Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Εθνική Ομάδα Μπάσκετ: Ο Δημήτρης Ιτούδης νέος προπονητής -Η ανακοίνωση της ΕΟΚ

Νέος προπονητής της εθνικής ομάδας μπάσκετ αναλαμβάνει ο Δημήτρης Ιτούδης.

Ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ανακοινώθηκε και επίσημα από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, η οποία ευχαρίστησε τη ρωσική ομάδα και τον πρόεδρο Αντρέι Βατούτιν προσωπικά για τη συνεργασία που είχαν όλο αυτό το διάστημα και άναψαν το «πράσινο φως» στο αίτημα της ομοσπονδίας, καθώς ο Ιτούδης δεσμεύεται με συμβόλαιο με την ΤΣΣΚΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, είχε θέσει ως πρώτο στόχο για το «τιμόνι» της «γαλανόλευκης» τον Δημήτρη Ιτούδη και μετά από διαπραγματεύσεις βρέθηκε η χρυσή τομή και ο Έλληνας τεχνικός θα οδηγήσει την Ελλάδα στο Eurobasket 2022.

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ:

«Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ανακοινώνει ότι νέος Προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ανδρών είναι ο Δημήτρης Ιτούδης.

Ο Προεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης θέλει να ευχαριστήσει την ΤΣΣΚΑ και τον πρόεδρο κ. Βατούτιν προσωπικά για τη συνεργασία που είχαν όλο αυτό το διάστημα, η οποία οδήγησε στην θετική ανταπόκριση του αιτήματος της Ομοσπονδίας.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προπονητική καριέρα του Ιτούδη

Έκανε τα πρώτα του προπονητικά βήματα στο Ζάγκρεμπ όπου σπούδαζε Φυσική Αγωγή, αρχικά στα τμήματα υποδομής της Μλάντοστ και κατόπιν σαν βασικός προπονητής της εφηβικής ομάδας της Κ.Κ. Ζάγκρεμπ τη διετία 1990-92. Ακολούθησε μία τριετία (1992-95) στο πλευρό του Μπόσκο Μπόζιτς στην αντρική ομάδα, ενώ παράλληλα ήταν και πρώτος προπονητής της πανεπιστημιακής ομάδας.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάζεται στον ΠΑΟΚ ως βοηθός των Κιουμουρτζόγλου, Λούκαϊτς τη σεζόν 1995-1996, το τέλος της οποίας τον βρίσκει στο «τιμόνι» ως επικεφαλής προπονητή του «δικεφάλου» φτάνοντας μεταξύ άλλων στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Επίσης έχει εργαστεί στον Πανιώνιο (1996-97) και ως επικεφαλής προπονητής στο Φίλιππο Θεσσαλονίκης (1997-99) και την MENT.

Αργότερα διετέλεσε βοηθός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όταν ήταν προπονητής του Παναθηναϊκού, και βρισκόταν στην ομάδα από τη σεζόν 1999-2000 μέχρι και τη σεζόν 2011-2012. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε συνολικά 23 τίτλους σε 13 χρόνια ως βοηθός προπονητή υπηρετώντας τον σύλλογο σε χρονιές απολύτως επιτυχημένες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη σεζόν 2013-2014 υπήρξε προπονητής της Τούρκικης Μπάνβιτ με ρεκόρ κανονικής περιόδου 29-1 (πρώτη θέση) και τελικά έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά του τούρκικου πρωταθλήματος, ενώ έφτασε και μέχρι τους 32 του Eurocup Basketball δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Το μεγάλο βήμα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Τον Ιούνιο του 2014, έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα στην καριέρα του ως πρώτος προπονητής, αφού υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη Ρώσικη ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας έφτασε την πρώτη του χρονιά στο Final Four της Μαδρίτης όπου και αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τον Ολυμπιακό. Εντέλει κατέλαβε την τρίτη θέση αφού κέρδισε στον μικρό τελικό την Φενέρμπαχτσε. Στη Ρωσία κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο ως πρώτος προπονητής, κερδίζοντας την Χίμκι στους τελικούς της VTB Λίγκα με 3-0.

Γι’ αυτό του το επίτευγμα κέρδισε το βραβείο του προπονητή της χρονιάς στη λίγκα. Την επόμενη σεζόν έφτασε στην ευρωπαϊκή επιτυχία, οδηγώντας την ΤΣΣΚΑ στον έβδομο τίτλο της στα χρονικά της Ευρωλίγκα, στο Final Four του Βερολίνου, νικώντας τον δάσκαλο του η αλλιώς ”μεγάλο του αδελφό” όπως ο ίδιος λέει, Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τη Φενέρμπαχτσε σε ένα συγκλονιστικό τελικό, που κρίθηκε στην παράταση με 101-96. Λόγω της επιτυχίας του στην Ευρωλίγκα, ο Ιτούδης αναδείχτηκε προπονητής της χρονιάς στη διοργάνωση για το 2016.

Στη Ρωσία κατέκτησε για δεύτερη φορά τη VTB Λίγκα, νικώντας την Ούνικς Καζάν στους τελικούς με 3-1. Το 2017 έφτασε μέχρι το Final 4 της Κωνσταντινούπολης αλλά αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό. Εντέλει κατέκτησε την τρίτη θέση νικώντας την Ρεάλ Μαδρίτης. Στη VTB Λίγκα κατέκτησε τον τίτλο του προπονητή της χρονιάς για δεύτερη φορά, ενώ κατέκτησε και τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο του με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην VTB Λίγκα νικώντας την Χίμκι με 3-0 στη σειρά των τελικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2018, έφτασε για τέταρτη φορά στο final 4 της Ευρωλίγκα αλλά αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την Ρεάλ Μαδρίτης. Επίσης κατέκτησε για τέταρτη φορά τον τίτλο της VTB Λίγκα, και για τρίτη φορά βγήκε καλύτερος προπονητής της διοργάνωσης.

Στις 19 Μαρτίου 2019, έγινε ο ρέκορντμαν νικών (124) στην ιστορία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στην Ευρωλίγκα, ως προπονητής. Στις 19 Μαΐου 2019 κατέκτησε την δεύτερη Ευρωλίγκα, ως πρώτος προπονητής με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και έγινε ο μοναδικός Έλληνας προπονητής με δύο κατακτήσεις.

Για την επιτυχία αυτή αναδείχτηκε ο προπονητής της χρονιάς στη διοργάνωση. Επίσης κατέκτησε και την VTB Λίγκα. Τον Ιούνιο ανανέωσε με την ΤΣΣΚΑ, μέχρι το 2021. Στις 28 Απριλίου 2021, προκρίθηκε στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα αφού νίκησε την Φενέρμπαχτσε με 3-0 στη σειρά των play off. Στις 17 Μαΐου ανανέωσε το συμβόλαιό του έως το 2023. Στις 10 Ιουνίου, κατέκτησε για έκτη φορά την VTB Λίγκα, αφού η ΤΣΣΚΑ κέρδισε στη σειρά των τελικών την Ούνικς Καζάν με 3-0. Στις 18 Σεπτεμβρίου, κατέκτησε το πρώτο Σούπερ Καπ της VTB Λίγκα, νικώντας την Ζενίτ 81-73.


Πηγή