Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Ρωσία: Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απέσυρε την προσφυγή της στο CAS

Η Ρωσία αποδέχθηκε ότι δεν θα λάβει μέρος στο Μουντιάλ 2022, όπως δείχνει η απόφαση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας να αποσύρει την προσφυγή της στο CAS.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, FIFA και UEFA προχώρησαν στον αποκλεισμό τόσο της εθνικής ομάδας της χώρας όσο και των συλλόγων της, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλονται. Αν και για αρκετούς μέσα στις τάξεις των δύο ισχυρότερων Ποδοσφαιρικών Συνομοσπονδιών μια τέτοια απόφαση είναι άδικη για τους αθλητές, κάτι που είχε αναφέρει και ο ίδιος ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, η πλειοψηφία συμφωνούσε πως η απόφαση ήταν μονόδρομος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρωσική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Λοζάνης, σε μια απέλπιδα -όπως αποδείχθηκε- προσπάθεια να αντιστρέψει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί.

«Η RFU πιστεύει ότι η FIFA και η UEFA δεν είχαν νομική βάση όταν αποφάσισαν να απομακρύνουν τις ρωσικές ομάδες. Παραβίασαν τα θεμελιώδη δικαιώματα της RFU ως μέλος της FIFA και της UEFA, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος συμμετοχής σε αγώνες», αναφερόταν χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Σε αυτήν οι επικεφαλής του ρωσικού ποδοσφαίρου πρόσθεταν: «Επιπλέον, η απόφαση για αποκλεισμό της εθνικής ομάδας από τους αγώνες πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 ελήφθη υπό την πίεση των άμεσων αντιπάλων στα play-offs, οι οποίοι παραβίασαν την αρχή του αθλητισμού και τους κανόνες του ευ αγωνίζεσθαι».

Έκανε πίσω η Ρωσική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία

Παρόλα αυτά, η Ρωσική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απέσυρε την περασμένη εβδομάδα την προσφυγή της στο CAS, αποδεχόμενη κατ’ ουσίαν την αποβολή της από τα πλέι οφ για το Μουντιάλ 2022. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το δικαστήριο στη Λοζάνη, το αίτημα αποσύρθηκε ήδη από τις 30 Μαρτίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ρωσίας είχε ζητήσει την αναστολή εφαρμογής της απόφασης της FIFA, μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής. Το CAS απέρριψε στα μέσα Μαρτίου το σχετικό αίτημα κι έτσι η εθνική ομάδα της χώρας δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στα πλέι οφ της ευρωπαϊκής ζώνης, όπου επρόκειτο αρχικά να αντιμετωπίσει την Πολωνία. Η τελευταία πέρασε χωρίς αγώνα στον τελικό των μπαράζ και, νικώντας εκεί τη Σουηδία, εξασφάλισε ένα εισιτήριο για το Μουντιάλ του Κατάρ.

Στον αντίποδα, παραμένει σε εκκρεμότητα η προσφυγή της ρωσικής ομοσπονδίας κατά της αντίστοιχης απόφασης της UEFA, η οποία απέκλεισε τόσο τις εθνικές ομάδες όσο και τους συλλόγους της χώρας από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.


Πηγή