Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ολυμπιακός: Οι γκέλες του Μεριά και μία πιθανή χαμένη πρόκριση των 15 εκατομμυρίων

Η χαμένη ευκαιρία του Μεριά στο Βελιγράδι και η γκέλα του στο Λονδίνο στέρησαν στον Ολυμπιακό μια μεγάλη ευκαιρία για πρόκριση στους «16» του Champions League και τεράστια οφέλη για τον σύλλογο.

Αρκεί μια γκέλα για να γυρίσει ένα ματς από 0-2; Εάν είσαι ο Ολυμπιακός και παίζεις στο Λονδίνο με τη Τότεναμ η οποία έχει αλλάξει τον… αέρα της με τον Μουρίνιο τότε ναι αρκεί. Γιατί δεν είναι μόνο η γκέλα αλλά είναι και το χρονικό σημείο που αλλάζει την ψυχολογία των ομάδων. Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωνε ένα σχεδόν τέλειο ημίχρονο και η Τότεναμ θα πήγαινε στ’ αποδυτήρια έχοντας κάνει ήδη με αλλαγή και με τα προβλήματα να αυξάνονται.

Όμως η γκέλα του Γιασίν Μεριά και το γκολ του Ντέλε Αλι στο 45+1′ έβαλε το μικρόβιο στο μυαλό των «ερυθρόλευκων» ότι το ματς γυρίζει και φυσικά έδωσε το boost στη Τότεναμ (παίκτες, προπονητή, φιλάθλους) ότι τώρα ο αγώνας είναι στα πόδια τους.

Ότι γράφει δεν ξεγράφει κι έτσι ο Ολυμπιακός έμεινε στον έναν βαθμό, η πρόκριση για τους «16» του Champions League «κλείδωσε» και μαθηματικά για την Τότεναμ και οι «ερυθρόλευκοι» έχουν έναν μικρό τελικό σε δύο εβδομάδες για να πάρει τουλάχιστον την τρίτη θέση από τον Ερυθρό Αστέρα.

Ο Γιασίν Μεριά όμως είναι με διαφορά ο αρνητικός πρωταγωνιστής σε αυτόν τον ευρωπαϊκό όμιλο του Ολυμπιακού. Βάζοντας κάτω τα δεδομένα αλλά και τα λάθη ή τις αστοχίες του Τυνήσιου θα διαπιστώσουμε ότι στέρησε μια πιθανή πρόκριση και πολλά εκατομμύρια ευρώ από τον Ολυμπιακό αλλά κι εκτόξευση στο Club Ranking της UEFA.

Γιατί δεν είναι μόνο η γκέλα του Μεριά στο Λονδίνο. Είναι και η χαμένη ευκαιρία στο Βελιγράδι, είναι και το πέναλτι στον Κέιν στο Καραϊσκάκης.

Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά.

Στο πρώτο ματς του ομίλου στο «Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Τότεναμ. Κι ενώ οι «ερυθρόλευκοι» είναι καλύτεροι στα πρώτα 25 λεπτά έχουν ευκαιρίες για να ανοίξουν το σκορ και ταυτόχρονα δεν απειλούνται έρχεται το (τουλάχιστον) ανόητο πέναλτι του Μεριά στον Κέιν στο όριο της περιοχής κι έξω αριστερά (σ.σ. το πρώτο βίντεο). Η Τότεναμ ανοιγει το σκορ και πετυχαίνει κι άλλο γκολ με τον Μόουρα. Τουλάχιστον ο Ολυμπιακός βρίσκει τον τρόπο να πάρει τουλάχιστον τον βαθμό της ισοπαλίας. Επειδή όμως το πέναλτι έγινε νωρίς στο ματς δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Ολυμπιακός θα νικούσε. Ας καταλήξουμε ότι η ισοπαλία ήταν το δίκαιο αποτέλεσμα.

Στο δεύτερο ματς του ομίλου ο Ολυμπιακός πάει στο Βελιγράδι. Παρά το γεγονός ότι το ματς βρίσκεται στο 1-1 και οι «ερυθρόλευκοι» παίζουν με δέκα παίκτες από την αυστηρή αποβολή του Μπενζιά οι παίκτες του Μαρτίνς βρίσκουν την φάση. Και την βρίσκουν στο 86′ όταν ο Μεριά είναι μόνος του στην μικρή περιοχή και στέλνει την μπάλα άουτ (σ.σ. το τρίτο βίντεο). Το γκολ δεν μπήκε στο 86′ για τον Ολυμπιακό αλλά μπήκε στο 87′ για τον Ερυθρό Αστέρα. Αλλά και πριν την χαμένη ευκαιρία ο Μεριά είναι αυτός που στρώνει την μπάλα στον αντίπαλο μιας και δεν μπόρεσε ν’ απομακρύνει σωστά για το 1-1 του Αστέρα (σ.σ. το δεύτερο βίντεο). Αντί να έχει +3 ο Ολυμπιακός είχε +3 ο Ερυθρός Αστέρας. Εκτός από το βαθμολογικό κομμάτι είναι και 2.7 εκατομμύρια ευρώ η νίκη στους ομίλους.

Στο πέμπτο ματς του ομίλου δεν χρειάζεται και μεγάλη ανάλυση για το τι έκανε ο Μεριά σε ποιο σημείο και πόσο έκρινε το ματς. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν ο Ολυμπιακός θα κρατούσε το 0-2 στο δεύτερο μέρος αλλά δεδομένα θα είχε άλλη ψυχολογία και σαφώς (πολλές) περισσότερες πιθανότητες για να φύγει νικητής από το Λονδίνο.

Στη σούμα λοιπόν ο Μεριά ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε δύο νίκες σε δύο ήττες. 6 βαθμοί που φυσικά θα είχαν φαβορί πλέον τον Ολυμπιακό για πρόκριση στους «16» του Champions League. Οπερ σημαίνει και 9.5 εκατομμύρια ευρώ για το μπόνους πρόκρισης (προσθέστε σε αυτά και τα λεφτά από τις νίκες).

Εκτός από το οικονομικό κομμάτι ο Ολυμπιακός (και ταυτόχρονα και η Ελλάδα) θα έπαιρνε κι ένα τεράστιο βαθμολογικό μπόνους στο ranking της UEFA. Oι «ερυθρόλευκοι» θα έπαιρναν 5.000 βαθμούς μπόνους για την πρόκριση στους «16» συν τους 4.000 βαθμούς για τις πιθανές νίκες.

Πηγή: gazzetta.gr


Πηγή