Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Τσέλσι: Η σύμπραξη του ιδιοκτήτη των LA Dodgers κερδίζει την «κούρσα» για την εξαγορά του συλλόγου

Ο Τοντ Μπόελι και η Clearlake Capital βρίσκονται στην πρώτη θέση για την αγορά της Τσέλσι, παρά την προσφορά της τελευταίας στιγμής από τον σερ Τζιμ Ράτκλιφ.

Η καλιφορνέζικη εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων πλησίασε στο να γίνει ο νέος μεγαλομέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τσέλσι, αφού εξασφάλισε περίοδο αποκλειστικότητας για να κλείσει συμφωνία, όπως μεταδίδει το Sky News.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Todd Boehly, τον συνιδιοκτήτη των LA Dodgers, ξεπέρασε την Παρασκευή την πρόταση των αντιπάλων κοινοπραξιών και κατέκτησε το καθεστώς του προτιμώμενου πλειοδότη στη μάχη για την αντικατάσταση του Ρομάν Αμπράμοβιτς ως ιδιοκτήτη των Μπλε.

Με την προσφορά του κ. Boehly τα δικαιώματα ψήφου θα μοιραστούν εξίσου μεταξύ αυτού και της Clearlake Capital, μιας καλιφορνέζικης εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Clearlake θα κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Τσέλσι

Η Clearlake, η οποία δεν έχει άμεση ιδιοκτησιακή καταγωγή σε μεγάλα αθλητικά περιουσιακά στοιχεία, θα κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της Τσέλσι, αποκάλυψε το Sky News την περασμένη εβδομάδα.

Ο όμιλος συμβουλεύεται από την Goldman Sachs και την Robey Warshaw, όπου ο πρώην καγκελάριος – και οπαδός της Τσέλσι – Τζορτζ Όσμπορν, εργάζεται τώρα ως εταίρος.

Πηγές του Sky News ανέφεραν ότι η περίοδος αποκλειστικότητας του ομίλου του κ. Boehly, την οποία ανέφερε για πρώτη φορά η Wall Street Journal, θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Σε μια ημέρα παρασκηνιακού δράματος στο Στάμφορντ Μπριτζ, ο Βρετανός μεγιστάνας των πετροχημικών Sir Jim Ratcliffe δήλωσε ότι προσέφερε 4,25 δισ. λίρες για να αγοράσει την Τσέλσι – παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει δημοσίως φέτος ότι ο σύλλογος ήταν υπερτιμημένος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η είσοδος του σερ Τζιμ στην κούρσα για την αγορά της Τσέλσι θεωρείται ότι ήρθε πολύ αργά, αν και παραμένει η πιθανότητα να αγοράσει την Τσέλσι αν η προσφορά υπό την ηγεσία του Μπόελι δεν μπορέσει να ολοκληρωθεί.

Ο όμιλος του κ. Boehly θεωρείται ότι συμφώνησε με το αίτημα του κ. Abramovich – το οποίο αναφέρθηκε από το Sky News την Πέμπτη – να αυξηθεί η προσφορά του κατά 500 εκατ. λίρες για να ενισχυθούν τα χρήματα που θα δοθούν σε ίδρυμα που δημιουργείται υπέρ των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της προσφοράς του κ. Μπόιλι αρνήθηκε να σχολιάσει.

Δεν ήταν σαφές την Παρασκευή αν η δομή χρηματοδότησης της προσφοράς του κ. Boehly με την Clearlake είχε αλλάξει ως αποτέλεσμα του αιτήματος για τα επιπλέον 500 εκατ. λίρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι τρεις εναπομείναντες υποψήφιοι επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους ότι δεν θα πουλήσουν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Τσέλσι για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Επενδύσεις 1 δις. λιρών σε γήπεδο, ακαδημία και γυναικεία ομάδα για όποιον αποκτήσει την Τσέλσι

Το αίτημα αυτό, το οποίο θεωρείται πρωτοφανές σε δημοπρασία ποδοσφαιρικού συλλόγου, συνδυάστηκε με ένα αίτημα για ελάχιστη περαιτέρω επένδυση ύψους 1 δισ. λιρών στο γήπεδο, την ακαδημία και τη γυναικεία ομάδα.

Τα αιτήματα υπογραμμίζουν τον ασυνήθιστο χαρακτήρα της διαδικασίας πώλησης της Τσέλσι σε μια εποχή που η ιδιοκτησία των αγγλικών ποδοσφαιρικών συλλόγων αντιμετωπίζει πρωτοφανή έλεγχο και κυβερνητική παρέμβαση.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί δημοσίευσαν την απάντησή τους στην έκθεση της πρώην υπουργού αθλητισμού Tracey Crouch για τη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για το άθλημα.

Ο κ. Αμπράμοβιτς είναι ιδιοκτήτης της Τσέλσι από το 2003 και έχει μετατρέψει τον σύλλογο σε μία από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη, με 19 μεγάλα τρόπαια να έχουν κατακτηθεί υπό την ηγεσία του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο κοινοπραξίες που ηττήθηκαν είχαν επικεφαλής τον συνιδιοκτήτη των Boston Celtics Steve Pagliuca και τον Larry Tanenbaum, τον πρόεδρο του NBA και ιδιοκτήτη των Toronto Maple Leafs- και τον Sir Martin Broughton, τον πρώην πρόεδρο της British Airways και της Liverpool FC, στις οποίες θα συμμετείχε η Harris Blitzer Sports & Entertainment – ιδιοκτήτης μεριδίου στην ομάδα της Premier League Crystal Palace και σε μια σειρά αθλητικών ομάδων των ΗΠΑ – που θα κατείχε το πλειοψηφικό πακέτο.

Τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες παρατηρήθηκε μια φρενίτιδα προσφορών άνευ προηγουμένου στο αγγλικό ποδόσφαιρο, με δισεκατομμυριούχους χρηματοδότες, μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης και ιδιοκτήτες αθλητικών ομάδων από διάφορες ηπείρους να ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν τον έλεγχο των Μπλε.

Η Raine Group, η οποία χειρίζεται τη διαδικασία πώλησης, αρνήθηκε να σχολιάσει.


Πηγή