Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Η μεγάλη «μάχη των φύλων» έγινε μέσα σε ένα γήπεδο τένις μπροστά σε 30.000 θεατές

Για να «πυροδοτηθεί» μια μάχη πολλές φορές δεν χρειάζεται κάποια εχθρική κίνηση. Μπορεί να αρκεί και μια απλή κουβέντα που θα ειπωθεί μεταξύ σοβαρού κι αστείου.  Αρκεί να υπάρχει κάποιος για να πετάξει το γάντι και κάποιος για να το σηκώσει. Αν και στη δική μας περίπτωση κάποιος έπρεπε να πετάξει το… μπαλάκι του τένις και κάποια να το σηκώσει!

Και αν αναρωτιέστε αν υπήρχαν αυτοί οι δυο άνθρωποι η απάντηση είναι απλή. Και βέβαια υπήρχαν. Από τη μια ήταν η παγκόσμια πρωταθλήτρια Μπίλι Τζιν Κινγκ και από την άλλη ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Μπόμπι Ριγκς.

Φεμινίστρια και λεσβία η Μπίλι Τζιν Κινγκ. Σοβινιστής και αδιόρθωτος γυναικάς ο Μπόμπι Ρινγκς. Η πρώτη στην κορύφωση της καριέρας της. Ο δεύτερος καθισμένος αναπαυτικά στις δάφνες της τεράστιας καριέρας του που πλέον είχε κλείσει τον κύκλο της.

Αυτά ήταν τα εκρηκτικά χαρακτηριστικά ενός αγώνας τένις για τον οποίο εύκολα θα μπορούσε να ειπωθεί πως πολύ περισσότερο ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από ένας απλός αγώνας αντισφαίρισης. Ίσως γι’ αυτό το λόγο άλλωστε έμεινε στην ιστορία ως η «μάχη των φύλων»!

Η σπουδαία Μπίλι Τζιν Κινγκ

Για να μπαίνουμε σίγα- σιγά στο κλίμα του αγώνα, ας κάνουμε την παρουσίαση των πρωταγωνιστών όπως θα γινόταν πριν από την έναρξη της μάχης: κύριες και κύριοι στην αριστερή πλευρά του τερέν η Μπίλι Τζιν Κινγκ!

Γεννήθηκε το 1943 στην Καλιφόρνια, πήγε σχολείο και σπούδασε σε κρατικά ιδρύματα διότι οι γονείς της δεν είχαν τα απαραίτητα χρήματα, ώστε, να τη στείλουν σε ιδιωτικά. Τον Σεπτέμβριο του 1965 παντρεύεται και το 1971 μένει έγκυος αλλά κάνει έκτρωση. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο της ζωής της.

wkntrrn_670708014

Όπως η ίδια θα παραδεχθεί χρόνια αργότερα δεν κράτησε το μωρό διότι δεν ήταν σίγουρη ότι ο γάμος της θα ήταν επιτυχημένος. Στην ουσία η Μπίλι δεν ήξερε αν ήθελε να είναι παντρεμένη με άνδρα. Τελικά χώρισε το 1987 αλλά ήδη από το 1971 είχε παράνομη σχέση με τη γραμματέα της! Εκείνη ήταν που με έναν άκομψο τρόπο (η σχέση αυτή αποδείχθηκε καταστροφική για την τενίστρια καθώς οδηγήθηκε στα δικαστήρια) ανακοίνωσε πως η Μπίλι Τζιν Κίνγκ είναι  λεσβία. Την έκανε έτσι την πρώτη γνωστή επαγγελματία αθλήτρια ομοφυλόφιλη.

wkntrrn_6709090143

Όταν πλέον πολλά χρόνια αργότερα απελευθερώθηκε έγινε μια από τις πλέον διάσημες μαχήτριες υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Για όλους αυτούς τους αγώνες που έδωσε, τον Αύγουστο του 2009 της απονεμήθηκε το Presidential Medal of Freedom από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για το έργο της συνηγορίας της για τα δικαιώματα των γυναικών και την κοινωνία των λεσβιών, γκει, αμφισεξουαλικών, και τρανς. «Αυτή είναι μια ευκαιρία για μένα και για τις ΗΠΑ να πούμε ευχαριστώ για κάποιους από τους καλύτερους υπηκόους αυτής της χώρας καθώς και όλων των χωρών» είπε ο Ομπάμα.

Σε ότι αφορά το αθλητικό κομμάτι, η Μπίλι Τζιν Κινγκ κέρδισε στην τεράστια καριέρα της 12 Grand Slam στα μονά, 16 Grand Slam στα διπλά γυναικών και 11 Grand Slam στα διπλά ανδρών-γυναικών! Ο κόσμος, ωστόσο, τη θυμάται κυρίως για τον αγώνα που έδωσε με τον Μπόμπι Ρίγκς…

Ο τεράστιος αλλά παλαίμαχος Μπόμπι Ριγκς

wkntrrn_730711057

Και μιας και μιλάμε για τον αντίπαλο της στον «αγώνα των φύλων», κύριες και κύριοι στη δεξιά πλευρά του τερέν ο Μπόμπι Ρίγκς!

