Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Οι έξι... Σωματοφύλακες του Αγιαξ

Οι έξι… Σωματοφύλακες του Αγιαξ

Ο Αγιαξ καθήλωσε με την εικόνα του, αποκαθήλωσε τη Βασίλισσα κι έκανε κάτι το… επικό! Εξι παίκτες… τρέλαναν την Ευρώπη και ο Αίαντας ετοιμάζεται να βάλει πολλά εκατομμύρια στα ταμεία του! Πάμε να δούμε τους έξι… Σωματοφύλακες των Ολλανδών!

1) Αντρέ Ονάνα

Ο Καμερουνέζος πορτιέρο είναι προϊόν της ακαδημίας του Ετό, αλλά και της Μασία. Ένας τερματοφύλακας που ήταν θεμέλιος λίθος της τεράστιας πρόκρισης του Άγιαξ με τη Ρεάλ, της μεγάλης ποδοσφαιρικής αποκαθήλωσης των Μαδριλένων. Ο Ονάνα έχει βγει από την ποδοσφαιρική Ακαδημία του Ετό στη Ντουάλα και έχει εξελιχθεί σε έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα. Στη Μασία εντάχθηκε στα 13 του κι έμεινε εκεί για πέντε χρόνια. Ο ίδιος ήθελε να παίξει στην πρώτη ομάδα της Μπάρτσα, αλλά τα πράγματα έγιναν πιο περίπλοκα κι έτσι αναζήτησε αλλού την τύχη του. Ο 22χρονος διεθνής Καμερουνέζος έφτασε στο σημείο να κοστολογείται πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Ο Άγιαξ τον απέκτησε έχοντας ενθουσιαστεί από αυτόν στο UEFΑ Youth League τον Νοέμβριο του 2014 σε ματς εναντίον της ομάδας Νέων. Η πρώτη του μεγάλη ευκαιρία ήρθε όταν ο Σίλεσεν έφυγε για την Μπαρτσελόνα τον Αύγουστο του 2016. Ο Ονάνα είναι εξαιρετικός με τη μπάλα στα πόδια κι έχει τρομερά ρεφλέξ. Ο ίδιος ακόμα νιώθει πως κάτι… χρωστά αγωνιστικά στην Μπάρτσα και ότι κάποια στιγμή πρέπει να γυρίσει εκεί.

2) Ματίς Ντε Λιχτ

Το επίτευγμα του Ντε Λιχτ στη Μαδρίτη ήταν εντυπωσιακό. Αλήθεια, πόσοι 19χρονοι ήταν αρχηγοί σε μία ομάδα ένα τέτοιο βράδυ; Πόσοι παίκτες τέτοιας ηλικίας έχουν πετύχει τέτοια πρόκριση κόντρα στη Ρεάλ; Ο Ντε Λιχτ είναι παίκτης που αποτελεί το μέλλον και ξεχωρίζει από τη γενιά του. Δεν είναι μόνο τα φυσικά του προσόντα. Είναι η τεχνική και η ωριμότητά του, όπως και τα στοιχεία του ηγέτη και του αρχηγού που έχει. Ο Ντε Λιχτ υπήρξε πιο μικρός ένας εξαιρετικός παίκτης τένις. Ξεχώρισε και στο χόκεϊ και γενικά ήταν ένας αθλητικός τύπος. Η Μπάρτσα και η Σίτι θέλουν πολύ τον νεαρό Ολλανδό αλλά ο ίδιος όταν τον ρώτησαν το τι προτιμάει απάντησε «Τον Αγιαξ»!

3) Νουσαΐρ Μαζραουί

Ήταν ο Μαζραουί που κράτησε τη μπάλα στο παιχνίδι στο Μπερναμπέου για να έρθει μετά το VAR αλλά και η βραδιά – σοκ για τη Ρεάλ. Τόσο η κίνησή του σε εκείνη την φάση όσο η γενικότερη εμφάνισή του δείχνει μία ξεχωριστή αποφασιστικότητα και ικανότητα. Ο τρόπος που κρατούσε και μοίραζε την μπάλα ο 21χρονος άσος τον μετατρέπει σε έναν από τα πιο συναρπαστικά δεξιά μπακ. Ο Μαζραουί είναι στον Άγιαξ από 8 ετών. Κάποια στιγμή ήταν να φύγει όμως άρχισε να κάνει αίσθηση από τον Φλεβάρη του 2018 κι έπειτα. Ο κόουτς Έρικ Τεν Χαγκ έχει την άποψη πως μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός μπακ – χαφ. Ο γεννημένος στην Ολλανδία άσος σκόραρε και σπουδαία γκολ κόντρα σε Μπάγερν και Μπενφίκα.

4) Ντούσαν Τάντιτς

Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ή να αμφισβητήσει τις ικανότητες του 30χρονου Σέρβου ακραίου. Του παίκτη που έκανε… άνω – κάτω τη Ρεάλ. Στη Σαουθάμπτον είχε ορισμένες εξαιρετικές στιγμές, αλλά όχι την απαιτούμενη διάρκεια. Ποτέ δεν ήταν ο μεγάλος σταρ, ήταν όμως πάντα ένας μεσοεπιθετικός που φαινόταν ότι είχε ποιότητα. Η μεταγραφή του στον Άγιαξ άλλαξε την καριέρα του. Έγινε παίκτης – φαινόμενο και ο ίδιος λέει πόσο τον βοήθησε το περιβάλλον στον Αίαντα και την Ολλανδία. Έχει συμμετοχή σε εννέα γκολ φέτος στο Champions League, περισσότερα από κάθε άλλον. Η ελευθερία που έχει να παίζει όπως θέλει και να εκφράζεται στο γήπεδο τον έχει βοηθήσει δραστικά. Ο ίδιος ο Σέρβος άσος είπε πως «είναι πιθανότατα το καλύτερο ματς που έχω παίξει ποτέ». Οι οπαδοί της Σαουθάμπτον τον έβλεπαν από τους καναπέδες τους στο τρίτο γκολ με τον Κουρτουά. Είχε ήδη συμμετοχή στο 1-0 του Ζίγιεκ με μία εξαιρετική ασίστ και άψογο πλασέ του συμπαίκτη του. Ο Κασεμίρο θα θυμάται για πολύ καιρό τον Τάντιτς και πως τον εξέθεσε. Ο Σέρβος ήταν σε τρομερή κατάσταση και στο 18ο λεπτό, με ντρίμπλα αλα playstation βρήκε τον Νέρες, ο οποίος πέτυχε το 2-0 και ενώ είχε και προσωπικό γκολ για τον αντίπαλο.

5) Φρένκι Ντε Γιονγκ

Ο Ντε Γιονγκ είναι ο χαφ που κατάφερε να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον Κροάτη σταρ. Τα χαρίσματά του και οι ικανότητές του παραπέμπουν στον απόλυτα σύγχρονο μέσο. Θα επιδιώξει να παρουσιάσει ίδια εικόνα στο Clasico της νέας χρονιάς έχοντας ήδη κλείσει στην Μπαρτσελόνα από τον Γενάρη με deal 75 εκατ. ευρώ. Η κυριαρχία του Ντε Γιονγκ απέναντι στον κάτοχο της Χρυσής Μπάλας ήταν τόσο μεγάλη και έντονη που φάνηκε σαν αλλαγή… φρουράς. Σαν να είναι ο Ντε Γιονγκ ο επόμενος Μόντριτς. Είναι μόλις 21 ετών και τα χαρακτηριστικά του έχουν κάνει ήδη αρκετούς να τον συγκρίνουν ακόμα και με τον τεράστιο Κρόιφ. Ο ίδιος σχολιάζει πως όταν είναι στο γήπεδο τα δίνει όλα για την ομάδα του αλλά πάντα σκέφτεται και τον τρόπο παιχνιδιού και την προσέγγισή του και το πως μπορεί να το αλλάξει.

6) Χακίμ Ζίγιεκ

Το ταλέντο του Ζίγιεκ σχολιάστηκε θετικά και όπως είχε αναδειχθεί σε Χέρενφεν και Τβέντε σε πιο οργανωτικό ρόλο. Όπως ο Μαζραουί είναι μαροκινής καταγωγής αλλά γεννημένος στην Ολλανδία. Έχει πολύ καλά πόδια και βλέπει τρομερά γήπεδο. Είχε πάει στον Άγιαξ το 2016 αλλά οι ικανότητες και τα πολύ καλά του στοιχεία φάνηκαν περισσότερο από ποτέ φέτος έχοντας μέσο όρο ένα γκολ ανά δύο ματς. Ο ίδιος θεωρεί πως η σχέση του και η τρομερή χημεία του με τον Τάντιτς είναι το κλειδί. Ο Ζίγιεκ λέει πως ποτέ δεν έχει νιώσει τόσο έντονα σύνδεση με άλλον συμπαίκτη του. Το δίδυμο αυτό έχει… τρομοκρατήσει αρκετές ομάδες στην Ολλανδία και την Ευρώπη. Πολλοί είναι οι σύλλογοι που θέλουν τον παίκτη που έχει αναδειχθεί κορυφαίος στο ολλανδικό πρωτάθλημα τα τελευταία 2 χρόνια και γίνεται 26 αυτόν τον μήνα.

Πηγή: gazzetta.gr


Πηγή