Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μουντιάλ 2022: «Η καταραμένη γενιά του Νεϊμάρ» -Στα… πατώματα οι Βραζιλιάνοι μετά τον αποκλεισμό

«Μαύρη» περίοδος έχει ξεκινήσει για μία από τις πιο ποδοσφαιρικές χώρες του πλανήτη, τη Βραζιλία, μετά το Μουντιάλ του Κατάρ.

Στο «αίμα» των Βραζιλιάνων κυλούν ανέκαθεν δυο πράγματα: Η μπάλα και η σάμπα. Και όταν το ένα εξ’ αυτών χάνεται… τότε ένα ολόκληρο έθνος «πενθεί».

Σχεδόν δύο ημέρες μετά τον αποκλεισμό-σοκ από την Κροατία στον προημιτελικό του Μουντιάλ 2022, ο αντίκτυπος παραμένει ισχυρός στην Βραζιλία, με την απογοήτευση να αποτελεί το κυρίαρχο συναίσθημα στην «χώρα του καφέ και της σάμπας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS

«Η μπάλα τελείωσε για την… καταραμένη γενιά του Νεϊμάρ»

Αρκετοί Βραζιλιάνοι διεθνείς, έφυγαν εχθές (10/12) διασκορπισμένοι από το Κατάρ, με προορισμό το Λονδίνο, το Ρίο Ντε Τζανέϊρο και το Σάο Πάουλο, ενώ κάποιοι παέμειναν στην Ντόχα.

«Η μπάλα τελείωσε», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας «O Dia» με μία φωτογραφία του δακρυσμένου Νεϊμάρ και το σχόλιο: «Δεν έγινε χορός, για άλλη μια φορά, και το όνειρο του έκτου αστεριού τελειώνει με δάκρυα».

«Η καταραμένη γενιά του Νεϊμάρ», όπως την χαρακτήρισε η «Gazeta Esportiva», «έφυγε με άδεια χέρια. Ηλθε η ώρα, να αναζητήσουμε τους υπεύθυνους, για να μειώσουμε την απογοήτευση ενός τόσο σκληρού αποκλεισμού».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS

Ποιος είναι υπεύθυνος για τον οδυνηρό αποκλεισμό της Βραζιλίας

Ως είθισται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, βασικός υπαίτιος, είναι ο προπονητής. Ο Τίτε, δεν μπόρεσε να ανατρέψει την πορεία του αγώνα και η «επιθετική πεντάδα του, δεν λειτούργησε σε τέτοιο επίπεδο», αναφέρει η εφημερίδα «O Globo».

Και μπορεί το ρεκόρ του Βραζιλιάνου ομοσπονδιακού, να είναι εξαιρετικό (σ.σ. 60 νίκες, 15 ισοπαλίες και μόλις έξι ήττες), αλλά σταμάτησε δύο φορές στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Βέλγιο, 1-2 το 2018, και Κροατία, 1-1, 4-2 στα πέναλτι, το 2022).

Παράλληλα, μερίδιο ευθύνης, καταλογίζεται από τον Τύπο της χώρας, στον Φρεντ, στον Ντανίλο και στον Μαρκίνιος, οι οποίοι σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, απεδείχθησαν κατώτεροι των περιστάσεων και των προσδοκιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εάν ο επόμενος προπονητής είναι έξυπνος, θα βγάλει τον Νεϊμάρ από τη νέα γενιά»

Ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει στην Βραζιλία, είναι η τοποθέτηση του παλαίμαχου διεθνή επιθετικού, Καζαγκράντε: «Είμαι λυπημένος, αλλά και ανακουφισμένος, γιατί βλέπω πολλούς καλούς νέους παίκτες. Εάν ο επόμενος προπονητής, είναι λίγο έξυπνος, θα βγάλει τον Νεϊμάρ από αυτήν την νέα γενιά, για να μην την χαλάσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βραζιλιάνοι διεθνείς, έχουν απομακρυνθεί πολύ από τους φιλάθλους. Μάλιστα, η διαμάχη για την «χρυσή μπριζόλα», που προέκυψε από μια έξοδο στο εστιατόριο που διατηρεί στην Ντόχα, διάσημος Τούρκος σεφ, αποδεικνύει αυτόν τον ισχυρισμό του Καζαγκράντε.

Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία από ASSOCIATED PRESS

«Περισσότεροι από 35 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι δεν έχουν τίποτε στο πιάτο τους και αυτοί, τρώνε κρέας με 9.000 ρεάλ (σ.σ. 1.629 ευρώ)»; έγραψαν με οργή αρκετοί δημοσιογράφοι, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετοί χρήστες, έχουν εκφράσει την δυσαρέσκεια τους για την… επίδειξη πλούτου από ορισμένους παίκτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πονάει να βλέπεις με τα παιδιά σου να ελπίζουν & μετά να απογοητεύονται»

Η παραλία της Κοπακαμπάνα, ένας από τους χώρους όπου δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της Βραζιλίας παρακολούθησαν τον αγώνα, σίγησε.

Όπως ανέφερε Βραζιλιάνος φίλαθλος στο Associated Press για την μίκρη του κόρη που έκλαιγε μετά τον αποκλεισμό: «Ήταν πολύ συγκινητικό και λυπηρό. Είχε πολλές προσδοκίες. Η οθόνη κλειδώματος του κινητού της ήταν το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η φωτογραφία του εξωφύλλου του κινητού της ήταν οι παίκτες. Νομίζαμε ότι θα ερχόταν ο έκτος τίτλος, αλλά δεν ήρθε».

Ο 45χρονος Λούκας Σάντος, όπου βρέθηκε στην Κόπακαμπάνα με τους δύο γιους του, ηλικίας 10 και 13 ετών, είπε ότι και τα δύο παιδιά ήταν ενθουσιασμένα με τους νεαρούς παίκτες της Βραζιλίας και ήλπιζαν ότι θα έφερναν στην πατρίδα τους τον πρώτο τίτλο της χώρας στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά το 2002.

«Είδα τη Βραζιλία να κατακτά δύο τίτλους Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά πονάει να το βλέπεις με τα παιδιά σου, να ελπίζεις ότι θα δουν το ίδιο και μετά δεν γίνεται. Κατηγορώ περισσότερο τον προπονητή παρά αυτούς τους παίκτες, γιατί πολλοί από αυτούς θα είναι ακόμα εδώ για άλλα δύο Παγκόσμια Κύπελλα και θα ωριμάσουν», δήλωσε ο Σάντος. «Ο Τίτε έφερε πολλούς επιθετικούς, αλλά αυτό το ματς ήταν για τους μέσους και δεν τα καταφέραμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή