησης για τρεις μήνες. Ακολούθως, οι αγώνες ακυρώνονταν την τελευταία στιγμή. Ήταν μια δοκιμασία, μέχρι που αποφασίσαμε να αποσυρθούμε από τη σεζόν 2020-2021 για να επικεντρωθούμε πλήρως στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να αυξήσουμε τις πιθανότητες διάκρισης».

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά ζητήματα, οι δύο Γάλλοι πρωταθλητές, τοποθετούνται -όταν τους δοθεί η ευκαιρία- για θέματα που αφορούν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες, ο Γκιγιόμ αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος και μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε πως είναι ήρεμος με αυτό, επισημαίνοντας πόσο πολύ τον βοήθησε το καλλιτεχνικό πατινάζ σε αυτόν τον τομέα της ζωής του.

Αναφερόμενη στο θέμα, η Γκαμπριέλα επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Νομίζω ότι όσο περισσότερη… ορατότητα υπάρχει, τόσο περισσότερα ταμπού θα εξαφανίζονται. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου το «come outs» δεν θα υπάρχει πλέον και όπου όλοι, θα μπορούν να αγαπούν ελεύθερα με ίσα δικαιώματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την αθλητική -και όχι μόνο- κοινότητα τους τελευταίους μήνες, είναι το φαινόμενο αποκαλύψεων σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και βίας. Η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοϊας, Σοφία Μπεκατώρου, η Αμερικανίδα κορυφαία γυμνάστρια της σύγχρονης εποχής, Σιμόν Μπάϊλς, η Κινέζα πρωταθλήτρια του τένις, Σουάϊ Πενγκ, αλλά και ποδοσφαιρίστριες στη Βενεζουέλα και στις ΗΠΑ, έκαναν σχετικές καταγγελίες.

Η Παπαδάκη, εκφράζει τον θαυμασμό της για όσες γυναίκες κατάφεραν να φθάσουν στην καταγγελία, λέγοντας: «Το να μιλάς για αυτό το είδος κακοποίησης, όταν είσαι θύμα της, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Και συχνά βίαιο, λόγω του τρόπου με τον οποίο γίνεται συχνά αποδεκτό. Αλλά, είναι επίσης εξαιρετικά απαραίτητο και κρίσιμο να αρχίσουμε την εξάλειψη αυτής της βίας που είναι πολύ συνηθισμένη στις κοινωνίες μας. Αισθάνομαι απίστευτο δέος, για το θάρρος που είχαν όλοι αυτοί οι αθλητές και κατάφεραν να μιλήσουν».

Σε προγενέστερη συνέντευξη της, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Παπαδάκη είχε πει ότι στόχος της μαζί με τον Γκιγιόμ, είναι να συνεχίσουν να σημειώνουν ρεκόρ. Και απ΄ ότι φαίνεται, τα καταφέρνουν περίφημα.

«Στοχεύουμε στο χρυσό μετάλλιο στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, ελπίζουμε πάντα να δημιουργούμε όμορφες χορογραφίες που κάνουν το κοινό χαρούμενο», τονίζει με έμφαση η Παπαδάκη, που δηλώνει ανυπόμονη για την επιστροφή της στην αγαπημένη της Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη: «Ανυπομονώ για το τέλος της πανδημίας και της Ολυμπιακής χρονιάς, προκειμένου να μπορέσω να επιστρέψω στην Ελλάδα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ως είθισται σε μία χριστουγεννιάτικη συνέντευξη, το ιδανικό τέλος είναι μία ευχή. Και στην περίπτωση της Γκαμπριέλας και του Γιγιόμ, έρχεται με μία… φωνή: «Ευχόμαστε υγεία και ευτυχία για όλον τον κόσμο!».


Πηγή