Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Παναθηναϊκός: Η πρώτη «γεμάτη» προπόνηση του Τζούριτσιτς

Αφού «γέμισαν» τις… μπαταρίες τους μετά το ρεπό του Σαββάτου (1/7) οι παίκτες του Παναθηναϊκού επέστρεψαν στις προπονήσεις το πρωί της Κυριακής (2/7) στο Μπαντ Έρλαχ, σε ένα πολύ «γεμάτο» πρόγραμμα στο οποίο πήραν μέρος όλοι πλην των διεθνών που έκαναν ξεχωριστό πρόγραμμα το πρωί του Σαββάτου.

Τα «φώτα» έπεσαν στον Φίλιπ Τζούριτσιτς, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά μέρος σε φουλ πρόγραμμα μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, με τον Γιοβάνοβιτς να τον χρησιμοποιεί σε όλη την προπόνηση σαν καθαρό «δεκάρι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφού ολοκληρώθηκε το ζέσταμα στο πάνω γήπεδο, ο προπονητής του Παναθηναϊκού χώρισε τους παίκτες του σε δύο γκρουπ σε διαφορετικά σημεία του γηπέδου, με το κάθε ένα εξ αυτών να μοιράζεται σε δύο ομάδες. Εκεί δούλεψε στην επιθετική ανάπτυξη απ’ τον στόπερ ως τον φορ και το που πρέπει να πηγαίνει η μπάλα προκειμένου να αποφεύγουν οι επιτιθέμενοι την πίεση και να δημιουργείται «χώρος». Προκειμένου να περνάει το παιχνίδι πότε απ’ τον άξονα και πότε απ’ τα άκρα, με «σπασίματα» της μπάλας και πάσες με τη μια.

Το γενικό πρόσταγμα της άσκησης στο ένα γκρουπ είχε ο Χρήστος Κόντης, ο οποίος υπογράμμισε πως «…όταν υπάρχει κενό κάνουμε επίθεση στο χώρο αυτό, όταν δεν υπάρχει κενό πρέπει να το δημιουργήσουμε εμείς. Φαίνεται εύκολο εδώ, αλλά μέσα στον αγώνα είναι πολύ πιο πιεστικές οι συνθήκες».

Σε μία δεύτερη άσκηση -με όλους τους παίκτες παρόντες- που περιελάμβανε επιθετική ανάπτυξη από τη μία πλευρά στην άλλη και στόχο να μπει η μπάλα «γκολ» σε δύο διαφορετικές εστίες που σχημάτιζαν δύο ακόντια, ο Γιοβάνοβιτς διέκοψε το πρόγραμμα εκνευρισμένος κι έκανε πολύ έντονες παρατηρήσεις στους παίκτες του άξονα για τις τοποθετήσεις τους.

Εκεί είχε ένα διάλογο με τον Ρουμπέν, ο οποίος του είπε την άποψή του για το που θεωρούσε πως έπρεπε να βρίσκεται. Ο Γιοβάνοβιτς δεν συμφώνησε, ο Ισπανός μέσος το κατάλαβε και είπε «δικό μου λάθος», με τον προπονητή του Παναθηναϊκού να γυρνάει ακολούθως προς το άουτ και να φωνάζει: «Μην τρέχετε άσκοπα, οργανώστε το παιχνίδι σας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δε Κόντης ζητούσε απ’ την πλευρά του ανάλογα με το που οδηγείται η μπάλα, να πηγαίνει στο πόδι του παίκτη που βρίσκεται προς την πλευρά που θα «σπάσει» μετά η πάσα, ούτως ώστε να διευκολύνεται η κίνηση του ποδοσφαιριστή που την υποδέχεται.

Δίτερμα στο μισό γήπεδο

Στη συνέχεια του προγράμματος οι παίκτες έπαιξαν δίτερμα στο μισό γήπεδο, με τις δύο ομάδες να παρατάσσονται με διάταξη 4-2-3-1. Οι «πράσινοι» ήταν οι Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Ζέκα, Σιδεράς, Χουάνκαρ, Τσόκαϊ, Τρουιγιέ, Μαντσίνι, Μπερνάρ, Καμπετσής, Ιωαννίδης και οι «ροζ» οι Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Κάτρης, Σένκεφελντ, Φικάι, Ρουμπέν, Φρόκου, Παλάσιος, Τζούριτσιτς, Αϊτόρ, Γερεμέγεφ.

Νικητές αναδείχθηκαν οι «ροζ» με ένα γκολ του Παλάσιος έπειτα από πίεση και κλέψιμο του Γερεμέγεφ. Στο δεύτερο «ημίχρονο» του διπλού, ο Τζούριτσιτς έβγαλε μία εξαιρετική κάθετη πάσα προς τον Παλάσιος, ο οποίος όμως καθυστέρησε στο κοντρόλ του και δεν εκτέλεσε σωστά, πλασάροντας πάνω στον Λοντίγκιν.

Πριν την ολοκλήρωση της προπόνησης, ο Γιοβάνοβιτς φώναξε κοντά του ένα γκρουπ παικτών (Φικάι, Κάτρης, Φρόκου, Βαγιαννίδη, Αϊτόρ, Χουάνκαρ, Μαντσίνι, Καμπετσή, Γερεμέγεφ, Ιωαννίδη) και τους έδειξε στο χαρτί τις κινήσεις και το πώς πρέπει να πρεσάρουν ο φορ και οι δύο ακραίοι και να παίρνουν σωστές θέσεις μέσα στο γήπεδο. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού δούλεψε ακολούθως μόνο μαζί τους για περίπου δέκα λεπτά πάνω στη συγκεκριμένη άσκηση τακτικής, φωνάζοντας «…θέλω να έχετε έξυπνη σκέψη για τον ποιον μαρκάρετε και να είστε πάντα ενεργοί. Πάντα».

Με το που τελείωσε η άσκηση κάλεσε ξανά τους παίκτες δίπλα του και ακολούθησε και δεύτερο «φροντιστήριο» με ανάλυση στο χαρτί, μιλώντας σε κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά.


Πηγή