Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

CNN: Tο καθεστώς του Ιράν απειλεί τις οικογένειες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου

Το καθεστώς του Ιράν απείλησε τις οικογένειες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που συμμετέχει στο Μουντιάλ, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας.

Oι οικογένειες της ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο απειλήθηκαν με φυλάκιση και βασανιστήρια εάν οι παίκτες δεν «συνετιστούν» εν όψει του αγώνα με τις ΗΠΑ την Τρίτη, δήλωσε στο CNN πηγή που εμπλέκεται στην ασφάλεια της διοργάνωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την άρνηση των Ιρανών παικτών να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο του στον εναρκτήριο αγώνα με την Αγγλία στις 21 Νοεμβρίου, η πηγή δήλωσε ότι οι παίκτες κλήθηκαν σε συνάντηση με μέλη του Σώματος Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης (IRGC).

Η πηγή ανέφερε ότι τους είπαν ότι οι οικογένειές τους θα αντιμετώπιζαν «βία και βασανιστήρια» εάν δεν τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο ή εάν συμμετείχαν σε οποιαδήποτε πολιτική διαμαρτυρία κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Οι παίκτες τραγούδησαν τον ύμνο πριν από το δεύτερο παιχνίδι τους εναντίον της Ουαλίας την περασμένη Παρασκευή, στο οποίο το Ιράν επικράτησε με 2-0.

Η πηγή, η οποία παρακολουθεί στενά τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ιράν που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δήλωσε ότι δεκάδες αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης είχαν επιστρατευτεί για να παρακολουθούν τους Ιρανούς παίκτες, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να συναναστρέφονται με τρίτους, εκτός ομάδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπάρχει μεγάλος αριθμός Ιρανών αξιωματικών ασφαλείας στο Κατάρ που συλλέγουν πληροφορίες και παρακολουθούν τους παίκτες», δήλωσε η πηγή.

Ο Κάρλος Κειρόζ, ο Πορτογάλος προπονητής της εθνικής ομάδας του Ιράν, συναντήθηκε ξεχωριστά με αξιωματικούς του IRGC μετά τις απειλές τους προς τους Ιρανούς παίκτες και τις οικογένειές τους, επισήμανε η πηγή, χωρίς να αναφέρεται το περιεχόμενο της συνάντησης.

Ο Πορτογάλος προπονητής δήλωσε ότι οι Ιρανοί παίκτες μπορούν να διαμαρτυρηθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά μόνο στο πλαίσιο των κανονισμών της FIFA.

Απειλές αντί για δώρα στους Ιρανούς διεθνείς

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN οι ποδοσφαιριστές θα λάμβαναν πλουσιοπάροχα δώρα. Ωστόσο, μετά την άρνησή τους να τραγουδήσουν τον εθνικό τους ύμνο, το καθεστώς έχει αντικαταστήσει τα δώρα με απειλές στους παίκτες και τις οικογένειές τους.

Το Ιράν και οι ΗΠΑ παίζουν μεταξύ τους σήμερα στις 21:00, μια αναμέτρηση γεμάτοι συμβολισμούς για το καθεστώς της Τεχεράνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ιράν εμφανίζεται σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο υπό τη σκιά της εσωτερικής αναταραχής που επικρατεί στη χώρα. Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τερκ, δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε «πλήρη κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καθώς οι αρχές προχωρούν σε όργιο καταστολής κατά των αντιφρονούντων.

Την Κυριακή, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ζήτησαν να αποβληθούν οι ΗΠΑ από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, αφού η ποδοσφαιρική ομοσπονδία των Ηνωμένων Πολιτειών άλλαξε τη σημαία του Ιράν στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να δείξει την υποστήριξή της στους διαδηλωτές στο Ιράν.

Η ομοσπονδία είχε εμφανίσει προσωρινά την εθνική σημαία του Ιράν στους επίσημους λογαριασμούς της στο Twitter, το Instagram και το Facebook χωρίς το έμβλημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ένα διαγραμμένο πλέον γραφικό της βαθμολογίας του ομίλου Β που αναρτήθηκε το Σάββατο εμφάνιζε την ιρανική σημαία μόνο με τα πράσινα, λευκά και κόκκινα χρώματά της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ομοσπονδία ποδοαφαίρου των ΗΠΑ δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι ήθελε να αλλάξει την επίσημη σημαία για 24 ώρες για να δείξει «υποστήριξη στις γυναίκες στο Ιράν που αγωνίζονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», αλλά πάντα σχεδίαζε να επιστρέψει στην αρχική σημαία.

Η αλλαγή «ήταν ένα γραφικό της μιας φοράς», δήλωσε η ομοσπονδία στο CNN. «Έχουμε την κύρια σημαία στην ιστοσελίδα μας και σε άλλα μέρη». Το έμβλημα είναι επί του παρόντος πίσω στη σημαία στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της αμερικανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο CNN ότι δεν υπήρξε συντονισμός με την ομοσπανδία για την απόφαση να αλλάξει τη σημαία του Ιράν στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να εκφράσει την υποστήριξή της στους διαδηλωτές στο Ιράν.


Πηγή