Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Στο διάστημα δεν υπάρχει «χώρος» για… ψυχροπολεμικό κλίμα

Στο διάστημα δεν υπάρχει «χώρος» για… ψυχροπολεμικό κλίμα

Ο γενικός διευθυντής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν συνεχάρη τον ιδρυτή της αμερικανικής εταιρείας SpaceX Έλον Μασκ και τον επικεφαλής της NASA Τζιμ Μπραϊντενστάιν για την επιτυχή αποστολή της δοκιμαστικής αποστολής του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου Crew Dragon.

Ο Ρογκόζιν επισήμανε επίσης ότι ένα εναλλακτικό σύστημα αποστολών μπορεί να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αναπτυχθεί η διεθνής συνεργασία στον διαστημικό τομέα.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Twitter, με αφορμή την αποστολή του αμερικανικού μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου, δηλώνει ότι δεν διαπίστωσε πως υπάρχει μια κρίσιμης σημασίας τεχνολογική υστέρηση της Roskosmos σε σχέση με την NASA και την SpaceX.

«Κρίσιμης σημασίας τεχνολογική υστέρηση δεν υπάρχει. Υπάρχουν συνέπειες από την απώλεια του ρυθμού ανάπτυξης του τομέα (διαστημικού-σ.σ) τα τελευταία 10-12 χρόνια» έγραψε ο Ρογκόζιν απαντώντας σε ερώτημα ενός χρήστη που τον ρωτούσε αν αποδέχεται ότι υπάρχει τεχνολογική υστέρηση της Roskosmos σε σχέση με τη NASA και την SpaceX.

Ωστόσο ο Ρογκόζιν, στην απάντηση του επισημαίνει επίσης ότι μπορεί να υπάρξει τεχνολογική υστέρηση ένα δεν ανασυγκροτηθούν τεχνολογικά οι επιχειρήσεις του διαστημικού τομέα και δεν γίνει η μετάβαση σε νέες πυραυλικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στον διαστημικό τομέα.

Νωρίτερα πάντως ο γενικός διευθυντής της Roskosmos, μιλώντας στο κανάλι «Ρωσία -1», δήλωσε ότι η Ρωσία εντός του 2019 θα πραγματοποιήσει «τομή στον τομέα των υπηρεσιών εκτόξευσης» ενεργοποιώντας το διεθνές της πρόγραμμα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή