Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ο Βραζιλιάνος που φέρνει ξανά το feeling… Κακά στην Μίλαν

Τα χρόνια που διανύουμε είναι δύσκολα για να είσαι fan των Rossoneri. Σε αυτή την πενταετία οι τιφόζι έχουν ξεχάσει το άκουσμα της μελωδίας του Champions League, έχουν βαρεθεί να δίνουν μάχη για την 6η θέση της Serie A, έχουν δει απίθανους παίκτες να φορούν τη φανέλα και με εξαίρεση μενμονωμένες επεριπτώσεις, δεν θυμούνται πως είναι να παίρνει η ομάδα τους ένα σούπερ ταλέντο στο peak του. Παλαιότερα ο Αντριάνο Γκαλιάνι με τις ευκαιρίες at-zero-cost, αλλά και αργότερα με παίκτες που κάποτε είχαν δείξει κάτι καλό, το club δεν έπαιρνε έναν παίκτη που να έχει μπροστά του το μέλλον και τα καλύτερα χρόνια του στο San Siro. Αυτή η στιγμή λοιπόν επέστρεψε. Οπως έγινε γνωστό από αξιόπιστα μέσα από Ιταλία και Βραζιλία, οι 7 φορές πρωταθλητές Ευρώπης τα βρήκαν με την Φλαμένγκο για την απόκτηση του 21χρονου πολυσύνθετου μέσου, Λούκας Πακετά, τον οποίο ήθελαν πολλές πανίσχυρες ομάδες.

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1997 στο Ρίο και πήρε το όνομά του από το Ilha da Paquetá, ένα νησάκι στον κόλπο Γκουαναμπάρα – μέρος από το οποίο κατάγεται. Από την ηλικία των 8 ετών ο πιτσιρικάς έχει πάνω του τη φανέλα της Φλαμένγκο και ίσως ήταν γραφτό να συνεχίσει να φορά το μαύρο και το κόκκινο χρώμα. Ο Ρικάρντο Κακά [πλέον στη διοίκηση της Μίλαν] είχε αναλάβει να κλείσει το deal για τον παίκτη ο οποίος τον έχει είδωλο από μικρό, ενώ μεγάλο ρόλο έπαιξε η παρουσία του τεχνικού διευθυντή και συμπατριώτη τους, Λεονάρντο.

Το 2016 ο Πακετά κλήθηκε στις μικρές Εθνικές και παρότι η Βραζιλία under-20 δεν κατάφερε ούτε να προκριθεί στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλου, η δική του πορεία του ήταν ανοδική. Οπως συμβαίνει γενικότερα στη ζωή, η τύχη βοηθάει τους ικανούς. Η τιμωρία του Περουβιανού φορ, Πάολο Γκερέρο, σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς άλλων επιθετικών, έφεραν τον Πακετά από δεκάρι σε θέση false-nine και έτσι μπόρεσε να δείξει περισσότερο τις επιθετικές αρετές του.

Στο Brasileirao του 2017 έπαιξε σε 17 αγώνες και έκανε ακόμα μεγαλύτερο θόρυβο όταν σκόραρε στους τελικούς του Κυπέλλου Βραζιλίας και του Copa Sudamericana [αντίστοιχο Europa League]. Μπορεί η Φλαμένγκο να έχασε και στους δύο, όμως ο Πακετά είχε εκτοξεύσει τις μετοχές του. Οπως γράφουν εκείνοι που τον παρακολουθούν καθημερινά, έχει πάρει 4-5 διαφορετικούς ρόλους στο κέντρο και την επίθεση, όμως μάλλον μπορεί να αποδόσει καλύτερα σαν μέσος αφού έτσι αξιοποιεί τεχνικά και αμυντικά χαρακτηριστικά.

«Η θέση που προτιμώ είναι στο κέντρο, σαν κλασικό δεκάρι» είπε πρόσφατα στο site της Φλαμένγκο, όπου παραδέχθηκε και το κόλλημα που έχει με τον Κακά αλλά και την εκτίμηση στον μύθο της Μπαρτσελόνα, Αντρές Ινιέστα. «Ηταν πάντα πηγή έμπνευσης για μένα». Ο Πακετά αποτελούσε στην ομάδα του τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο κέντρο και την επίθεση, με τους αριθμούς να λένε μάλλον αλήθεια στο ότι προσφέρει και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Είναι κάτι που το έχουμε ξαναγράψει. Με ένα video μπορείς να κάνεις εύκολα κάποιον να μοιάζει υπερπαίκτης και ειδικά οι τιφόζι της Μίλαν το έχουν ζήσει για τα καλά αυτό με τον [κάποτε wonderkid] Χατσίμ Μαστούρ που δεν μπόρεσε ποτέ να παίξει στο top-level. Αν ανοίξεις το youtube, μπορεί να χαζέψεις με την ικανότητα του Πακετά στις ντρίμπλες και την άνεση με την οποία αποφεύγει τον πρώτο παίκτη που πέφτει πάνω του. Σύμφωνα με τα στατιστικά της squawka, φέτος στο πρωτάθλημα Βραζιλίας έχει 44 επιτυχημένες ντρίμπλες με μέσο όρο 4 ανά παιχνίδι, ενώ έχει δημιουργήσει και 32 ευκαιρίες για γκολ.

Η ικανότητά του με την μπάλα στα πόδια τον έφερε πιο μπροστά στο τερέν με την Φλαμένγκο, όμως οι αριθμοί δείχνουν ότι νιώθει καλά και όταν την έχει ο αντίπαλος. Πέρα από τις 95 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες, ο ύψους 1.80μ. άσος έχει τη φετινή σεζόν 65 επιτυχημένα τάκλιν επιβεβαιώνοντας τη φήμη του παίκτη με το σκληρό work-ethic, χαρακτηριστικό για το οποίο αρρωσταίνει ο Γίργκεν Κλοπ και γι’ αυτό σκεφτόταν πολύ σοβαρά να τον πάρει στην Λίβερπουλ. Εκτός από τον Γερμανό τεχνικό, ένας άλλος πολύ διάσημος από τον χώρο του ποδοσφαίρου ήθελε δίπλα του τον Πακετά, όμως αυτός είναι παίκτης και έχει το όνομα Νεϊμάρ.

Πριν μερικές εβδομάδες οι Γάλλοι είχαν γράψει ότι η Παρί Σεν Ζερμέν θα κάνει και αυτό χατήρι στον σταρ της και θα του πάρει τον συμπατριώτη και καλό του φιλαράκι για να κάνουν παρέα στο Parc des Princes. Τελικά, άκυρο για τον Νέι, όπως και για τα άλλα μεγάλα club της Ευρώπης των οποίων οι scouts είχαν γράψει δύο λέξεις στο μπλοκάκι τους. «Ταλέντο και προσωπικότητα» για τον παίκτη ο οποίος στο φετινό πρωτάθλημα Βραζιλίας είναι ο νεαρότερος που έχει προσφέρει 10 γκολ στην ομάδα του και αποτελεί ένα από τα next-big-things της χώρας του καφέ.

Οι εμφανίσεις του με την Φλαμένγκο τον έκαναν να είναι στη λίστα με τους αναπληρωματικούς της Βραζιλίας για το Mundial της Ρωσίας, ενώ πρόσφατα μπήκε στην αποστολή με ΗΠΑ και Ελ Σαλβαδόρ, αγώνες στους οποίους έγραψε δύο εμφανίσεις ως αλλαγή. Ο Λεονάρντο εκμεταλλεύτηκε τις καλές σχέσεις του με την Φλαμένγκο και αντί για τα 50 εκατ. ευρώ της ρήτρας του, έκλεισε το deal με 35 τα οποία θα δοθούν σε μικρές δόσεις. Ο Γκατούζο θα έχει στα χέρια του έναν παίκτη που από δεκάρι μετατράπηκε σε μέσο που μπορεί να καλύψει κάθε ρόλο, όμως για τους Ιταλούς πιο πιθανό σενάριο είναι να χρησιμοποιθηθεί στην Μίλαν σαν ο πιο προωθημένος στο 4-3-3, σε μια θέση στην οποία τώρα παίζει ο Τζακ Μποναβεντούρα.

Ο Πακετά αποτελεί την πιο ακριβή μεταγραφή Βραζιλιάνου στην Serie A και πέρα από μια επιλογή που αναμένεται να είναι χρήσιμη στον προπονητή, αποτελεί μια τόνωση ηθικού για τους οπαδούς. Οι ταλαιοπωρημένοι τιφόζι βλέπουν την Μίλαν να παίρνει ύστερα από καιρό έναν παίκτη στα καλύτερα του χωρίς να περιμένει να γίνει ευκαιρία. Ενας all-around μέσος μπαίνει στο ρόστερ από τον Ιανουάριο και όλοι στο San Siro ελπίζουν να συνεχίσει να δουλεύει και να πωρώνει τον κόσμο με τα κόκκινα-μαύρα…

Πηγή: gazzetta.gr

localStorage.clear();


Πηγή