Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Με «ημιαυτόματο» οφσάιντ το Μουντιάλ του Κατάρ

Μια ακόμη τεχνολογική καινοτομία μπαίνει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς το ημιαυτόματο σύστημα ανίχνευσης οφσάιντ (SAOT) θα χρησιμοποιηθεί τελικά στο φετινό Μουντιάλ στο Κατάρ.

Η IFAB (International Football Association Board), διαχειριστής των κανονισμών του παιχνιδιού, αποφάσισε την εισαγωγή αυτής της νέας τεχνολογίας, που θα υποστηρίξει το VAR, όπως σχετικά ανακοίνωσε σήμερα η FIFA.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σύστημα οπτικής παρακολούθησης δοκιμάστηκε στο παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων της FIFA στο Αμπου Ντάμπι νωρίτερα φέτος, όπως και στο Arabian Cup, στο Κατάρ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η τεχνολογία ανίχνευσης άκρων, που βασίζεται σε δεδομένα, χρησιμοποιεί αποκλειστικές κάμερες τοποθετημένες σε όλο το στάδιο για να παρέχει την ακριβή θέση των παικτών στο γήπεδο, δίνοντας στους διαιτητές ακριβείς πληροφορίες σε δευτερόλεπτα.

Ο στόχος είναι το σύστημα να δημιουργήσει 29 σημεία δεδομένων ανά παίκτη, ιχνηλατώντας τα διάφορα μέρη του σώματος για να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο σκελετικό μοντέλο.

Μόλις ληφθεί η τελική απόφαση, η τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη μετατρέπει τις εικόνες σε τρισδιάστατο animation που μπορεί να προβληθεί στη μεγάλη οθόνη. 

Ο όρος «ημιαυτόματο» χρησιμοποιείται επειδή η FIFA επιμένει ότι οι διαιτητές του αγώνα θα έχουν τον τελευταίο λόγο, μ’ έναν αποκλειστικό βοηθό VAR για να παρακολουθεί το οφσάιντ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δουλέψαμε για τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας του VAR. Σε κάποιες φάσεις είναι έως τώρα πολύ δύσκολο να διευκρινιστεί γρήγορα αν κάποιος παίκτης είναι σ’ ελεγχόμενη θέση και με το νέο σύστημα αυτό θα λυθεί», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Πιερλουίτζι Κολίνα.


Πηγή