Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Οι πιο τρελοί Βάσκοι στο απόλυτο παραμύθι

Το χρονόμετρο κυλούσε βασανιστικά και έσπαγε καρδιές στο «Μεντιθορόθα». Εκείνη τη στιγμή έδειχνε το 94:33. Απέμεναν μόλις 27 δευτερόλεπτα μέχρι το τέλος. Η ομάδα του είχε κερδίσει κόρνερ, αλλά ο Αμπελάρδο Φερνάντεθ έτρεμε από φόβο. Η δική του Αλαβές είχε περάσει σχεδόν όλο το παιχνίδι αμυνόμενη κόντρα στη Ρεάλ. Για εκείνον το 0-0 έμοιαζε ονειρικό και δεν χρειαζόταν ρίσκο. Ενας σούπερ εκτός προγράμματος βαθμός απέναντι στη Βασίλισσα των τριών διαδοχικών Champions League. “Baja! Baja! Baja!” (σ.σ.: Μείνετε πίσω), φώναζε στους σέντερ μπακ του που ήθελαν να ανέβουν… μήπως και. «Ας ανέβουν, ποτέ δεν ξέρεις», τον συμβούλεψε ο βοηθός του, Χάβι Καμπέγιο και ο προπονητής υποχωρώντας, έκανε το σχετικό νεύμα. Ενα ανοιγόκλεισμα του ματιού πιο μετά, ο Μανού Γκαρθία χάριζε στην ομάδα του την πρώτη εντός έδρας νίκη επί της Ρεάλ από το αρχαίο 1931.

Πιο δίπλα ο Χουλέν Λοπετέγκι σωριαζόταν χαμένος στο κάθισμά του, ενώ ο πάγκος των Βάσκων ορμούσε τρελαμένος να πανηγυρίσει μαζί με τον σκόρερ και το κοινό παραληρούσε. Ηταν αρχές Οκτωβρίου και η Αλαβές θα μπορούσε έστω και για λίγο, την 8η αγωνιστική να απολαύσει τη μαγεία της κορυφής. Ωσπου φτάσαμε και στην 10η αγωνιστική την περασμένη Κυριακή. Η Βιγιαρεάλ νικούσε στο «Μεντιθορόθα», αλλά οι Βάσκοι το γύρισαν και πήραν το τρίτο διαδοχικό τρίποντό τους στο 94′. Ηταν το τέταρτο παιχνίδι από τα 10 φετινά τους που θα σκόραραν μετά το 90′, κερδίζοντας στον έξτρα χρόνο συνολικά επτά παραπάνω βαθμούς, για να κοιμηθούν αυτή τη φορά στη 2η θέση με 20 βαθμούς και στο -1 από την Μπαρτσελόνα.

«Είναι υπέροχο, μαγικό να βλέπεις τους παίκτες σου να βγάζουν αυτή την ενέργεια, το πείσμα, το πάθος. Να αρνούνται να παραδοθούν και στο τέλος να νιώθεις όπως κι εκείνοι, ότι έχετε κατακτήσει τον κόσμο», προσπάθησε να εξηγήσει το συναίσθημα που έχει κατακλύσει όλη την πόλη της Βιτόρια, ο Αμπελάρδο. Εκείνος όμως είναι ο απόλυτος αναμορφωτής της. Δεν χρειάζονται πολλές λεπτομέρειες για να το κατανοήσεις πως ο Ισπανός τεχνικός είναι ο Νο1 λόγος των θαυμάτων που συντελούνται στην πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων.

Πέρσι, αντίστοιχα στην 10η αγωνιστική η Αλαβές είχε μόλις τρεις βαθμούς, και μόλις έξι από τους διαθέσιμους 39 στην 13η, όταν κάλεσαν τον Αμπελάρδο να αναλάβει, αφού πρώτα είχαν αλλαχτεί ήδη δύο προπονητές. Ο 48χρονος κόουτς που πέρασε την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ζωή του ως κάπως άτσαλος, αλλά αποτελεσματικός σέντερ μπακ στην -μετά Γιόχαν Κρόιφ- Μπαρτσελόνα (1994-’02), άλλαξε τα πάντα και κυρίως στον τομέα της ψυχολογίας. Κατάφερε πρώτα να τη σώσει για πλάκα, ολοκληρώνοντας στην 14η θέση και στο +17 από την επικίνδυνη ζώνη, για να πάρει το δικαίωμα να παραμείνει και φέτος.

Και τώρα είναι που κάνει τη διαφορά. Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα του δεν παίζει κάτι ιδιαίτερο. Είναι όμως άξιο θαυμασμού ότι έχοντας στη διάθεσή του το 15ο ακριβότερο ρόστερ στη La Liga, μπορεί και κοντράρει τους πάντες στα ίσα, μετρώντας συνολικά στη θητεία του από πέρσι 19 νίκες, 5 ισοπαλίες και 12 ήττες. Και όλα αυτά με μόνο επτά αμφιλεγόμενους ξένους και την βασική ενδεκάδα του να έχει σχεδόν πάντα εννέα Ισπανούς και κανέναν απολύτως διάσημο παίκτη ή έστω κάποιον που να γνωρίζει ο μέσος ποδοσφαιρόφιλος. Κάπως έτσι όμως η Αλαβές είναι αυτή τη στιγμή το σημείο αναφοράς σε ένα ούτως ή άλλως τρελό πρωτάθλημα, με τη Ρεάλ στην 9η θέση και τις Βιγιαρεάλ, Μπιλμπάο, Βαλένθια στο όριο του υποβιβασμού.

Το κορυφαίο ξεκίνημα στην ιστορία του club επόμενο είναι να έχει φέρει μία τρέλα. Δεν είναι λίγοι όσοι ονειρεύονται πλέον τα μεγαλεία του τελικού του Κυπέλλου UEFA (2001) ή ακόμα και τον προπέρσινο τελικό του Κυπέλλου, μα ο κόουτς που ξέρει καλύτερα, δεν θα μπορούσε παρά να κρατήσει χαμηλά τον πήχη: «Ωραία τα όνειρα, αλλά μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να θυμόμαστε όλοι ότι αυτή η ομάδα είναι χτισμένη μόνο για ένα πράγμα: για να αποφύγει τον υποβιβασμό… ».

Πηγή: gazzetta.gr

localStorage.clear();


Πηγή