Ήταν ένας πραγματικά απίθανος τενίστας! Κυριάρχησε ολοκληρωτικά μέσα στα κορτ τη δεκαετία του 1930 και κυρίως εκείνη του 1940. Σήκωσε αμέτρητες κούπες και γενικά θεωρούνταν ο κορυφαίος τενίστας της γενιάς του. Κέρδισε στα μονά στο Wimbledon το 1939, και ήταν στο νούμερο 1 το 1941, το 1946 και το 1947.

Μέχρι που άρχισε η πτώση. Αρχικά ο Ρίγκς εγκατέλειψε το υψηλό επίπεδο και όπως ο ίδιος είχε αυτοπροσδιοριστεί ήταν ένας τενίστας «καταφερτζής» που έπαιζε πλέον μόνο προωθούμενους, από ανοιχτοχέρηδες σπόνσορες, αγώνες. Στην ουσία ο Ρίγκς εξαργύρωνε τη δόξα του. Αλλά αυτό δεν του ήταν αρκετό. Υιοθέτησε ένα lifestyle τρόπο ζωής που δεν ταίριαζε σε πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή. Ποτά, τζόγος, γυναίκες κλπ κλπ

Όταν πήρε για τα καλά την κάτω βόλτα θέλησε να επανέλθει. Έβγαλε προς τα έξω το σοβινιστικό εαυτό του και άρχισε να προκαλεί τις γυναίκες και ειδικά τις τενίστριες. «Είναι καλές στο κρεβάτι και στην κουζίνα, δεν έχουν δουλειά στο γήπεδο» ή «και βέβαια έχουν δουλειά στο γήπεδο, ποιος άλλος θα μαζεύει τα μπαλάκια» είναι μόνο δυο από τις «φαρμακερές» ατάκες που χρησιμοποιούσε.

wkntrrn11

Όταν είδε πως όλα αυτά πιάνουν και του χαρίζουν δημοσιότητα αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα. Προκάλεσε την Μπίλι Τζιν Κίνγκ σε μια αναμέτρηση προκειμένου να αποδείξει ότι οι γυναίκες ήταν κατώτερες των ανδρών και πως αυτός μπορεί να κερδίσει την εν ενεργεία παγκόσμια πρωταθλήτρια ακόμα και στην ηλικία των 55 ετών (που ήταν τότε)!

Αρχικά η Μπίλι αρνήθηκε, λίγο καιρό αργότερα, ωστόσο, σήκωσε το γάντι…

Ένας αγώνας τένις που σήμαινε πολλά περισσότερα

wkntrrn10

Το ιστορικό ραντεβού, λοιπόν, «κλείστηκε» για τις 20 Σεπτεμβρίου του 1973 στο Τέξας. Το γήπεδο «Houston Astrodome» ήταν κατάμεστο από 30.000 και πλέον θεατές που περίμεναν να δουν από κοντά τη «μάχη των φύλων». Το αθλητικό αυτό γεγονός καλυπτόταν και τηλεοπτικά και σύμφωνα με τον θρύλο το είδαν περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε 37 χώρες που μεταδόθηκε.

Στην αρχή όλα θύμιζαν ένα καλοστημένο αμερικάνικο αθλητικό  σόου. Η Κίνγκ μπήκε στο γήπεδο ως άλλη Κλεοπάτρα ενώ ο Ρίγκς ως Ιάπωνας αυτοκράτορας. Μετά τα γελάκια, τις φωτογραφίες και την ανταλλαγή δώρων, οι δυο αντίπαλοι πήραν τις θέσεις τους στο γήπεδο και το… ματσάκι ξεκίνησε.

wkntrrn_17272600665445

Από την αρχή φάνηκε πως η Μπίλι Τζιν Κίνγκ έκανε κουμάντο. Πήρε από νωρίς το προβάδισμα και δεν το έχασε ποτέ. Από την άλλη ο Ρίγκς προσπαθούσε αγκομαχώντας και ιδρώνοντας να μπει στο ρυθμό του παιχνιδιού. Κάποιες στιγμές το κατάφερνε αλλά η Μπίλι έδειχνε να έχει απάντηση σε ότι προβλήματα και αν της δημιουργούσε ο κατά τ’  άλλα λαλίστατος αντίπαλός της.

wkntrrn_7309201544

Τελικά η Κίνγκ χρειάστηκε 2 ώρες και 4 λεπτά για να νικήσει τον Ρίγκς. Τα τρία σετ του αγώνα δείχνουν πως ντέρμπι υπήρχε μόνο στα χαρτιά. Η Κίνγκ τον κέρδισε με 6–4, 6–3 και 6–3, βάζοντας οριστικό τέλος στα «παχιά» τα λόγια!

Στο… «τρίτο ημίχρονο» (για να χρησιμοποιήσουμε και έναν ποδοσφαιρικό όρο) του αγώνα ο Ρίνγκς υπέστη μια ακόμα ήττα, αυτή τη φορά στον ψυχολογικό κομμάτι. «Εμφανίστηκε πάρα πολύ καλή και ήταν πολύ γρήγορη για εμένα» είπε ο Ρίνγκς γελώντας σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

wkntrrn_606768763596

Η Κίνγκ, ωστόσο, του έδωσε τη χαριστική βολή: «Ήταν τόσο αργός που δεν μπορούσα να το πιστέψω! Για να είμαι ειλικρινής, υπήρχαν στιγμές που νόμιζα ότι προσποιείτο», είπε «φορώντας» ένα… παμπόνηρο χαμόγελο!


Πηγή