Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ο Braveheart του Άνφιλντ

Υπάρχουν ωραία πράγματα για μια ομάδα που μόλις έχει διασυρθεί με 4-0; Ένας… braveheart ξεπροβάλλει με το περιβραχιόνιο του αρχηγού και θυμίζει στους Σκωτσέζους πως υπάρχει ελπίδα! Ναι, σε ηλικία 24 ετών ο Αντριου Ρόμπερτσον έγινε ο νέος ηγέτης της ομάδας, με στόχο να την οδηγήσει ξανά σε μια μεγάλη διοργάνωση! «Είναι πολύ έξυπνος και πολύ καλό ως άνθρωπος. 100% μπορεί να γίνει ηγέτης στο μέλλον.

Έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που δουλεύουμε μαζί. Αυτό είναι αρκετά καλό. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα τα τελευταία 4 ή 5 χρόνια στην καριέρα του. Είναι μια όμορφη ιστορία. Είναι ακόμα μικρός αλλά ήδη είναι ηγέτης. Θα γίνει ακόμη καλύτερος στο μέλλον» ήταν τα λόγια του συγκινημένου Κλοπ, που είδε ένα δικό του παιδί να κάνει το τεράστιο άλμα. Πως άρχισε όμως αυτή η όμορφη ιστορία;

Ο Ρόμπερτσον ήταν ένας πολλά υποσχόμενος παίκτης στην Ακαδημία της Σέλτικ αλλά αποδεσμεύτηκε από τους Σκωτσέζους σε ηλικία 15 ετών. Αργότερα αποκάλυψε πως του τόνισαν ότι ήταν πολύ μικρός ποδοσφαιρικά για το μέγεθος του συλλόγου. Ο αριστερός μπακ προτιμήθηκε από την ΚΠΡ για την Ακαδημία της κι αφού εντυπωσίασε σε επίπεδο υποδομών έκανε το ντεμπούτο του στην μεγάλη ομάδα στην Division 3 τον Ιούλιο του 2012. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής στο γήπεδο ήταν μόλις 372 άτομα για να δουν τη νίκη της ΚΠΡ.

Όταν έγινε 18 ετών δε δίστασε να εκφράσει μέσω του Twitter τον προβληματισμό και τις αγωνίες και την ενόχλησή του για την ζωή και την καθημερινότητά του στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Όμως οι εμφανίσεις του σύντομα τράβηξαν πολλά βλέμματα. «Είναι απλό, αλήθεια. Ελπίζω να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο. Να παίζω κάθε εβδομάδα» είχε τονίσει.

Η Νταντί, ομάδα της Premiership, ενδιαφέρθηκε έντονα και τον ενέταξε άμεσα στην ομάδα το 2013-2014 για να παίξει πρώτη φορά εναντίον της Πάτρικ Θιστλ. Κλήθηκε λόγω των καλών του παιχνιδιών στην U21 της Σκωτίας για να έρθει το 2014 και η πρώτη του κλήση στην μεγάλη Εθνική. Τα πράγματα για τον Ρόμπερτσον έγιναν ακόμα καλύτερα με τη νίκη της Νταντί στο ματς με Ρέιντζερς στο Αϊμπροξ, όπου έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου. Ψηφίστηκε κορυφαίος νέος παίκτης της σεζόν κι επελέγη στην τοπ ομάδα της χρονιάς. «Όλα έγιναν πολύ γρήγορα για μένα. Πάντα όμως ήξερα ότι το… έχω. Ότι μπορώ να πετύχω στο ποδόσφαιρο», θα πει στην Daily Record τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς.

Τον Ιούλιο του 2014 η Χαλ δαπανά 2.85 εκατομμύρια για να τον κάνει δικό της. Με τις Τίγρεις πρόλαβε στο πρώτο του διάστημα να πάρει το βραβείο του παίκτη του μήνα Αυγούστου πριν σκοράρει το πρώτο του γκολ στην Εθνική στο 3-1 επί των Άγγλων στο Σέλτικ Παρκ τρεις μήνες μετά. Έκανε 24 εμφανίσεις στην μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας το 2014 – 2015. Την αμέσως επόμενη χρονιά έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιστροφή της ομάδας στην Premier. Ηταν παίκτης – κλειδί για την παρουσία στον τελικό του FA Cup το 2014. Η Χαλ θα υποβιβαζόταν ξανά αλλά ο Ρόμπερτσον είχε ήδη αφήσει το… στίγμα του. Είχε αποδείξει πως θα μπορούσε να σταθεί δυνατά σε οποιαδήποτε από τις μεγάλες ομάδες στην Premier.

O Χατίμ Μπεν Αρφά που ήξερε τον Ρόμπερτσον ως παίκτη – έχοντας περάσει από την Χαλ το 2014 – είχε να πει για την ομάδα τότε ότι «Για να είμαι ειλικρινής δεν πρόκειται για ένα πολύ καλό σύνολο. Όμως υπάρχει ένας παίκτης που μπορεί να γίνει σούπερ. Εξαιρετικός. Και αυτός είναι ο Ρόμπερτσον». Αυτά είχε πει ο Αρφά για την Χαλ του 2014 – 2015. Ο χαρισματικός Γάλλος εξτρέμ δεν βοήθησε την Χαλ όμως είχε… προφητεύσει μια λαμπρή καριέρα για τον νεαρό αμυντικό. Σε αντίθεση με τον Μπεν Αρφά και την πτωτική του πορεία, ο Ρόμπερτσον είχε διαρκή άνοδο στην καριέρα του. Ειδικά από τότε που αποχώρησε από την Ακαδημία της Σέλτικ που σίγουρα θα το έχει μετανιώσει…

Στη Λίβερπουλ πήγε με ένα ποσό της τάξεως των 8 εκατ. λιρών και αρχικά ήταν εναλλακτική του Μορένο. Δούλεψε σκληρά και τον Δεκέμβριο του 2017 του προέκυψε η ευκαιρία με τον τραυματισμό του Ισπανού. Με την ενέργειά του, την δύναμή του και τα καλά του τρεξίματα έκανε διαφορά και ταίριαξε εξαιρετικά στο σύστημα του Κλοπ. Πέντε χρόνια έπειτα από εκείνες τις ημέρες στην ΚΠΡ ο Ρόμπερτσον βρέθηκε να παίζει τελικό Champions League με Ρεάλ. Τώρα έχει και νέες δυνατότητες να φτάσει ακόμα πιο ψηλά και ακόμα και με την Εθνική Σκωτίας. Με δεδομένο το πόσο μακριά έχει φτάσει κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τον Ρόμπερτσον. Εκτός από τα πολλά τρεξίματα, τον τρόπο που δίνει την μπάλα αλλά και τις διεισδύσεις από τα άκρα, ο 24χρονος προσφέρει στην Λίβερπουλ μία τεράστια αμυντική βοήθεια και με την συνεργασία με τον Φαν Ντάικ. Οι προσπάθειές στην άμυνα και η συνολική παρουσία του από τον πρώτο καιρό που πήγε Λίβερπουλ έχουν παρουσιάσει τεράστια βελτίωση. Ο ίδιος ο Κλοπ είχε να πει πως «δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας παίκτης σαν και εκείνον δεν είχε προσφορές από 500 ομάδες».

Μία εκτίμηση και στήριξη του Κλοπ που μετέτρεψε τον Ρόμπερτσον σε ένα κρυφό… όπλο ενός παίκτη που βγαίνει από πίσω για να πιέσει, να κλέψει και ακόμα και να δημιουργήσει και να απειλήσει. Το σύστημα της Λίβερπουλ απαιτεί όλοι οι παίκτες να μπορούν να βγάζουν σωστά την μπάλα αφότου πιέσουν και την κερδίσουν. Ο Ρόμπερτσον σε αυτό το σχήμα είναι το ίδιο σημαντικός με Κεϊτά, Μανέ, Σαλάχ και Φιρμίνο. Στα 24 του χρόνια εξελίσσεται ως ένα φουλ μπακ που μπορεί να καθιερωθεί απόλυτα στην Λίβερπουλ και τα επόμενα χρόνια, να αυξήσει πολύ την αξία του και να διεκδικήσει πολλά περισσότερα.

Εκτός από… πυραυλοκίνητος είναι και μια εξαιρετική προσωπικότητα. Προσφέρει τακτικά στις τράπεζες τροφίμων και δεν ξεχνά τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την ανεργία. Για τα 21α γενέθλιά του είχε ζητήσει να προσφέρει ο κόσμος τρόφιμα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη «Αν κάποιος θέλει να μου αγοράσει ένα μπουκάλι βότκα να το ξεχάσει, προτιμώ να δώσει 20 λίρες σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Ο κόσμος τον λατρεύει και οι σύνδεσμοι της ομάδας τόνισαν πως είναι το καλύτερο αριστερό μπακ από την εποχή του θρυλικού Νίκολ. Τελικά είναι μια όμορφη ιστορία και όλοι στο Νησί ελπίζουν πως αυτός ο παίκτης θα αφήσει μια χρυσή εποχή!

Πηγή: gazzetta.gr

localStorage.clear();


Πηγή