Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Το μέλλον του πόλο είναι… γαλανόλευκο: Ασημένιο μετάλλιο για παίδες και κορασίδες στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ16

Το μέλλον της ελληνικής υδατοσφαίρισης προμηνύεται… κάτι παραπάνω από λαμπρό, με τους παίδες και τις κορασίδες σήμερα να κατακτούν αμφότεροι το ασημένιο μετάλλιο στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ16.

Οι εθνικές ομάδες έχασαν στους τελικούς από τις αντίστοιχες ομάδες της υπερδύναμης στο άθλημα, της Ουγγαρίας, με τους παίδες μάλιστα να χάνουν το χρυσό μετάλλιο στις λεπτομέρειες. Οι κορασίδες έχασαν με 6-10 και λίγη ώρα αργότερα οι παίδες με 10-11.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ασημένιο μετάλλιο των κορασίδων

Το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ16 για τις κορασίδες ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λάρισα. Στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα “πλήρωσε” το κακό ξεκίνημα (4-0) απέναντι στην πολύ δυνατή Ουγγαρία και, παρότι πλησίασε κάποια στιγμή στο γκολ, ηττήθηκε με 10-6 και κατέλαβε τη δεύτερη θέση, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τα κορίτσια του Γιώργου Τσόκα.

Το ματς δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για την ελληνική ομάδα, που έχασε δύο επιθέσεις με παίκτρια παραπάνω και ένα πέναλτι στα πρώτα λεπτά. Η Ουγγαρία είχε από την πλευρά της λύσεις στην επίθεση και βρέθηκε να προηγείται 4-0 με δύο γκολ της Τίμπα, πριν η Καραμπέτσου “σπάσει το ρόδι” για την εθνική στα τελευταία δευτερόλεπτα της πρώτης περιόδου. 

Βελτιώνοντας την άμυνά τους, οι παίκτριες του Γιώργου Τσόκα προσπάθησαν να ξαναμπούν στο παιχνίδι, “ροκάνισαν” τη διαφορά και πλησίασαν στο γκολ (6-5) με πέναλτι της Καραμπέτσου, στα μισά του τρίτου οκταλέπτου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Μαγυάρες όμως απάντησαν με τέρματα της Τίμπα και της Ζόε Λεντβάι και δημιούργησαν ξανά διαφορά ασφαλείας (8-5), με την Καραμπέτσου να μειώνει στην εκπνοή της περιόδου με μία εκπληκτική λόμπα από το κέντρο σχεδόν της πισίνας.

Στο τελευταίο οκτάλεπτο, η Ουγγαρία μπήκε αποφασισμένη, έδειξε να έχει περισσότερες δυνάμεις και με γκολ της Τίμπα με πέναλτι και της Ζόε Λεντβάι ουσιαστικά «καθάρισε» τον τελικό (10-6), μετατρέποντας τα τελευταία έξι λεπτά τηε αναμέτρησης σε τυπική διαδικασία.

Τα οκτάλεπτα: 4-1, 2-3, 2-2, 2-0

Οι συνθέσεις:

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Τόρμα, Ζαντλάιτνερ, Λ. Κάρντος, Χόρβατ, Σότι 1, Ν. Λεντβάι 1, Γκούλιας-Ολντάλ, Χάιντου 2, Βάρο, Ντ. Κάρντος, Ζ. Λεντβάι 2, Τίμπα 4, Βάργκα

ΕΛΛΑΔΑ: Κωνσταντοπούλου, Μαργαρίτη, Κοβάτσεβιτς 1, Φουράκη, Δρακωτού, Πιοβάν, Κανελλοπούλου 1, Μπέτα 1, Παπαδοπούλου, Γαλανοπούλου, Κλαψιανού, Καραμπέτσου 3, Μπεκρή

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον “μικρό” τελικό της διοργάνωσης, η Ισπανία επικράτησε εύκολα της Αυστραλίας με 11-5 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Αξιοσημείωτη είναι η επιτυχία της Ιαπωνίας, που κατέλαβε την πέμπτη θέση νικώντας 15-12 την Ιταλία (κι ενώ στη διάρκεια του τουρνουά νίκησε επίσης τις ΗΠΑ και την Ολλανδία, χώρες με πολύ μεγαλύτερη παράδοση στο πόλο).

Το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησαν οι παίδες

Μικρές λεπτομέρειες χώρισαν την εθνική υδατοσφαίρισης των παίδων μακριά από την κορυφή του βάθρου, στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ16, που ολοκληρώθηκε απόψε στο Βόλο. 

Μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό που καθήλωσε τους φιλάθλους που κατέκλυσαν το κολυμβητήριο του ΕΑΚ Βόλου, το συγκρότημα του Φώντα Λεμπέση ηττήθηκε 11-10 από την Ουγγαρία, η οποία κατέκτησε και τους δύο τίτλους στη νέα ηλικιακή κατηγορία της FINA.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν έλειπαν κάποιες βιαστικές και επιπόλαιες επιλογές στην επίθεση εκατέρωθεν, δύσκολα θα πίστευε κάποιος ότι σε αυτό το ματς τέθηκαν αντιμέτωπα παιδιά 16 ετών.

Ο τελικός είχε τα πάντα, με τους παίκτες να συναγωνίζονται σε πάθος και ένταση, αλλά ταυτόχρονα να δείχνουν ότι έχουν διδαχθεί σωστά τα βασικά του αθλήματος και να ξεδιπλώνουν σε αρκετές περιπτώσεις το πλούσιο ταλέντο τους.

Τρομερές μάχες σώμα με σώμα και συνεχείς εναλλαγές στο προβάδισμα χαρακτήρισαν τον τελικό. Η Ουγγαρία πήρε για πρώτη φορά διαφορά δύο τερμάτων (9-7) στα μέσα της τρίτης περιόδου, αλλά η εθνική ισοφάρισε μέσα σε 31 δευτερόλεπτα, με τους Καρατζά και Λασκαρίδη, ενώ αμέσως μετά κέρδισε και πέναλτι.

Ο Μπόρμπελι όμως απέκρουσε την εκτέλεση του Μπελέση και ο Μέρο έβαλε ξανά μπροστά τους Μαγυάρους (10-9), σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε το τρίτο οκτάλεπτο. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία, όπως ήταν λογικό, η νευρικότητα ήταν φανερή, ιδιαίτερα στην ελληνική πλευρά, που κυνηγούσε στο σκορ και είχε και την πίεση του κόσμου. Αν και έχασε δύο ευκαιρίες με παίκτη, η εθνική κατάφερε επιτέλους να ισοφαρίσει με τον Καρατζά, 2΄43΄΄ πριν τη λήξη. 

Μία κακή στιγμή στην ελληνική άμυνα (ένα χαμένο ριμπάουντ σε εύκολη φάση) επέτρεψε στον Αντρας Τοτ να πετύχει ένα πολύ εύκολο γκολ στα 24΄΄, που έμελλε να είναι το νικητήριο. Στην τελευταία επίθεση η εθνική έπαιξε με επτά εναντίον έξι (προωθήθηκε και ο τερματοφύλακας), αλλά δεν κατάφερε καν να σουτάρει.

Τα οκτάλεπτα: 2-2, 4-3, 3-5, 1-1

Οι συνθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ: Μαυριόπουλος, Λυκούδης, Κόκκινος 1, Καρατζάς 3, Καπράγκος, Λασκαρίδης 2, Ζερβουδάκης 2, Μητράκης, Ζαχόπουλος, Σιαμάς 2, Μπελέσης, Χωματάς, Κρατημένος
ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Κις, Μπάλογκ 1, Α. Τοτ 1, Ντοροσλάι 1, Μέρο 2, Μ. Τοτ 1, Τατράι 1, Ρέγκος 1, Νάγκι 2, Χάβερκαμπφ, Σιμόν 1, Λουγκόσι, Μπόρμπελι

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκλονιστικός ήταν και ο “μικρός” τελικός που προηγήθηκε χρονικά, με τη Σερβία να κατακτά το χάλκινο μετάλλιο. Οι “πλάβι” έχαναν 13-11 από το Μαυροβούνιο στις αρχές της τελευταίας περιόδου, αλλά με δύο γρήγορα γκολ ισοφάρισαν και τελικά πήραν τη νίκη με 14-13, χάρη σε τέρμα του Κόιτς, 38 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Μεγάλος πρωταγωνιστής των Σέρβων ήταν ο Γκλάντοβιτς με έξι γκολ.


Πηγή